V den tragédie s ní byl domluvený, že jí v bytě v Litíči u Velichovek dokončí drobné úpravy. „Ráno jsme si kolem deváté hodiny volali. Ještě se smála a bavili jsme se normálně,“ vzpomínal. Odpoledne se od matky dozvěděl, že se na fakultě, kde jeho sestra studuje, střílí. „Kolem čtvrté hodiny volala přítelkyni mamka, že se v Praze střílelo, tak jsem se snažil dovolat, a nezvedala telefon, tak jsem si říkal, že bude mít ten telefon někde stranou, jak ji třeba evakuovali. Viděl jsem polohu na mobilu, kde ho má, takže byl furt ve škole,” uvedl.

Pořád ve škole

„Na mobilu viděl, že je stále ve škole. Doufal, že se pohne. To se nestalo. Tak mi to bylo divný, že všichni už vycházeli a ona nikde,“ vyprávěl Ondřej v České televizi. Když Aneta na volání ani na SMS nereagovala, okamžitě vyrazili s přítelkyní do Prahy. S přítelkyní se sestru vydali hledat do pražských nemocnic. Nic nezjistili a rozhodli se počkat do rána. Mezitím mu kriminálka oznámila, že sestra už není. 

„Volala mi v pět ráno kriminálka, že jsou v baráku, že potřebují něco potvrdit, takže jsme jeli za mamkou, která byla u přítele. Oni jí ukázali řetízek a ta potvrdila, že to patřilo jí, tak v tu chvíli mi volali, že už jakoby není,” řekl bratr Anety, Ondřej.

Byla šťastná a chtěla pomáhat

Aneta se na Karlovu univerzitu dostala loni a od září do školy nastoupila. „Nevím, proč zrovna tuhle univerzitu, ale vím, že jí to hrozně bavilo, měla to tak ráda, byla štastná, že chtěla pomáhat asi lidem znakovým jazykem,” uvedl Ondřej. Také byla vášnivou hasičkou. „Chodila na ty hasiče, pracovala s dětma, chodila na soutěže, chodila na brigády, a to jí taky naplňovalo. Jezdili jsme na hasičský tábor, to byla většinou veliká parta, se kterou jsme se vídali na soutěžích, na táborech v létě,” doplnil.

Tetování

Podle Ondřeje měla Aneta na noze vytetovanou jitrnici. Stejnou si nechal po jejím odchodu vytetovat i Ondřej s osudným datem 21.12. 2023. „Máme tetování na památku, ona měla na noze jitrnici, že je to jako vesnická holka. Měla to na pravém kotníku. Můžu se na to tetování kouknout a vzpomenu si, že u mě je,” dodal na konec.

Video
Video se připravuje ...

Pietní místo před budovou Filozofické fakulty UK pár okamžiků před tím, než dobrovolníci zahájili úklid, 15. 1. 2024. Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
62 fotografií