Truffaldino v podání Viktora Kuzníka je hodně dynamický. Čerstvý držitel Ceny Thálie pro činoherce do 33 let se při představení hodně naběhá, předvede několik akrobatických kousků a i nadále zůstává ústřední postavou Goldoniho hry.

Vodní kanál

V brněnském pojetí ovšem jeho pozice není tak dominantní, jako tomu bylo v případě Miroslava Donutila na scéně Národního divadla v Praze. O to víc je představení svěží a plné zajímavých nápadů, např. o vodní kanál, který je pro Benátky typický.

Svou roli jistě sehrály legrační paruky a oblečení všech herců. Salvy smíchu dokázal vyvolat Florindo Aretusi v podání Ivana Dejmala, který si v benátském kanále dokonce „zaplaval“ a poznal, co je tvrdá voda.

Musí redukovat

O představení se okamžitě rozhořel zájem a všechny naplánované termíny jsou beznadějně vyprodané. Proto divadlo doslova šokovalo tím, že počet repríz (nejen tohoto představení) bude muset nuceně redukovat).

„Musíme usilovat o vyrovnané hospodaření. V časech vysoké inflace a jen minimálního navýšení příspěvku od města a Ministerstva kultury nám náklady rostou rychleji, než příjmy. Přestože jsme loni na vstupném vybrali rekordních 95 milionů korun, nestačí to,“ upozornil ředitel divadla Martin Glaser.

Zkrácení či omezení

„Jedinou možností, jak udržet diváky oprávněně očekávanou kvalitu představení, přitom však razantně nezdražovat vstupné či nepřistoupit k propouštění zaměstnanců, je proto v nadcházejícím období snížit počet premiér a odehraných repríz, aby byl provoz co nejekonomičtější,“ přiznal Glaser.

Divadlo se nyní rozhoduje, jak toho nejlépe dosáhnout. „Zvažujeme zkrácení aktuální sezony a pozdější začátek té příští, případně výrazné omezení červnového a zářijového repertoáru,“ upřesnil ředitel brněnského Národního divadla.


Průměrný plat herce brněnského Národního divadla byl v loňském roce cca 41 500 korun hrubého. Pro srovnání: V Městském divadle Brno pobírali herci v průměru 43 tisíc korun. U kulisáků byl rozdíl ještě vyšší, v Městském divadle dostávali o cca čtyři tisíce korun víc, než ti v Národním.

VIDEO: Koncertní mistr Národního divadla v Brně Josef Klíč (47) se svým violoncellem z roku 1921. 

Video
Video se připravuje ...

Koncertní mistr Národního divadla v Brně Josef Klíč (47) se svým violoncellem z roku 1921. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
13 fotografií