Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Traumata i stres, adrenalin střídají emoce. Co zažívají policisté po zásahu na fakultě?

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
11. ledna 2024
05:00

Jednadvacátý prosinec loňského roku. Den, který přepsal dějiny kriminality u nás. Den, kdy mladík, student, vystřílel filozofickou fakultu. Tragédie, při které zemřelo čtrnáct lidí, další byli zraněni. Den, který změnil život desítkám, možná stovkám lidí. Mezi nimi jsou bezesporu i policisté, kteří na fakultě zasahovali. I oni se poprvé setkali s něčím takovým. Co prožívají po zásahu na fakultě? Může takový zásah způsobit nějaká traumata? A jak je řešit? O tom v Epicentru Báry Holé promluvil vedoucí psycholog Policie ČR Vladimír Voska.

Zásah proti aktivnímu střelci. Policisté vybavení balistickou ochranou, dlouhými zbraněmi. Situace, na kterou běžně během výcviků trénují. Co ale prožívají, když se výcvik stane realitou? Podle šéfa policejních psychologů policisté v takových situacích nahazují automat.

„V té chvíli, kdy oni tam už jedou, tak už asi pravděpodobně dostali informaci, že jde o situaci aktivní střelec, a tím pádem by se jim měly spustit nějaké automatismy, už v tom autě pravděpodobně přemýšlejí tři kroky dopředu. Potřebují dlouhé zbraně, potřebují nějak se chovat při vstupu do té budovy atd., to jsou nacvičené věci,“  řekl psycholog ve studiu Epicentra.

Adrenalin je mocná zbraň

Podle Vosky jsou policisté v takové chvíli vystaveni obrovské náloži stresu. Ve studiu Epicentra dokonce mluvil o silném koktejlu emocí, který stres v našem těle spouští.

„Velmi zajímavý je, když jsou ty záběry z té fakulty, že ti policisté křičí. Už jsem to slyšel mnohokrát: Proč křičeli na ty studenty, který nic neudělali, proč křičeli na sebe navzájem? To je jednak účelné, protože to potřebují slyšet a potřebují, aby to slyšeli všichni, ale jednak je to reakce na stres,“ uvedl Vladimír Voska.

Zisky i ztráty

To, co policisté na místě viděli, jim pravděpodobně před očima zůstane ještě dlouho. Podle policejního psychologa se s takovým zážitkem vyrovnává každý po svém. Důležité podle něj ale je vše vstřebat, a to jak fyzické, tak psychické stránce.

 „Ten organismus je vyčerpaný, protože se připravoval na boj, takže ten člověk, ačkoliv možná v té chvíli se necítí unavený, tak to na něj dolehne, a ta únava bude nejenom fyzická, ale i psychická,“ popisuje stav, který policisté mohou po zásahu prožívat, a dodává, „Po těch nějakých prvních fázích, kdy si to ten člověk musí prožít, není to příjemný, ale budou se mu dít nějaké věci nepříjemné, tak pak postupně v těch dalších fázích, jak se bude uzdravovat. Z toho šoku, z toho stresu, tak to může využít ve svůj prospěch.“

Podle Vosky ale především záleží na tom, jak celá akce dopadla. Potom z tak hrůzného zážitku může i čerpat. Psycholog hovoří o takzvaném posttraumatickém růstu. 

Alkohol to nevyřeší

„To všechno můžou být zisky, ale samozřejmě tam můžou být i ty ztráty, o kterých se hodně mluví. Začnou se rozvíjet nějaké symptomy z různých důvodů dlouhodobě. Právě nezvládnutí toho stresu,“ uvedl Vosky s tím, že rozhodně nedoporučuje situaci řešit alkoholem, mohl by to být i spouštěč velkého problému.

„Alkohol je axioytikum, krátkodobě nám sníží úzkost a všichni ti zasahující jistě po návratu domů v nějaké fázi prožívali úzkost a tomu se nelze divit, je to úplně normální reakce a ten alkohol je pomocník, ale jenom krátkodobě,“ dodává psycholog a naopak doporučuje co nejdříve návrat do práce.

Na místě tragédie na filozofické fakultě v Praze, 21. prosince zasahovaly desítky policistů. Zásahem se zabýval Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia, prověřuje ho i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle zveřejněných závěrů policisté postupovali profesionálně, bez pochybení. Podle šéfa policejních psychologů nikdo z policistů svou funkci nesložil.

Video  Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse!  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 11. ledna 2024 10:02 )

👍 "a tento zbabělý národ mlčí" což v náznaku znamená - hromadná sebevražda národa.
dělal polonistiku, za kterou vyhrál soutěž: Problematika revolučních událostí roku 1846 v Krakově a rakouské Haliči David Kozák
( http­s://ds­pace­.cuni­.cz/bit­stre­am/han­dle/20­.500­.11956­/17500­3/1303­35627­.pdf?s­equen­ce=1&i­sAllo­wed=y)

Jirik-ta ( 11. ledna 2024 10:00 )

😁 hlavně křesťan, Mistr Jan Hus jejich rukou skončil na hranici 😁

Jirik-ta ( 11. ledna 2024 09:57 )

👍 no přesně a to je ta daň za nevšímavost. Přesto když dostali upozornění 2 hod. napřed, mohli se v klidu vytratit z univerzity. Robert Merle - výlučná vlastnost člověka.

Jirik-ta ( 11. ledna 2024 09:53 )

👍 celé je to zamlžené a pravdu se nedozvíme

hahans ( 11. ledna 2024 09:51 )

Je to přece lidovec !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa