Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové pátrají po viceprezidentovi Gazprombanky. Volobujev bojuje proti Rusku na Ukrajině

Autor: ČTK - 
12. ledna 2024
19:59

Ruské ministerstvo vnitra vyhlásilo pátrání po Igorovi Volobujevovi, bývalém viceprezidentovi Gazprombanky. S odvoláním na databázi hledaných osob to na svém webu píše list Kommersant. Volobujev je podle ministerstva stíhán kvůli blíže neupřesněnému trestnému činu. Bývalý viceprezident banky ruského plynárenského koncernu Gazprom podle dřívějších zpráv tisku krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu utekl právě do sousední země, kde se přidal k vojákům a bojuje proti Rusku.

Gazprombank, na kterou je napojena také plynárenská společnost Novatek, je jednou z klíčových institucí režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Evropa právě přes tuto banku platila za ruský plyn.

Kommersant připomíná, že v průběhu loňského roku Volobujev na sociálních sítích psal o účasti v bojích a také ukázal ukrajinská vyznamenání, která obdržel. Loni v říjnu jej ruské ministerstvo vnitra zařadilo na seznam zahraničních agentů s odůvodněním, že „otevřeně vystupoval na podporu ukrajinského režimu, vyslovil se proti speciální vojenské operaci a vstoupil do jednotky ukrajinských ozbrojených sil“. Speciální vojenskou operací Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu.

Volobujev, který je původem Ukrajinec, byl viceprezidentem Gazprombanky do března 2022, než odcestoval z Ruska a vstoupil do řad kyjevské domobrany, aby bránil vlast se zbraní v ruce, jak napsal ruský server The Insider.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

Volobujev tehdy v interview poskytnutém serveru The Insider a ukrajinskému webu Liga.net uvedl, že Gazprom nejspíše přímo řídí ruský prezident Vladimir Putin. Vyslovil podezření, že některé tehdejší sebevraždy vysoce postavených ruských manažerů, například prvního viceprezidenta Gazprombanky Vladislava Avajeva či hlavního účetního Novateku Sergeje Protoseni, byly ve skutečnosti zamaskované vraždy.

Volobujev pracoval v Gazprombance šest let jako expert na vztahy s veřejností a 16 let řídil tiskové oddělení banky. Jeho přátelé v Rusku jej po vypuknutí války prosili, aby nikomu neříkal, že je Ukrajinec, zatímco jeho příbuzní na Ukrajině se za něj styděli, že žije v Rusku a pracuje pro Rusy.

„Nemohl jsem už v Rusku vydržet. Národností jsem Ukrajinec, narodil jsem se v Ochtyrce (v Sumské oblasti) a nemohl jsem už dál přihlížet, co Rusko dělá v mé vlasti,“ řekl o svém odjezdu z Ruska. Dodal, že by se chtěl očistit od ruské minulosti a že svou účast v bojích bere jako pokání.

„Je to zločin, spáchaný Putinem, ruským režimem i ruským národem. Protože tady nevraždí Ukrajince Putin, nekrade záchodové mísy Putin, neznásilňuje Putin. To dělá ruský lid. Zodpovědný za to jsem i já, přestože jsem Ukrajinec. Stydím se za to, litovat toho budu celý život,“ řekl o válce Volobujev v tehdejším interview.

Video  Ukrajinští piloti virtuálně trénují na F-16.  - Letectvo Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa