Šestnáct tisíc účastníků v 19 kategoriích. Tak vypadala listina účastníků nejprestižnější hudební soutěže světa. Klíč soutěžil v instrumentálních nástrojích s přibližně tisícovkou hudebníků.

Skladba z pandemie

„Jednalo se o skladbu, kterou jsem napsal už v době koronaviru. Je o tom, že život není jen černobílý, ale plný odstínů. Cílem bylo povzbudit lidi v nelehké době,“ popsal dílo pro osm violoncell.

Ač se to může zdát nemožné. Na všech osm hraje Klíč sám. „Ve studiu jsem si to rozložil na jednotlivé nástroje a postupně je na sebe nahrál. Na koncertech mi jich sedm hraje z podkladu a osmý hraju sám,“ vysvětlil, jak dokáže hrát na tolik nástrojů současně.

Pro film nebo reklamu

Koncertní mistr Národního divadla v Brně a vyučující na JAMU má ovšem i trochu smůlu. Vítězství mu totiž nepřinese žádný okamžitý zisk. Pořadatelé se pouze zavázali, že hudbu vítězů jednotlivých kategorií doporučí filmařům a tvůrcům reklam.

Video
Video se připravuje ...

Koncertní mistr Národního divadla v Brně Josef Klíč (47) se svým violoncellem z roku 1921. Hynek Zdeněk

Klíč původně začínal na klavír v rodné Moravské Třebové. „Ten mi ale žalostně nešel. Po dvou letech řekl ředitel lidové školy mým rodičům, aby mne odhlásili, že je to škoda peněz, protože ze mne nic nebude. Naštěstí tam tehdy přišel učitel František Dvořák, který měl jako druhý nástroj na konzervatoři violoncello a toho zaujaly mé velké prsty,“ přiznal s úsměvem.

Vyhledávaný umělec

Kromě koncertních sálů v Česku vystupoval Klíč například v Ománu, Číně, Hongkongu. Jeho druhým domovem se stalo Japonsko, kde strávil dokonce několik let. Vyjmenovat všechny umělce, s nimiž Klíč hrál, je nemožné. Vystupoval například s Karlem Gottem, Lucií Bílou, Bobem Dylanem, Apocalyptikou, Monserrat Caballe. Byl blízkým přítelem Nadi Urbánkové.

Nástroj, na který hraje, vyrobil italský houslař Albertus Blanchi. Ten žil ve Francii a vytvořil nástroj, v němž spojil dvě houslařské školy. Výsledek je takový, že zvukově je francouzsky subtilní, ale má to italskou nosnost tónu. Je z roku 1921.


Klíč je hrdý na své rodné město Moravskou Třebovou, pro kterou napsal skladbu, kterou hraje i na turné ve světě. Nyní bydlí ve Šlapanicích u Brna, pro které rovněž vytvořil rozhlasovou znělku.
Fotogalerie
6 fotografií