Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf protidrogové centrály o rostoucí kriminalitě: Co může za nárůst a pomůže nová kampaň?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
24. ledna 2024
15:38
Autor: hol, jos - 
24. ledna 2024
14:34

Kolik lidí v České republice pravidelně užívá drogy? Kolik jich ročně zemře? Kolik jich sedne pod vlivem za volant? S nelegálními látkami mají zkušenosti i děti. Preventivní kampaň s názvem Zkratky si dává za cíl zvýšit povědomí o látkových závislostech a dopadech dlouhodobé konzumace drog a podpořit informovaná rozhodnutí. Pomoci má i seriál ČT Adikts. Jak alarmující je současná situace? Hostem Epicentra na Blesk.cz byl dnes ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Nově spuštěná kampaň Zkratky vznikala i ve spolupráci s dopravní policií. Tématem kampaně je totiž i řízení pod vlivem, mottem je pak heslo ‚Nenech drogy řídit‘. Součástí kampaně jsou podle Frydrycha i další dva televizní počiny. „Seriál Adikts je fikcí o studentech, kteří zkouší imaginární, naprosto čisté drogy a žijí si nějaké svoje příběhy. Druhým formátem, který bude také viditelný, je vícedílný dokument Česko na drogách, který by měl nahlížet ten problém podstatně odborněji a šířeji,“ vysvětlil ředitel NPC.

Název Zkratky je podle Frydrycha přiléhavý: „V názvu je dobře vystiženo rozcestí, na kterém se nalézáme, pokud se rozhodneme vpustit si do života nějaké látky, které nás nakonec můžou ovládnout a převzít hlavní roli v řízení našich osudů nebo našich rozhodnutí.“

Nejvýraznější návykovou látkou v tuzemsku je v současné době tradičně metamfetamin. „Na celém území České republiky nám způsobuje určitě víc než 60 % zdravotních problémů, které máme s rizikovým užíváním nelegálních drog a určitě víc než 65 % těch trestněprávních problémů,“ upřesnil Frydrych.

Organizace, které se osvětě věnují, se podle Frydrycha přetahují o finanční zdroje, kterých v systému není dost. To se pak na drogové problematice odráží. „Pokud máme jiná čísla než v jiných zemích, kde vynakládají větší prostředky do té prevence, tak se domnívám, že prevence jako taková nedostatečná je,“ zhodnotil Frydrych.

Problém je podle něj především v nedostatečné dlouhodobé výchově ke zdravému životnímu stylu a poskytování informací a podpory mladým lidem v době, kdy mají možnost se setkat s prostředím, ve kterém je užívání těchto látek normou.

Normalizace užívání některých návykových látek je podle Frydrycha také důvodem, proč za posledních 10 let narostl počet trestných činů pod vlivem drog o 100 procent. „Před 10 lety nám zaujímaly trestné činy tohoto typu pod vlivem nelegálních návykových látek 15 %. Dneska nám zaujímají 30. Je to určitě odrazem zvýšené dostupnosti nelegálních návykových látek a jakési normalizace užívání některých typů nelegálních návykových látek ve veřejném prostoru i za volantem,“ dodal Frydrych.

kajenka52 ( 24. ledna 2024 15:10 )

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Il-76, ktorý sa zrútil v stredu 24. januára v oblasti Belgorod, zostrelila ukrajinská strana o 11:15 moskovského času.
Rezort zdôraznil, že radarové vybavenie ruských vzdušných a kozmických síl zaznamenalo štarty dvoch ukrajinských rakiet a incident označilo za teroristický útok.

Je známe, že protilietadlový raketový systém ukrajinských ozbrojených síl vystrelil z oblasti Liptsy, Charkovská oblasť.„Ukrajinské vedenie veľmi dobre vedelo, že podľa zaužívanej praxe bude dnes ukrajinský vojenský personál prepravovaný vojenským transportným lietadlom na letisko Belgorod na výmenu,“ poznamenalo ruské ministerstvo obrany.

Výmena zajatcov bola naplánovaná na stredu popoludní na kontrolnom stanovišti Kolotilovka na rusko-ukrajinskej hranici, ktorá bola zabezpečená príslušnými dohodami.

"A napriek tomu nacistický kyjevský režim urobil tento krok, sledujúc cieľ obviniť Rusko zo zničenia ukrajinskej armády. Spáchaním tohto teroristického útoku ukrajinské vedenie ukázalo svoju pravú tvár - zanedbalo životy svojich občanov," vo vyhlásení sa píše.

Ministerstvo obrany tiež potvrdilo smrť všetkých 74 ľudí na palube Il-76, ktorý vzlietol z letiska Čkalovskij pri Moskve : šiestich členov posádky, troch sprevádzajúcich osôb a 65 ukrajinských vojnových zajatcov.

V súčasnosti je miesto leteckého nešťastia ohradené, pôsobia tam záchranné zložky a vykonávajú sa vyšetrovacie úkony.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa