Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel Bohumír Ďuričko: Vrah Václava Kočky ml. skonal v zahraničí

Aktualizováno -
30. ledna 2024
16:35
Autor: pma, idh, pom - 
30. ledna 2024
14:50

Václav Kočka mladší se na podzim roku 2008 zúčastnil i s rodinou křtu knihy tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka v pražské restauraci Monarch. Domů se ale z akce už živý nevrátil. Na místě ho třemi ranami do hrudníku zastřelil podnikatel Bohumír Ďuričko. O šestnáct let později ale smrt stihla i jeho. Ve věku 70 let ho podle serveru PrahaIN.cz zastihla srdeční příhoda. 

Podnikatel Bohumír Ďuričko se do širšího povědomí veřejnosti dostal před šestnácti lety. 9. října 2008 se rodina Kočkových, kteří v Praze provozují matějskou pouť, vydala na křest knihy tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Akce se konala v pražské restauraci Monarch. Na událost se dostavil i Ďuričko. 

Ten na křest přišel v podnapilém stavu a pokračoval pak v pití na baru s Václavem Kočkou starším (81). Podnikatel se začal vychloubat, že vlastní milion korun. S Kočkou nejstarším se začali trumfovat, kdo má u sebe větší balík. Muži se začali sázet a postrkovat. Do konfliktu se zapojil právě také Václav Kočka mladší. Ten Ďurička podle informací svědků udeřil, načež podnikatel vytáhl zbraň a Kočku třikrát střelil. Ten svým zraněním ve čtyřiceti letech podlehl. 

Jeho synovi, Václavu Kočkovi nejml., bylo tehdy pouhých 14 let a vraždu otce viděl na vlastní oči. Kontroverzní podnikatel byl za vraždu Kočky odsouzen na 12,5 roku odnětím svobody. Po 9 letech, v říjnu roku 2017, požádal po vykonání dvou třetin trestu o podmínečné propuštění.

Na svobodě si nechal později změnit jméno na Benedikt Reinhold Diera a pobýval údajně v zahraničí. Právě tam měl podle PrahaIN.cz ve věku sedmdesáti let zemřít. Osudnou se mu zřejmě stala zástava srdce. Poslední rozloučení s mužem proběhlo v minulém týdnu v rodinném kruhu. 

K úmrtí Ďurička se Blesku vyjádřil i syn zavražděného Václav Kočka nejml. „Pan Ďuričko pro mě přestal existovat ve chvíli, kdy padl rozsudek v případu zabití táty. Samozřejmě jsem vnímal, když byl propuštěn, ale o jeho další osud jsem se nezajímal. Nad jeho smrtí truchlit nebudu, ale nikdy jsem mu ji nepřál,“ řekl syn zavražděného. 

„Pokaždé, když jsem třeba v médiích zahlédl jeho jméno, znamenalo to pro mě, že se mi znovu vybavily nejhorší okamžiky v životě,“ dodal. 

Video  První rozhovor s Ďuričkem na svobodě: Co teď bude dělat a co měl v tašce?  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání