Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podcast: Tereza přišla o všechny vlasy. O alopecii napsala oceněný komiks

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
7. dubna 2021
05:00

Mladou scenáristku Terezu Drahoňovskou zasáhla v roce 2016 nečekaná rána. Na dovolené na Islandu v roce 2016 jí začaly vypadávat vlasy a za několik měsíců měla na hlavě kvůli onemocnění alopecie pouze pruh vlasů. O tom, jak se s nemocí vyrovnávala, vytvořila s kreslířkou Štěpánkou Jislovou komiks Bez vlasů. Obdržely za něj ocenění Muriel za nejlepší komiks v roce 2020. Pro Blesk Podcast Drahoňovská prozradila, kde našla sebevědomí chodit hrdě s holou hlavou.

Neinfekčním onemocněním alopecie trpí padesát procent mužů a třicet procent žen, kterým přestanou růst vlasy a ochlupení. Příčina vzniku nemoci není jasná a vlasy nebo chlupy mohou kdykoliv zase začít růst. Tereze Drahoňovské začala pokrývka hlavy vypadávat na dovolené. "V době kdybyste měli spíš odpočívat a nabírat energii, tak já jsem se docela nervovala, protože jsem vůbec nevěděla, o co jde. Objevila jsem si jednou ráno lysinku na hlavě a od té chvíle jsem neustále sledovala, že mi víc padají vlasy. Začala jsem každé ráno sledovat vypadané vlasy na polštáři. Měla jsem tak zkaženou dovolenou," odhalila počátky nemoci Drahoňovská.

Po návratu začala řešit, z jakého důvodu přichází o tolik vlasů. "Po dvou měsících vlasy padaly tak, že už to nešlo zakrýt. Už jsem neřešila jen to, o co se jedná, ale taky  jak schovat to, že mi ty vlasy vypadávají. Začala jsem nosit klobouky, aby to nebylo vidět a nikdo si toho nevšiml," řekla o svých starostech. Vypadávání vlasů pokračovalo a po dalších dvou měsících se odhodlala k razantnímu činu!

Paruka jako doplněk

Tereza se rozhodla, že si oholí celou hlavu. "Nebudete mi to věřit, ale byla to hrozná úleva," prozradila s úsměvem spisovatelka a dodala: "Protože to už nešlo zakrýt. Nepomáhaly jiné účesy, klobouky nebo šátky. Na hlavě mi totiž zůstal jen pruh vlasů. Nakonec mě oholila maminka, pro kterou to bylo těžší. Mně se tím hodně ulevilo," vrací se k obtížnému momentu svého života, který vylíčila také v oceňovaném komiksu.

Holou hlavu nejprve zakrývala parukou do pravých vlasů, která vypadala přesně jako její staré vlasy. "Když jsem přišla druhý den do práce, tak jsem sklízela komplimenty, že mi nový účes sluší. Pak mě začalo lákat, že můžu být každý den jiná. Na kulturní a komiksové akce jsem měla červenou, kudrnatou paruku. Pak takovou sportovní melírovanou a mnoho dalších. Vybírat můžete podle nálady," usmívá se.

Bez vlasů

Nosit paruku ale nebylo nic příjemného a scenáristka doufala, že jednou bude chodit s holou hlavou a hlavně se u toho bude cítit dobře. "To ale od začátku nešlo. Měla jsem pocit, že se na mě všichni dívají a přitahuji mnoho pozornosti. Trvalo to rok, dva a vlastně možná až teď to vůbec neřeším a chodím s holou hlavou," dodala. 

Celý svůj příběh pak se Štěpánkou Jislovou vtiskly do komiksu, který dodal mnoha dalším lidem spoustu sil v jejich boji s alopecií a někteří jí napsali zprávu. "Udělalo mi to velkou radost. V době, kdy jsme čekali na první recence, tak já už jsem byla zavalená reakcemi lidí. Překvapilo mě, kolik lidí mi napsalo. Většinou to byly ženy, které si prožily podobnou zkušenost nebo mají alopecii. Říkaly, že zažily dost podobné věci a jsou rády, že to takhle cítil i někdo jiný. Jiné ženy mi psaly, že neměly odvahu si sundat paruku a teď nad tím přemýšlejí," svěřila se Tereza Drahoňovská s reakcemi čtenářů.

Co se do komiksu nedostalo, jaké výhody alopecie má a co všechno Tereze Drahoňovské pomohlo v její cestě za vyrovnáním se s "já bez vlasů", se dozvíte v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Tereza přišla o všechny vlasy. O alopecii napsala oceňovaný komiks - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi