Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slonici v Thajsku odoperovali obří ledvinový kámen: Šutrák vážil dvě kila!

Autor: rix - 
5. dubna 2021
10:44

Grandma Thong Sai, jak se nebohá slonice jmenuje, začala projevovat známky onemocnění na konci března. Nechtěla jíst ani konat potřebu. Šokujícím vyústěním bylo nalezení velkého ledvinového kamene.

Veterináři z nemocnice v Kamphaeng Saen navštívili 70 let starou slonici, aby zjistili, co se děje. Pracovníci se nejdříve domnívali, že příčinou jejího sténání a nechuti k jídlu bylo zkrátka jen stáří. O to větším šokem pro ně bylo, když za pomoci endoskopie 30. března objevili uvnitř slona 20 cm velký kámen.

Ošetřovatelé tedy ještě ten den provedli operaci. Vzhledem k tomu, že by slonice mohla při operaci utéci, připoutali pracovníci zvíře na postroj k jeřábu. Operace zabrala dlouhých šest hodin a účastnilo se jí 20 veterinářů. Jedním z doktorů byl i Nikom Thonghtip. Podle něj kvůli masivnímu zablokování močového měchýře málem došlo k akutnímu selhání ledvin. „Ulevilo se mi, že jsme byli schopni slona operovat, ještě než to nastalo. Operace byla úspěšná díky úsilí nás všech,“ dodal Thonghtip.

Sloni jsou národním thajským zvířetem. V divoké přírodě zde žije asi dva tisíce těchto zvířat. Stejný počet potom žije v zajetí.

Video  Koupání slonů ve venkovním výběhu.  - Zoo Praha
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi