Odpalované peníze

Dezerty připravoval i pro britskou královnu, obrovské sumy vydělával v londýnském obchodním domě Harrods, ale i v Indii, kde pomáhal zakládat evropskou cukrárnu. Po návratu do Prahy ale narazil! Spolužák Aleš Blaha ho nalákal na post šéfcukráře v hotelu v pražské Celetné ulici a jeho nástup podmínil velkou rekonstrukcí. „Investoval jsem spoustu peněz a času do vybavení inventáře a do designových zástěr od Lukáše Macháčka, ale i do a marketingu. Na tyhle investice totiž nebyly finance,“ vzpomíná Maršálek ve své knize Péct, milovat a žít. Do cizího podniku prý ze svého nakupoval i základní vybavení jako výkonný mixér za deset tisíc. Drobné dílčí úspěchy ale rychle střídaly ledové sprchy plné beznaděje. Byť se jim podařilo zviditelnit třeba na zakázce svatebního dortu pro Moniku Leovovu (32), peníze chyběly. „Za dveřmi svého pronajatého bytu jsem byl na všechno sám. Pořádal jsem často večeře, abych se z frustrace z nastalé situace nezbláznil,“ tvrdí. Nakonec nad investovaným časem i penězi mávl rukou a dal výpověď.

Pařížský dort pro tátu

Veselý konec neměl ani Maršálkův tatínek Josef, který byl vyučený opravář zemědělských strojů. Syn mu dal posledním Vánocům konečně letenku Paříže, jízdenku do Londýna a pak zpáteční do Prahy. Svůj dárek si ale nikdy nevybral. „Chtěli jsme si toho tolik říct. Spoustu let jsme žili vedle sebe a kromě nezbytně nutné konverzace se málokdy našel prostor a čas pro slova vycházející přímo od srdce,“ prozrazuje cukrář. Tatínek byl místo splnění svých snů odvezen do nemocnice s těžkým zápalem plic, prošel si první mrtvičkou a diagnóza zněla neúprosně – neoperovatelná rakovina plic. „Táta nikdy nekouřil, jedl zdravě, většinou jen domácí stravu a pil velmi střídmě,“ vzpomíná Maršálek. Jeho poslední návštěva v nemocnici byla těžká. Táta totiž už nemohl mluvit. „Hladil jsem ho po tvářích a po rukou. Táta mě miloval a já jsem miloval jeho. Úplně ze všeho nejvíc mě mrzí, že jsme si to nikdy neřekli,“ otevřel Josef bolavá místa. Tatínek zemřel jen osm týdnů po prvních projevech nemoci.

Máminy rumové pralinky

Na své rané dětství vzpomíná Josef idylicky, byť se o pozornost rodičů musel dělit s třemi dalšími sourozenci a rodina neměla moc peněz. Po přestěhování na rodinný statek idylka skončila. Místo, aby si hrál se spolužáky, musel kydat hnůj a pomáhat v hospodářství. Největší problém byla ale jeho máma Zuzana (†56), která po narození posledního dítěte postupně propadla alkoholu jako kdysi její otec. Josef se tak po maturitě chtěl odstěhovat, ale... „Máma mi začala vyhrožovat, že jestli se odstěhuju, tak skočí z balkonu. Tuhle větu jsem už několikrát slyšel,“ popisuje Maršálek. Na chvíli to sice odradilo, nakonec sbalil. Jeho máma se alkoholu vzdát nedokázala, na protialkoholní léčení nastoupila až manželově smrti, avšak první, co udělala návratu do normálního života, bylo, že sáhla po lahvi. Peníze na alkohol navíc čerpala z pojistky po zemřelém manželovi. „Snažili jsme se jí pomoct, ale nezvládla to, rozhodla se nebýt. Zemřela v šestapadesáti, upila se, prostě totální vyčerpání, došlo jí tělo,“ svěřil Aha! Maršálek s tím, že pila tajně lahve si schovávala při nákupech i pod oblečení.

Peče celá země sledujte každou sobotu od 20.10 hod. v České televizi.

Video
Video se připravuje ...

Josef Maršálek a Adriana Mašková: Co řekli o vyřazení ze StarDance? Kateřina Štichová

Fotogalerie
32 fotografií