Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pád lidí ze Sněžky: Turistu našli na dně údolí! Zemřeli dva Poláci

Pád lidí ze Sněžky: Turistu našli na dně údolí! Zemřeli dva Poláci
Pád lidí ze Sněžky: Turistu našli na dně údolí! Zemřeli dva Poláci  (Autor: sniezka.webcamera.pl)
Aktualizováno -
30. ledna 2024
05:25
Autor: btk, ČTK - 
30. ledna 2024
15:22

Tiskový mluvčí záchranné služby Královehradeckého kraje Ivo Novák Blesku v úterý potvrdil pád dvou osob z úbočí Sněžky, u kterých záchranáři naneštěstí konstatovali smrt. Má se jednat o turisty z Polska. 

„Potvrzujeme, že z úbočí Sněžky spadly dvě osoby, jejichž zranění byla neslučitelná se životem. V tuto chvíli na místě zasahují dva vrtulníky, které pátrají po dalších osobách,“ uvedl již dříve tiskový mluvčí záchranné služby Královehradeckého kraje Ivo Novák. 

Záchranáři prohledali celý takzvaný žlab smrti, kterým se muži zřítili, nikoho dalšího však nenašli. Náčelník polské horské služby Adam Tkocz deníku Gazeta Wyborcza řekl, že třetí člověk, o kterém původně mluvili svědci, pravděpodobně na svahu nebyl. Lidé zřejmě padající batoh považovali za člověka.

Podle záchranářů se jedná o polské turisty. Jeden z nich sklouzl z vrcholu a zastavil se 250 metrů pod Jubilejní cestou. Tělo druhého turisty záchranáři našli až na dně údolí. 

Horská služba v Krkonoších už před několika dny upozornila, že podmínky pro turistiku jsou náročné, protože svahy jsou zledovatělé. 

Nehody s více oběťmi jsou v Krkonoších poměrně výjimečné. Například v červnu 2022 zahynuli v důsledku nepřízně počasí tři lidé, když na jejich auto spadl strom, jeden člověk z vozu skončil v nemocnici. Nehoda se stala na silnici II/252 do Malé Úpy. Pád asi 30 metrů vysokého smrku tam pravděpodobně způsobil poryv větru. V březnu 1998 pak zemřeli dva horolezci, kteří traverzovali v Labském dole přes Astmanovu plošinu. Při sestupu žlabem se utrhl sněhový převis a muži spadli z asi 200metrové výšky a zahynuli.

Video  Blesk Podcast: Česká ostuda na Sněžce. Turisté nedodržovali značení a ničili vzácné rostliny.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání