Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Podcast: Pro umírající děti je i hodina důležitá, říkají manželé Vlčkovi. Darovali jim přes miliardu ze svého

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. dubna 2021
08:45
Autor: jim - 
14. dubna 2021
05:00

V neděli večer vypustili Katarína a Ondřej Vlčkovi do světa velkou novinku. Koupili totiž zchátralou usedlost Cibulka v Praze 5 a chystají se ji proměnit v moderní hospic pro děti a středisko paliativní péče. Zkvalitnění těžkých chvil vážně nemocných nebo umírajících lidí se však věnují již dlouhodobě. K darování 1,5 miliardy korun na hospic je prý inspirovaly jejich vlastní děti, prozradili pro Blesk Podcast.

Náročnému tématu kvalitního odchodu lidí ze světa se manželé Vlčkovi věnují již od roku 2013, kdy Katarína vstoupila do nezisková organizace Cesta domů. Tento spolek provozuje Domácí hospic v Praze. „Bylo pro mě velmi cenné, že jsem rovnou mohla začít dělat to, co mě hodně lákalo. Trošku jsem se bála, jestli to nezklame mé očekávání od té práce, ale ne. Potvrdilo se mi, že je to práce, kterou chci dělat nadále a doufám, že mi to vydrží,“ řekla lékařka, která běžně přichází do kontaktu se smrtí.

Velká přání

V roce 2015 pak manželé Vlčkovi založili zapsaný ústav Zlatá rybka, který doposud splnil přes 700 přání těžce nemocným nebo umírajícím dětem od 3 do 18 let. Podmínkou je, že si nebudou přát nic k léčbě ale opravdu něco, co jim udělá radost a dodá sílu do těžkých chvil. „Hodně se mi líbilo přání holčičky, nevzpomenu si, kolik jí bylo let, ale byl to první stupeň základní školy, kdy si přála výlet na víkend pro celou třídu i s paní učitelkou. To mě nadchlo a moc se to povedlo. Vyjeli od pátku do neděle a všichni si to užili,“ jmenuje jedno z mnoha dojemných přání Katarína.

Jejímu manželovi, řediteli softwarové firmy Avast, se zase líbilo přání dívenky, která se chtěla setkat se svým strýcem ve vězení: „Normálně do vězení nebyly povolené návštěvy, a tak jsme s vězeňskou službou zařizovali, aby tato sedmiletá, vážně nemocná holčička mohla jít za ním na návštěvu. Povedlo se to a uspořádali jsme jim oslavu a nakonec z toho byl silný zážitek i pro zaměstnance toho vězení,“ prozradil s úsměvem Vlček.

Umírání dětí je tabu

Téma paliativní péče jim bylo blízké delší dobu a v roce 2021 se odhodlali k dalšímu velkému kroku. Mohly za to i jejich tři děti! „Letos jsme si řekli, že odkrojíme zhruba třetinu rodinného majetku a někam ji vložíme. A bylo to hlavně dané tím, že naše děti se dostaly do věku, kdy to začínají vnímat a my jsme jim chtěli poslat silný signál, že ty peníze s sebou nesou i nějakou zodpovědnost a případně jim vytvořit i příležitost, se do toho aktivně zapojit,“ vysvětlil Ondřej Vlček.

Zároveň páru přišlo klíčové o přehlíženém tématu dětské paliativní péče otevřeně mluvit a tím mu pomoci. „Není to jen smrt, ale jde také o to, co je před tím odchodem. Čím je toho času méně, tím je důležitější. Když máme horizont desítek let, tak se hodina ztratí, ale když máme časový horizont několik týdnů, tak i jedna hodina je velmi zásadní,“ mluvila z vlastní profesní zkušenosti Katarína Vlčková.

Jak manželé Vlčkovi ohromila historická usedlost Cibulka a jak se Katarína vyrovnává se smrtí, prozradili v Blesk Podcast:  

Video Blesk Podcast: Pro umírající děti je i hodina důležitá, říkají manželé Vlčkovi. Darovali jim třetinu svého majetku - Blesk
Video se připravuje ...