Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf protidrogového útvaru: Drogy jsou zkratka do pekel. Trestných činů pod vlivem rapidně přibývá

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
25. ledna 2024
05:00

Národní protidrogová centrála funguje v České republice od roku 1991. Od začátku v jejím čele stojí Jakub Frydrych, který byl hostem Epicentra. Podle něj se drogová scéna u nás prošla za tu dobu jistým vývojem. Alarmující bezesporu je to, že přibývá trestných činů pod vlivem drog, a to rapidně. Drogy jsou zkratka do pekel. A právě na to má upozornit i nová kampaň preventivní kampaň České asociace pojišťoven a Policie ČR s názvem Zkratky, která si dává za cíl zvýšit povědomí o látkových závislostech a dopadech dlouhodobé konzumace drog.

Za posledních deset let o sto procent narostl počet trestných činů pod vlivem návykových látek. Ředitel Národní protidrogové centrály má jasno, kde je ta příčina takového nárůstu. Podle něj, ještě před 10 lety zaujímaly trestné činy tohoto typu v podskupině ohrožení pod vlivem návykové látky 15 %, dnes už zaujímají 30 %.

Je to určitě odrazem zvýšené dostupnosti nelegálních návykových látek a jakési normalizace užívání některých typů nelegálních návykových látek ve veřejném prostoru i za volantem,“ řekl v Epicentru Jakub Frydrych.

Nenech drogy řídit

A právě i za volantem drogy páchají fatální škody. V Česku bylo v loňském roce asi 430 nehod pod vlivem drog, zemřelo při nich 11 lidí. V kampani zkratky jsou takové situace jasně popsány. Drogy za volantem jsou zkratka na sedadlo smrti.

Auto je zbraň svého druhu, kdy ohrožujete nejen sebe, ale i další účastníky silničního provozu. Takže to, když se uvedete do nějakého stavu, ve kterém jste nezpůsobilá řídit motorové vozidlo, tak to samozřejmě zvyšuje rizika pro vás i pro ostatní,“ podotkl Frydrych v Epicentru.

Legalizace drog?!

Podle Frydrycha je otázka legalizace nějaké konkrétní drogy nebo skupiny látek otázka relativně hypotetická. Podle něj není jasné, jestli by tato změna byla ku prospěchu věci.

My si musíme říci, co bychom tím sledovali, a musíme si říci, jestli ten stav, který by nastal po této změně, by nám přinesl více benefitů, než máme dnes. Já o tom nejsem úplně přesvědčen, protože ta myšlenka sama dává smysl, pouze pokud by byla realizovaná na nějakém velmi neomezeném prostoru,“ vysvětluje Frydrych a dodává, že tím myslí na území Evropy či jinde ve světě. Pak by takové kroky podle něj měly vliv na snížení vlivu organizovaného drogového zločinu.

„Ale pokud si uvědomíme, že příjmy z drogového byznysu tvoří víc než pětinu zisku organizovaného zločinu na celém světě. Tak nějaké lokální pokusy s legalizací té či oné látky, tak jak to vidíme v jurisdikcích po celém světě, tak zasáhnou ten nelegální trh pouze okrajově a nemá to žádný valný význam,“ dodal ředitel Národní protidrogové centrály.

A podobný názor má i na legalizace některých drog ve spojení s dopadem na tu nejzranitelnější skupinu, na děti.

Ty ambice spojené s těmi legalizačními úvahami a ochranou dětí a mladistvých já nesdílím a nesdílím je po zkušenosti s regulovaným trhem s alkoholem a s tabákem, kdy podle platné legislativy dítě mladší 18 let se nemá dostat ani k alkoholu, ani k tabáku. Vždy je to důsledek protiprávního jednání nějakého konkrétního dospělého,“ uzavřel Frydrych.

karmazdarma ( 27. ledna 2024 11:27 )

Přibývá trestných činů pod vlivem drog.......to je nám jasné, podívejte co tady provádí Vláda,jak kdyby byli všichni pod vlivem omamných látek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa