Až dosud to mělo srnčí i zajíci v této zimě, až na dva týdny v prosinci, celkem jednoduché. Nebylo třeba brodit se vysokým sněhem a i teploty se držely v plusu. V lednu se situace otočila.

„Mám tady na zahradě srnčí a zaječí společnost každou noc. Okusuje, co se dá,“ uvedla Marta Byrtusová z Písečné na Jablunkovsku. Adéla Barborková zase zachytila návštěvníky z lesa, jak si pobíhají a potravu hledají po Karviné. Tam se místní dohadují, zda je dobré je přikrmovat.

Raději nepřikrmovat

Podle myslivce Ladislava Michalíka je velké štěstí, že loni bylo tak dlouho teplo, díky čemuž si zvěř stihla udělat tukové zásoby. „Jinak by měla problém, protože byl extrémně slabý rok na plody buků, dubů a kaštanů. Stromy rodí v periodách,“ řekl Michalík.

Myslivci lidem přikrmování nedoporučují. Jednoduše proto, že nezkušený člověk, zvlášť ve městě, může zvěři spíše ublížit, než jí pomoci. Třeba tím, že jí někde nasype psí nebo kočičí granule či nahnilé ovoce.

Hlídat psy

„Pokud by chtěl někdo v rohu zahrady přilepšit srnkám a zajícům, měl by se nejdříve s myslivci poradit. Kvalitním senem určitě neuškodí, ale musí být pod stříškou, aby nevlhlo,“ řekl myslivec Martin Sikora s tím, že důležité je, aby si majitelé hlídali svoje psy.

„Aby jim neutíkali ze zahrad nebo na procházkách v lese v polích. Není nic horšího, než v těchto mrazech uštvaná a zpocená zvěř. Lehce pak onemocní zápalem plic a uhyne,“ dodal myslivec.

Podle předpovědi meteorologů mráz nepoleví ani v následujících dnech. Naopak ještě přituhne a začne sněžit.

VIDEO: Hobby s Martétou Mayerovou: Vyrobte si krmítko pro ptáčky.

Video
Video se připravuje ...

Hobby s Martétou Mayerovou: Vyrobte si krmítko pro ptáčky. Blesk pro ženy/ Martin Mol

Fotogalerie
8 fotografií