Bylo to dojemné. Miroslav Donutil v úterý večer dohrál své poslední představení. Jeho projevy byly velmi procítěné, prožíval každé slovo, které vyslovil, s každým pohledem do prostoru se s divadlem loučil.

Dnes stojím na těchto prknech patrně naposledy, i když staré příšloví říká: Nikdy neříkej nikdy. Chtěl bych poděkovat za těch pětadvacet let všem kolegům, se kterými jsem se na prknech Národního a Stavovského divadla mohl potkat. Byli to báječní kolegové. Chtěl bych poděkovat svým kolegům, kteří se mnou dnes a po celou dobu Sluhy dvou pánů hráli. Šestistá repríza – úžasná věc. Beru to jako dárek. Jsem hrdý na to, že jsem mohl být členem Činohry,“ pronesl dojatý Donutil po konci představení.

Uklonil se a lidé v hledišti mu dlouhých dvacet minut tleskali ve stoje. V něm usedla také zraněná tenistka Petra Kvitová (26) se skladatelem Karlem Vágnerem (74) po boku. „Jsem Petřin skalní fanda. Větší už možná je jen můj syn Jakub,“ přiznal muzikant. Ocenil, jak je sportovkyně, kterou nedávno útočník přímo v jejím bytě přepadl a pořezal, statečná. „Je plná optimismu, těší se už, až zase vyběhne na kurt. Slíbil jsem jí, že až k tomu dojde, z radosti se opiju,“ usmíval se Vágner. Zatím ji aspoň pozval i s maminkou na svůj narozeninový koncert 20. března do Lucerny. Nadšená divačka Petra se snažila tleskat alespoň jednou rukou, jíž se plácala do stehna.

Poslední představení provázely salvy smíchu a Donutil dojetí neskrýval. Právě skončil kus jeho velkého divadelního života a jeho žena Zuzana byla v hledišti taky naměkko. Není divu, vedle manžela ve Sluhovi hrál i jejich syn Martin (26), který tátovi v poslední době vydatně šlape na paty.

Když potlesk utichl, všem v hledišti došlo, že to byla poslední a definitivní tečka za rekordní inscenací režiséra Ivana Rajmonta (†70), kterou pro ND zrežíroval v roce 1994.

Současné vedení divadla rozhodlo, že představení Sluha dvou pánů ukončí důstojně a jeho konec oznámili všem v předstihu. Hra se nebude přesouvat do jiných divadel.

Fotogalerie
14 fotografií