Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trump před pohřbem tchyně slavil se syny drtivé vítězství v Iowě. A zamířil znovu k soudu

Aktualizováno -
16. ledna 2024
20:37
Autor: jmr, ČTK, simao - 
16. ledna 2024
06:58

Drtivé vítězství exprezidenta Donalda Trumpa v hlasování republikánů o nominaci na příštího prezidenta USA ukazují odhady ve státě Iowa. „Cítím se skvěle,“ prohlásil Trump ke svému triumfu, v němž získal zhruba polovinu hlasů. Na pódiu slavil i se syny Donaldem Jr. a Ericem. Bez Melanie, která se připravuje na pohřeb své matky a Trumpovy tchyně Amalije. Druhý skončil s velkým odstupem floridský guvernér Ron DeSantis, na třetí pozici bývalá velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová. I prezident Joe Biden uznal, že Trump je nyní „jasným favoritem“ republikánů na prezidentskou nominaci. Naopak další republikánský uchazeč o Bílý dům, podnikatel Vivek Ramaswamy, ze souboje odstoupil poté, co v Iowě skončil v poli poražených.

Ve státě v centrální části USA v pondělí večer místního času začala republikánská stranická volební shromáždění a s nimi série hlasování v amerických státech o tom, kterého kandidáta Republikánská strana vyšle do listopadových prezidentských voleb.

Jasné vítězství Trumpa v Iowě patrně posílí váhu jeho argumentu, že je jediným republikánským kandidátem schopným porazit stávajícího demokratického prezidenta, 81letého Joea Bidena.

Anketa

Stane se Donald Trump znovu americkým prezidentem?

Ano
Ne

Trump: Cítím se skvěle

Trump byl favoritem hlasování v Iowě a od počátku jeho pozici potvrzovaly i odhady výsledků. Jeho dominantní postavení tak proměnila hlasování v Iowě v soupeření o druhé místo, které pro sebe nakonec získal DeSantis, který pokořil 20procentní hranici.

„Cítím se skvěle,“ řekl Trump Fox News ke svému zjevnému přesvědčivému vítězství. Později před svými stoupenci v Des Moines mimo jiné prohlásil, že je čas, „aby se naše země sjednotila“.

Biden: Je jejich favoritem

„Zdá se, že Donald Trump právě zvítězil v Iowě. Je v tuto chvíli jasným favoritem druhé strany. Ale jde o toto: Tyto volby od počátku směřovaly k tomu, že to budete vy a já vs. extrémní MAGA republikáni. Byla to pravda včera a bude to pravda zítra,“ uvedl na síti X Biden.

Použil přitom zkratku Trumpova sloganu Make America Great Again, tedy „udělat Ameriku znovu skvělou“.

Končí boháč s indickými kořeny

Jasným poraženým dnešního hlasování je naopak Ramaswamy, který oznámil, že z nominačního souboje odstupuje.

„Cesta k příštímu prezidentství tu pro mě není,“ připustil 38letý multimilionář s indickými kořeny, jemuž neúplné výsledky přisoudily zisk pouhých 7,7 procenta hlasů. Dodal, že Trump bude mít jeho plnou podporu.

Mrazivé počasí a teploty až -30 °C

Nominační proces Republikánské strany odstartoval v Iowě za velmi mrazivého počasí. V posledních dnech tu teploty klesaly až k minus 30 stupňům Celsia.

„Pokud budete ochotni postavit se chladu a hlasovat pro mě, budu za vás bojovat v příštích osmi letech a tuto zemi zcela obrátíme k lepšímu,“ burcoval DeSantis v pondělí dav svých stoupenců ve městě Sergeant Bluff.

Meteorologové před primárkami varovali obyvatele Iowy před „životu nebezpečnými“ podmínkami. Sám Trump kvůli mrazům a sněhu musel zrušit tři ze čtyř naplánovaných víkendových akcí, ale přesto naléhal na své podpůrce, aby šli za každou cenu volit, píše mediální společnost The Hill.

I kdybyste odvolili, a pak zemřeli...

Celý stát se navíc stále vyrovnává s následky vánice, která jej zasáhla v pátek a sobotu a zanechala silnice pokryté ledem. „Nemůžete sedět doma,“ apeloval Trump na voliče na shromáždění v Indianole. „I kdyby vám bylo pod psa, tak řeknete ‚Zlato, musím se tam dostat.‘ I kdybyste odvolili a pak zemřeli, tak pamatujte, že to za to stojí.“

V narychlo zorganizovaném online setkání s voliči však přiznal, že jej počasí znepokojuje. „Dělá mi to starosti, ale zároveň, jak i dnes koukám na zprávy, tak říkají, že Trumpovi voliči mají o tolik více ducha a odhodlání. Říkají, že přejdou přes rozbité sklo, že Trumpovi voliči volit přijdou.“

Nejzapálenější z podpůrců prezidenta jsou známí stáním hodinových front, aby se mohli zúčastnit jeho akcí. Někteří dokonce pravidelně přijíždějí o den dříve a spí před místem konání, aby si zajistili prominentní místo.

Z primárek k soudu

Trump hned zamířil do New Yorku, kde výběrem devítičlenné poroty začal soudní proces, v němž ho novinářka Jean Carrollová žaluje a za pomluvu. Soudce Lewis Kaplan uvedl, že proces o výši odškodného bude trvat tři až pět dní a identita porotců nebude zveřejněna. Později během dne zazní úvodní projevy obou stran, píše stanice CNN.

Porota v odděleném občanskoprávním sporu loni dospěla k závěru, že Trump Carrollovou před lety sexuálně zneužil a následně ji pomluvil, když její nařčení označil za podvod. Druhý proces, který dnes začal, je tak pouze o výši odškodného. Trump vinu odmítá a proti loňskému verdiktu se odvolal. Na rozdíl od loňského procesu se toho současného Trump osobně účastní.

Soudce Kaplan prohlásil, že pro účely nového soudního řízení se bude vycházet z dřívějších zjištění, že Trump „skutečně sexuálně napadl paní Carrollovou“. Exprezident na jeho tvrzení v soudní síni reagoval nesouhlasným vrtěním hlavy, píše agentura AP. Trump i Carrollová byli u soudu obklopeni svými početnými právníky, obě skupiny dělily necelé čtyři metry. Hlavní protagonisté spolu nepromluvili.

Pro výběr poroty soudce všem potenciálním členům kladl dotazy o jejich politickém přesvědčení a zájmech, aby vyloučil ty, kteří by mohli být zaujatí. Několik kandidátů uvedlo, že v minulosti poslali finanční příspěvky na kampaň demokratickým prezidentským uchazečům. Dva lidé uvedli, že věří Trumpovu tvrzení, že byl o vítězství v prezidentských volbách v roce 2020 připraven podvodem. Tři lidé uvedli, že přispěli na Trumpovu kampaň a necítí se být schopni nestranného úsudku během procesu.

Video  Exprezident Donald Trump se v Georgii vydal úřadům v nechvalně proslulé věznici  - Profimedia.cz
Video se připravuje ...

Soliter56O ( 16. ledna 2024 10:08 )

No, vyvíjí se to zajímavě a pro "bidenovce" dost nepříznivě ...

Th0r_z_h0r ( 16. ledna 2024 09:58 )

Libtardi mu fanatismem, neschopnosti a blabolama typu Dyk nahnali volice. Jejich polomozky to nejsou schopny pochopit a jedou to porad dokola. Libtardstvi je cesta do pekla. USSA pod jejich vedenim je na urovni SSSR. Na jednu stranu litaj do vesmiru a ulice maj plny bidy a fentanylu.Ruce pryc od fasounu typu Dyk. To je realita.

Petr Dyk ( 16. ledna 2024 09:49 )

Američané se podivovali, jak je možné, že Češi za prezidenta zvolili takového neschopného náfuku a hulváta, jako byl Zeman. My Češi se divíme, jak mohou Američané zvolit za prezidenta, který má jasné diktátorské sklony, který neuznává demokracii, neuznává výsledky voleb a je ochoten kvůli získání moci vyvolat i občanskou válku. A později možná i světovou. Američani vzpamatujte se, ještě je čas! Hulváti a magoři nepatří do vedení státu.

Zobrazit celou diskusi