Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragédie na Sněžce: Turisté před smrtí padali stovky metrů!

Aktualizováno -
31. ledna 2024
12:18
Autor: pma, ČTK - 
31. ledna 2024
12:10

V úterý na severní straně nejvyšší hory Česka zemřeli dva Poláci (†47 a †23), kteří se zřítili ze svahu hory.  Záchranáři do úterního večera prohledávali svah Sněžky, jestli na něm není další člověk, nikoho ale nenašli a pátrání ukončili. Podle polských médií zesnulí turisté nebyli příbuznými a zřejmě se ani neznali.

 

K neštěstí došlo v úterý kolem druhé hodiny odpoledne. 47letý Polák z Dolního Slezska se v úterý vydal na Sněžku. Podle deníku Dzierżoniów NaszaMiasto ale muž na cestě zřejmě uklouzl na zledovatělé ploše a spadl. 23letý krajan z Lubušského vojvodství se staršího muže zřejmě pokoušel zachránit, to se mu ale nepodařilo. 

Oba turisté se zřítili na polskou stranu hory, do kotle a říčky Lomniczky. „Jeden z nich sklouzl z vrcholu a zastavil se zhruba 250 metrů pod Jubilejní cestou. Tělo druhého turisty záchranáři objevili až na dně údolí,“ informoval v úterý mluvčí Horské služby České republiky Marek Fryš. Mladší z Poláků se tak zřítil z více než 9 stovek metrů. Ani jednomu z turistů již záchranáři nedokázali pomoc.

Prvotní informace o tom, že se z hory měli zřítit tři osoby, se nakonec nepotvrdily. Záchranáři prohledali celý takzvaný žlab smrti, kterým se muži zřítili, nikoho dalšího však nenašli. Náčelník polské horské služby Adam Tkocz uvedl, že třetí člověk, o kterém původně mluvili svědci, pravděpodobně na svahu nebyl. Lidé zřejmě padající batoh považovali za člověka.

Záchranáři vyzvali všechny turisty, kteří se do oblasti chystají, k maximální opatrnosti. Vzhledem ke stoupajícím teplotám, slunečnímu záření během dne, ale i nočním mrazům se v Krkonoších vyskytuje extrémní námraza. Podle Fryše k obdobnému zásahu došlo i počátkem týdne. „Již několik dní platí v Krkonoších výstraha před zledovatělým terénem na hřebenech. Ještě v průběhu pondělka se odehrála na svazích Sněžky obdobná akce, která se však obešla bez zranění,“ dodal mluvčí. 

Video  Blesk Podcast: Česká ostuda na Sněžce. Turisté nedodržovali značení a ničili vzácné rostliny  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 1. února 2024 16:17 )

Pokud by spadli až úplně dolů, byl by to cca kilometrový pád s cca 500metrovým převýšením.

Renata Veselá ( 31. ledna 2024 15:51 )

Lidi jsou neukazneny. Vzdyt je to všude samy led.

verka1 ( 31. ledna 2024 14:32 )

Prý tam byla výstraha. Tak si za smrt můžou.

amerlock ( 31. ledna 2024 13:53 )

Jooo, každé dobrodružství v sobě nese dávku rizika. No a když si jeden myslí, že všechno zná, všechno musí zkusit a dovede to, tak pak to může takto skončit.
Prostě víc pokory a uvážlivosti, to nic nestojí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání