„Magdalena Kožená je ikonou pro celou generaci českých umělců. Je mimořádnou pěvkyní, která ve své interpretaci dokáže skloubit inteligenci s absolutní technickou dokonalostí a emočním prožitkem,“ pronesla děkanka Hudební fakulty JAMU Barbara Maria Willi.

Rodina žije v Berlíně

Umělkyně dokázala spojit světovou kariéru s úlohou trojnásobné matky a rolí patronky tuzemských základních uměleckých škol. Vztah mezi sirem Simonem Rattle ma Magdalenou Koženou, která byla v té době vdaná, začal planout v roce 2004. První syn se narodil o rok později. Po něm následoval ještě druhý syn a nejmladší dcera.

Rodina žije v Berlíně. Dirigent byl již v roce 1994 povýšen královnou Alžbětou II. na rytíře. Mezzosopranistce tak přísluší zdvořilostní oslovení Lady Rattle.

Mezzosopranistka při ceremoniálu zavzpomínala na své začátky v pěveckém sboru Kantiléna, studium na základní umělecké škole Vranovská a brněnské konzervatoři. „Hned při prvních notách Janáčkovy sinfonietty okamžitě pláču,“ popsala vztah ke skladateli, jehož jméno brněnská akademie nese.

Nový čestný doktor JAMU Sir Simon Rattle (66) se vyznal z obdivu k Antonínu Dvořákovi a Leoši Janáčkovi. Setkání s Janáčkovými Příhodami lišky Bystroušky označil za osudové.

16 držitelů čestného doktorátu

Janáčkova akademie múzických umění uděluje titul Doctor Honoris Causa od roku 1993. Nejvyšší vědeckou hodnost školy dosud obdrželo šestnáct zpravidla světově proslulých umělců, mj. Rudolf Firkušný, Ludvík Kundera, Václav Havel, Jiří Suchý, Sir Charles Mackerras, Ivan Vyskočil, Zdeněk Mácal, Sir Tom Stoppard, Pierre Bouleze, Emílie Vášáryová, John Tyrrell, Milan Uhde, Vojtěch Jasný, Eugenio Barba, Vlasta Chramostová a Jon Fosse.

VIDEO: Operní diva Andrea Kalivodová.

Video
Video se připravuje ...

Andrea Kalivodová: O narozeninách si uspořádala vystoupení na vodě! David Turek, Jan Jedlička