Soukromý soubor nejslavnějšího brněnského herce totiž kvůli praskajícímu obecnímu domu na Jakubském náměstí, kde je v nájmu, nebude mít od léta kde hrát.

Radnice se rozhodla dům opravit a Polívkovi doporučila hostovat v divadle Reduta na Zelném trhu. To je také v majetku města, ale sídlí zde soubory Národního divadla. A to se postavilo tvrdě proti. Dělit se o Redutu nechce!

Situace je o to víc prekérní, že většinou vyprodané Polívkovo divadlo slaví 30. výroční sezonu. „Nechceme ji odehrát někde ve vagonech nebo provizoriích,“ nechal se slyšet principál Bolek Polívka (73).

Domluva prý nemožná

Schůzka obou stran, která měla tento týden přinést řešení, trvala ale pouhých pět minut. Obě strany vstaly od stolu s tím, že domluva možná není!

Kousnout do kyselého jablka tak budou muset brněnští politici – ti však dosud úplně s jistotou nevědí jak. Žádná varianta totiž nepřinese uspokojení obou znesvářených stran.

Národní divadlo využívá Redutu maximálně. „Nejen pro činohru, ale i pro balet. Kromě hracích dnů potřebujeme čas na přípravy scény a údržbu. Každá premiéra vyžaduje čtyři dny jevištních příprav. Volné termíny nemáme kde brát,“ zdůraznil šéf divadle Martin Glaser. 

Polívka: Nechceme si Redutu přivlastit

Podle Bolka Polívky je jisté, že pokud nedojde ze strany NdB ke kompromisu, model soužití obou souborů v jednom prostoru padá. „Naše divadlo si rozhodně nechce jakýmkoliv způsobem Redutu a prostory užívané Národním divadlem přivlastnit,“ uvedl Polívka a dodal:

„Potřebujeme pro reprízy vlastní tvorby a uvádění nových představení minimálně polovinu měsíce.“

Divadelníci: Králíkovo divadlo je prázdné

Oslovení herci a režiséři se pod podmínkou anonymity shodli, že celá situace je mimořádně nešťastná. Možným dočasným útočištěm pro Polívkovo divadlo vidí shodně v prázdné bývalé budově Králíkova divadla na Výstavišti, rekonstruovaném Semilassu nebo v Divadle Husa na Provázku. U obou posledně jmenovaných však hrozí rovněž termínové kolize naplánovaných akcí.

„Reduta je  pro Divadlo Bolka Polívky v tuto chvíli preferovaná varianta pro sezonu 2023/2024, a to v podobě sdíleného prostoru s Národním divadlem Brno. Pro další sezony zvažujeme více možností, vždy je však potřeba analyzovat finanční stránku věci, což se bude dít u všech alternativ,“ uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

VIDEO: Na MFF KV oceněný Bolek Polívka: Museli mě přesvědčit, že to není protekce.

Video
Video se připravuje ...

Na MFF KV oceněný Bolek Polívka: Museli mě přesvědčit, že to není protekce Markéta Reinischová, Honza Jedlička

Fotogalerie
17 fotografií