Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šokující momenty u soudu s Cimickým! Dlouhé prsty, napadená novinářka nebo vyhazov z Bohnic

/
  • Psychiatr Jan Cimický v soudní síni, 4. ledna 2024.
    17. ledna 2024 ● 05:00

    V kauze obžalovaného psychiatra Jana Cimického (75) u soudu promluvili první svědci. Cimický se měl podle obžaloby dopustit ve 35 případech vydírání se sexuálním podtextem a ve 4 případech znásilnění. Na rozdíl od předvolaných svědků se Cimický do soudní síně nedostavil a jednání probíhalo v jeho nepřítomnosti. V úterý zazněla výpověď Cimického bývalého nadřízeného, soudního znalce nebo také bývalých novinářů, kteří popsali, co se začalo dít, když o praktikách známého psychiatra začali připravovat reportáže. 

    K tomu, co se dělo za dveřmi ordinace psychiatra Jana Cimického, se při druhém hlavním líčení vyjádřilo zatím šest svědků a jeden soudní znalec. Blesk.cz z úterního jednání přináší deset nejvíce šokujících zjištění.

  • 1.

    O Cimickém bez Cimického

    Obžalovaný pětasedmdesátiletý psychiatr Jan Cimický již při prvním hlavním líčení předestřel, že by soud mohl jednat v jeho nepřítomnosti. Poté, co odříkal svůj několikaminutový projev, uvedl, že až do odvolání ve věci nebude vypovídat.

     

    Není proto divu, že se k úternímu jednání nedostavil. Sdílný není ani Cimického advokát Miroslav Kučerka. Po odchodu ze soudní síně novinářům sdělil pouze to, že se se svým klientem domluvil, že žádná vyjádření nebude poskytovat.

    Psychiatr Jan Cimický v soudní síni, 4. ledna 2024.
    Autor: Blesk:Jiri Kotatko

  • 2.

    Co řekl nadřízený?

    Prvním svědkem na pořadu dne byl bývalý ředitel psychiatrické léčebny Bohnice Zdeněk Bašný. U soudu mluvil o tom, proč koncem devadesátých let s Cimickým ukončil pracovní poměr.

    „Pana Cimického znám dlouhodobě, profesně od roku 1982. Vím, že byl obviněn ze zneužívání svých klientek v oblasti sexuálních aktivit. Na základě dotazů jsme se kvůli aktivitám, které s tím souvisí, rozešli v pracovním vztahu a Cimický odešel po dohodě z léčebny, v té době to byly dva podněty krátce po sobě. První byl dotaz od ředitele pojišťovny, zda praktiky, které vykonává, jsou běžné v našem oboru, já jsem řekl, že ne. Další bylo od známých klientek doktora Cimického. Nechtěly to zapsat jako stížnost a nechtěly jednat oficiálně, jednalo se pouze o dotazy, jestli je to standardní,“ řekl Bašný u soudu.

     

    Bašný též uvedl, že činy považoval vzhledem k tomu, jak je dotyčné popisovaly, za věrohodné. „O tom prvním jsem s ním hovořil, on řekl, že to tak nebylo. Já jsem ho požádal, aby s klienty jednal tak, aby si to nemohli takto vykládat, a když se to stalo podruhé, tak jsem mu řekl, že to považuji za nevhodné a ukončili jsme pracovní poměr,“ uvedl. Mělo se prý jednat o doteky na místech, která s normálním vyšetřením nesouvisejí. „Šlo o nějaké osahávání, přesně si to nepamatuji,“ dodal svědek.

    Státní zástupkyně Marcela Adámková se psychiatra Zdeňka Bašného ptala, co mu Cimický řekl, když ho konfrontoval s druhou stížností na jeho nestandardní praktiky. „Stejně jako v prvním případě mi řekl, že se nic nedělo, že šlo o zmírnění tenze té dotyčné. Tím, že jsem chtěl ukončit pracovní poměr, byl dotčen,“ uvedl Bašný.

    Exředitel bohnické léčebny Zdeněk Bašný.
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 3.

    Veřejnoprávní tlaky!?

    Když se státní zástupkyně bývalého ředitele Bohnic zeptala na to, jak Cimický ukončení pracovního poměru nesl, zazněla poměrně šokující informace. „Byl tím dotčen. Došlo i na nějaké intervence, abych to nedělal, bylo to z vedení Českého rozhlasu a televize, tam kde veřejně vystupoval, kde byl brán jako odborník,“ řekl Zdeněk Bašný soudu. Tyto intervence podle jeho slov probíhaly osobně i telefonicky. Bašný ale podle svých slov tlaku neustoupil: „Na mém postoji to nic nezměnilo.“
    Jan Cimický a Helena Růžičková
    Autor: Blesk:David Kundrát
  • 4.

    Francouzské polibky a stimulace penisu

    Jako svědek u soudu promluvila také sexuoložka a psychoterapeutka, jejíž služby vyhledalo několik žen, které si měly s Cimickým zažít velmi nepříjemné chvíle. „Od roku 1994 jsem pracovala v ambulantní sféře jako sexuoložka, v té době se na mě začaly obracet klientky, které měly špatné zkušenosti od některých kolegů sexuologů, opakovaně zaznělo jméno pana Cimického. Jednou z žen, která se na mě obrátila s tím, že byla obtěžovaná, byla (...) (jméno kvůli ochraně obětí nezveřejňujeme, pozn. red.), poprosila mě, zda se setkám s její sestrou. Setkaly jsme se asi dvakrát, říkala mi, jak ji Cimický sexuálně obtěžoval, včetně žádostí o sex,“ uvedla lékařka.

    Sexuoložka na dotaz státní zástupkyně nastínila i to, na co si stěžovaly ostatní klientky: „Nevím do detailu, u většiny z nich šlo o francouzský polibek, osahávání, manuální stimulaci penisu. O jejich věrohodnosti jsem v žádném případě nepochybovala. Když to řekne jedna o jednom lékaři, může člověk pochybovat, když se to ale opakuje, limitně se to blíží stoprocentní jistotě.“

    Psychiatr Jan Cimický v soudní síni, 4. ledna 2024.
    Autor: Blesk:Jiri Kotatko

  • 5.

    Není v tom sám?

    Nevhodné chování za hranicí sexuálního obtěžování ale klientky vyslýchané sexuoložky zažily i v jiných ordinacích, než jen u Jana Cimického. „Opakovaně zaznívala čtyři jména, řádově si stěžovaly vyšší desítky pacientek, týkalo se to všech čtyř jmen,“ uvedla s tím, že přesně neví, kolik ze stížností se týkalo Jana Cimického, ale byla to minimálně čtvrtina.

     

    Když se advokát Jana Cimického zeptal na tři zbývající jména, kterých se stížnosti týkaly, vyslýchaná sexuoložka jejich ztotožnění odmítla: „Dva z nich jsou po smrti, a ten třetí, myslím, že není mou povinností jeho jméno sdělovat,“ uvedla při výslechu.

    Modrá laguna, zde ho našla v bezvědomí sekretářka.
    Autor: CNC / Renata Matějková

  • 6.

    Osahávání nezletilé dívky

    S údajnými oběťmi Jana Cimického se ale nesetkávala jen první z vyslýchaných svědkyň. Na lavici svědků usedla ještě lékařka, psychiatrička, jíž se svěřila jedna z jejích klientek. „Obrátila se na mě před 20 lety, řekla mi, že má úzkostné deprese, byla hospitalizována. Mezi těmi příčinami byla i zkušenost s panem doktorem. Popisovala ji, ne do detailu. Následujících sedm let nevyhledala žádnou pomoc i přes to, že měla závažné problémy, myslím, že to na ni mělo dopad. Když jsme spolu pracovaly, zlepšila se,“ uvedla psychiatrička u soudu.

    Co přesně měl klientce psychiatr Cimický dělat? „Popisovala osahávání, nepříjemné dotyky na intimních místech. Byla z toho vyděšená,“ uvedla lékařka u soudu. Dívka, která v té době ještě byla nezletilá, tehdy Cimického navštívila v doprovodu své matky. „Byla tam se svou matkou, té řekla, že už tam nikdy nepůjde, což ji z mého pohledu zachránilo, postoj té rodiny je nesmírně důležitý,“ sdělila lékařka soudu.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jan Cimický v soudní síni, 4. ledna 2024 Blesk.cz - Daniel Šesták

  • 7.

    Dotazy za zavřenými dveřmi

    Krátce před jedenáctou hodinou do soudní síně zamířil další svědek. Tím byl lékař z Bohnické nemocnice. Hned v první větě ale zdůraznil, že o případu příliš neví a s Cimickým přišel do kontaktu jen velmi málo: „Nemám pocit, že bych s tím měl souvislost, říkal jsem to už při výslechu na policii. S panem Cimickým jsem neměl žádné výrazné pracovní vztahy, nechápu, proč jsem pozvaný,“ řekl svědek soudu.

     

    Lékař podotkl, že v době, kdy ke krajně nevhodnému chování Jana Cimického mělo docházet, o ničem nevěděl: „Znám jej, ale pracovní vazby jsme neměli, nebyli jsme kamarádi ani tak podobně. V té době jsem nic ve smyslu obtěžování o panu Cimickém neslyšel. Když odešel, říkalo se, že tam byl nějaký delikt, ale víc jsem nevěděl,“ uvedl lékař.

    Obhájce Jana Cimického měl i přesto na dotyčného svědka několik doplňujících dotazů. Před tím než je položil, ale požádal soud o to, aby byla vyloučena veřejnost. Soudce Pavel Novák jeho žádosti vyhověl a novináři tak jednací síň museli opustit. Zanedlouho ze síně vyšel i vyslýchaný lékař, který zamířil rovnou k východu.

    Advokátka obětí Lucie Hrdá.
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 8.

    Co o Cimickém řekl psychiatr?

    V rámci soudního procesu bylo vypracováno několik znaleckých posudků. Prvním, kdo závěry svého posudku u soudu přednesl, byl znalec z oboru psychiatrie Jakub Šimek. Ten soudu sdělil, že u Cimického žádnou závažnou duševní poruchu neshledal. „Posuzovaného jsem vyslechl v květnu. Psychiatrickým vyšetřením nebyla zjištěna žádná závažná duševní porucha. Jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti nejsou omezeny,“ řekl Šimek.

     

    Zároveň však podotkl, že jeho osobnost nese jisté rysy narcismu: „Byly akcentovány rysy, které opravňovaly ke konstatování narcistní poruchy osobnosti, tedy prosazuje své cíle na úkor ostatních, má snížené schopnosti se vcítit do druhých, nevnímá případné poškození druhé osoby,“ přednesl soudu závěry vyšetření Cimického znalec Jakub Šimek.

    Jan Cimický
    Autor: Blesk:Přibyl

  • 9.

    Elektrošoky a gorily před domem

    V úterý soud vyslechl jako svědky i dva bývalé novináře. První do řečniště vstoupila novinářka, která chtěla případ v roce 2000 medializovat. Podařilo se jí prý kontaktovat hned několik poškozených.

    Jedna z nich se mi svěřila, že jí pan doktor Cimický vyhrožoval elektrošoky, mluvil s ní o sexu a nutil k dotykům,“ popsala svá zjištění. Šok ale přišel, když se v případu dál angažovala. „Jednoho dne v podvečer jsem šla domů z práce, přišli ke mně dva muži, přitlačili mě na barák a řekli mi, ať se dál o pana doktora nezajímám. Bylo mi tehdy 23, myslela jsem, že nemá smysl to někam hlásit a nechtěla jsem strašit rodinu,“ uvedla.

    Soud s Janem Cimickým, 4. ledna 2024.
    Autor: ČTK / Šulová Kateřina
  • 10.

    Skrytá kamera a dlouhé prsty Cimického

    Druhý z dvojice novinářů byl posledním svědkem, kterého soud v úterý vyslýchal. Ten v roce 1999 pracoval jako novinář v jedné z televizních stanic. I on o Janu Cimickém chystal reportáž. „Připravoval jsem tehdy pořad, kde jsme se případem zabývali. Kontaktoval jsem několik žen a téměř všechny nechtěly mluvit na kameru. Vymysleli jsme, že k panu doktorovi pošleme dvě figurantky se skrytou kamerou. U jedné z nich došlo k podivnému chování, střídavě jí tykal, vyptával se jí na sex. Dával jí za domácí úkol vymyslet, jak na něj zapůsobit a podobně. Používal i akupunkturu, při které jehly zapichoval velmi blízko intimním partiím,“ uvedl novinář u soudu.

     

    Reportáž podle jeho slov nakonec nikdy nevznikla: „Nic se ale neodvysílalo, protože se to pan doktor dozvěděl, při čtvrté návštěvě jí kopnul do té tašky a řekl jí, ať si najde jiného doktora. Už když jsme s pořadem začínali, tak mi v redakci říkali, že má pan doktor dlouhé prsty. Vícekrát se stalo, že články o něm někdo zastavil.“ Natočený materiál se podle něj ale nepodařilo dochovat. „Zůstala mi jen jedna kazeta, kterou jsem předal policii,“ řekl soudu svědek.

    Jan Cimický a Helena Vondráčková
    Autor: Blesk:MARTIN PŘIBYL

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 32

MADONNA : KARMA JE ZDARMA

(18. 01. 2024 00:39)

jjjlll: Taky to tak vidím. Pokud vůbec půjde sedět, kvůli zdravotnímu stavu mu vše prominou.

(17. 01. 2024 21:34)

Uživatel_5634767: Je to odporné pra.s.e!!! Stejně by měl být zákon, žena které se něco takového stane by to měla nejdéle do měsíce nahlásit! Pak už by se tím soud neměl zabývat, už tak to české soudy nestíhají, v Česku je vše na roky, je to běs a děs! 👎

(17. 01. 2024 19:17)

Uživatel_5643022: Ty musíš byt tupec když nezvládneš napsat ani dvě slova správně. Měl by ses
u něho nechat přeléčit.

(17. 01. 2024 18:04)

Jana Nováková: Těch lidí se na jeho prů*** podílí víc.Měli by být též souzeni, protože tu mašinérii mohli zastavit už v roce 1996,že ano pane doktore Bašný ,sexuoložko paní Fifková a prý spousta lékařů co o tom věděla.Bašný ho kvůli obtěžovaní vyhodil z kliniky a nikde nic nehlásil,Fifkový se děvčata svěřovala a též nic nenahlásia.Tihle lidé mohli ušetřit trauma a ponížení spoustě dívek ale oni nechali Cimického dál vykonávat stejnou práci.A co dělá dneska Bašný u soudu? A některý holky se u Cimickýho " léčily" opakovaně.Proč?

(17. 01. 2024 17:03)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy