„Hru pořádáme venku, přímo na místech, kde se konali připomínané historické události. Cílem je informace o dění, které nás dodnes formuje, předat zábavnou a poučnou formou mladé a nejmladší generaci," řekl za organizátory soutěže Marek.

Účastníci soutěže se sejdou před budovou pražského magistrátu na Mariánském náměstí, odkud vyrazí na další soutěžní stanoviště. Například v Pařížské ulici bude věnováno Stalinovu pomníku na Letné a jeho autorovi Otakaru Šveci. Sochař spáchal sebevraždu v březnu 1955, necelé dva měsíce před odhalením stavby monstrózních rozměrů. Samotné sousoší svého autora přežilo zhruba o sedm let. Komunisté pomník odstřelili na podzim roku 1962.

Zajímavostí hlavně pro děti budou informace o pestrobarevných a halasných průvodech, které komunisté organizovali v první májové dny. Zmíněný bude i osud účastníků studentských majálesů. Někteří z nich byli podle Marka zatčeni pouze kvůli tomu, že se do slavností zapojili, jiní měli nesnáze kvůli tomu, že králem majálesu zvolili amerického básníka a jednu z vůdčích osobností beatnické generace Allena Ginsberga.

Další stanoviště budou připomínat například českého režiséra Miloše Formana či prvního prezidenta České republiky Václava Havla. Vycházka účastníky zavede také k paláci Kinských na Staroměstském náměstí, odkud před lety řečnil komunistický prezident Klement Gottwald, dodal Marek.

Platforma BEZkomunistů.cz pravidelně pořádá akce připomínající historická výročí a osobnosti, které se vzepřely komunistickému režimu. Stojí například za kampaní Jdu s hlavou vztyčenou věnované památce Milady Horákové a dalších obětí komunistické totality.

Fotogalerie
4 fotografie