Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poslední video Navalného (†47) z „brutálního“ lágru na Sibiři: Den před smrtí a vyhublý

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. února 2024
14:05
Autor: Mii, ČTK - 
16. února 2024
13:20

Agentury přinesly poslední záběry ruského opozičníka Alexeje Navalného. Pocházejí ze čtvrtka 15.února, Navalnyj zemřel v trestanecké kolonii na Sibiři jen o den později. Poprvé se na fotografiích od chvíle, co byl převezen za polární kruh, objevil v lednu. Tehdy konstatoval, že počasí je na Sibiři opravdu zlé, a v žertu přemýšlel, zda stráž v jeho minulém vězení uspořádala po jeho odchodu večírek, informuje server Irish Examiner.

Čtvrteční záběry Navalného pocházejí z jednání u soudu, kterého se zúčastnil prostřednictvím videa. Navalnyj při jednání obvinil trestaneckou kolonii z nezákonného nahrávání rozhovorů mezi ním a jeho právníkem, což soud zamítl.

Předtím se Navalnyj objevil na snímcích v lednu. Navalnyj, který poslední týdny komunikoval de facto již jenom sarkastickým tónem, během soudního lednového slyšení uvedl, že se mu stýská po zaměstnancích minulého vězení. Podmínky v trestanecké kolonii na Sibiři jsou podle něj lepší, řekl opět sarkasticky. „Je tu ale jeden problém, nevím, kterému soudu napsat žalobu, protože počasí je tu tak špatné,“ dodal v lednu. Opozičník podával na vězení, ve kterých je držen, žaloby pravidelně.

Za mřížemi třetím rokem

Trestanecká kolonie Poljarnyj volk, ležící asi 60 kilometrů za polárním kruhem, je pokládána za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku. Většina vězňů, kteří si tu odpykávají trest, byla odsouzena za vážné zločiny, podotkl Reuters.

O jednom z nejvýraznějších ruských kritiků Kremlu neměli jeho spolupracovníci zprávy od začátku prosince, než se jim 25. prosince podařilo spojit se s ním přes Navalného právníka. Navalnyj na sociální síti X ujistil své podporovatele, že je v pořádku, a potvrdil, že ho úřady přesunuly do trestanecké kolonie za polárním kruhem ve vesnici Charp na Jamalském poloostrově. Do odlehlého místa v Jamaloněneckém autonomním okruhu na Sibiři cestoval „za takových podmínek a tak zvláštní trasou“ přes Moskvu, Čeljabinsk či Jekatěrinburg, že nečekal, „že ho někdo najde dřív než v polovině ledna“.

Navalnyj donedávna pobýval ve věznici IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti, zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy. Navalnyj si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky.

Známý kritik Kremlu, který byl v minulosti otráven, je za mřížemi už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítá. Odpůrci Kremlu se domnívají, že se režim v Moskvě snaží zbavit nepohodlného kritika. Za důvod Navalného zmizení a přesunu do odlehlé končiny považují jeho spolupracovníci blížící se prezidentské volby v Rusku, v nichž se Putin bude ucházet o znovuzvolení.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 17. února 2024 11:53 )

Lidská práva se teď řeší v Barmě, ale především,ženská! 🥱To však nevěděl...

Uživatel_5650027 ( 17. února 2024 11:49 )

👏👍

Uživatel_5650027 ( 17. února 2024 11:47 )

Nebuďte líný a zapátrejte v archivech, musíte hluboko do minulosti...kdy to začalo byl mj.také bývalý komunista, který měl funkce a moc.....Good Luck! Byl to defraudant..z čeho jeho rodina žije v Německu? Podpora to nebude..

e.lesanova ( 16. února 2024 17:39 )

Jak manželka, tak novináři potvrdili, že byl ve výkonu trestu stále veselý, svěží, zdravý, měl přístup na soc.sítě...takže o nějakém "brutálním lágru" asi řeč být nemůže 😁

Gin_ ( 16. února 2024 17:20 )

Nemyslím si, že si myslel, že mu EU pomůže. Nebyl hloupý. Jak by to asi EU dokázala, pomáhat mu v Rusku??

Zobrazit celou diskusi