Nadace rodiny Vlčkových, kterou založil majitel antivirové společnosti Avast Ondřej Vlček se svoji ženou Katarínou, koupila usedlost Cibulka v loňském roce. Chátrající usedlost, která je v současné době v havarijním stavu, plánují přestavět na dětský hospic s paliativní péčí, kterých je v České republice úplné minimum. Výslednou podobu hospicu určila architektonická soutěž, kterou vyhrálo studio Petr Hájek Architekti.

Výhledy do zahrady

Jedním z hlavních požadavků bylo skloubení historické budovy a moderního lékařského střediska. K současným budovám usedlosti je v plánu přistavět novou budovu, kde bude zdravotnické zařízení. Stávající budovy budou sloužit jako zázemí a kanceláře, vznikne zde i kavárna nebo přednáškový sál.

„Návrh prezentuje pietní obnovu historické usedlosti se současně citlivě řešenou novou zástavbou, která původní historickou usedlost nezastiňuje a neumenšuje. Zároveň je nová zástavba kultivovaně zapojena do východní zahrady, kde splývá s terénem," uvedla porota soutěže ve stanovisku k vítěznému návrhu.

„Důležité bylo skloubit historického ducha usedlosti s  funkčním účelem, který je pro takovýto typ zdravotnického zařízení nezbytný,“ řekl Ondřej Vlček. „Dalším velmi důležitým kriteriem bylo, aby každý pokoj měl vlastní terasu a děti měly bezbariérový přístup i do zahrady. Budou moct tak kdykoli vyjet i na kolečkovém křesle nebo i posteli do přírody,“ doplnila Katarína Vlčková.

Brány se otevřou za 4 roky

Nadace od loňského roku, kdy usedlost Cibulka koupila, nechala vyklidit prostory jednotlivých budova a provedla také stabilizační práce, aby nedocházelo k dalšímu chátrání cenného historického objektu. Současné budovy budou po rekonstrukci v téměř nezměněné podobě. „Jediný nový prvek má být spojovací můstek, který propojí stodoly a tak trošku oživí původní uspořádání usedlosti," řekl hlavní architekt projektu František Brychta.

Jako první se rekonstrukce dočká domek zahradníka, který stojí hned u brány do usedlosti. Opraven by měl být už příští rok a vznikne zde kavárna. Celý opravený areál chce nadace otevřít 22. října 2026, což bude přesně 200 let po úmrtí biskupa Thun Hohensteina, který usedlost nechal za začátku 19. století přestavět do stávající podoby.

Fotogalerie
23 fotografií