Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jaké změny čekají zákon o zbraních? Zavede pojem „podezřelý“ i častější prohlídky u lékaře

Autor: ver - 
10. ledna 2024
05:50

Ve středu budou poslanci s policisty a zástupci ministerstva vnitra řešit zpřísnění zákona o zbraních a střelivech. Jeho novou podobu by Sněmovna měla schvalovat na schůzi, která začne v polovině ledna. Spolu s novelou musí být připraveny i potřebné úpravy pro centrální registr zbraní. Jak funguje držení zbraní v Česku v současnosti a jaké změny se chystají?

Zájem Čechů o držení zbraní v posledních letech stoupá. Tento trend můžeme sledovat především v souvislosti se začátkem ruské invaze na Ukrajině. Zatímco v roce 2021 vlastnilo zbrojní průkaz 308 990 lidí, na konci prosince 2023 jich bylo 316 859. V Česku je v současné době registrováno více než milion zbraní. 

Předložené úpravy zákona o zbraních a střelivech bude ve čtvrtek projednávat sněmovní výbor pro bezpečnost. Zákonodárci ale předlohu připravili ještě před tragickou prosincovou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Návrhy dalších změn by tak pro schvalovací proces znamenaly další průtahy. 

Současná legislativa

K pořízení zbraně musí mít český občan platný zbrojní průkaz. Ten získá v případě, že absolvuje zkoušku odborné způsobilosti, má platný posudek o zdravotní způsobilosti a zároveň je prověřena jeho bezúhonnost a spolehlivost. Samozřejmostí je dosažení požadovaného věku, který je s výjimkou sportovních a loveckých účelů stanoven na 21 let, a trvalý pobyt na území ČR. 

V momentě, kdy si držitel zbrojního průkazu koupí zbraň, je prodejce povinnen tuto zbraň zapsat do Centrálního registru zbraní (CRZ). Změny jsou připravovány i v rámci něj. „Bude se muset kompletně překopat, protože návrh nového zákona s platností od roku 2026 například jinak kategorizuje zbraně nebo jinak uvádí zbrojní oprávnění u jednotlivých držitelů,“ uvedl pro Radiožurnál šéf policejního ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Milan Prchal. 

Připravované změny zákona

Připravované úpravy zákona počítají se zavedením nového pojmu „podezřelý“. „Co přesně je podezřelý převod zbraně nebo střeliva, není zákonem definováno a není to definováno záměrně. Je to jakákoliv skutečnost, která se nějakým způsobem vymyká běžné praxi u toho kterého obchodníka. Může to tedy být nezvyklé množství, nezvyklá frekvence nákupů, ale i jiné okolnosti, které jsou jinak, než je běžné,“ uvedla pro iRozhlas Milena Bačkovská z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra.

Podezřelé chování svých zákazníků budou mít prodejci povinnost hlásit Policii ČR. Muže jím být nejen nákup velkého množství zbraní a střeliva, ale i například intoxikace alkoholem či jinými omamnými látkami. „Držitel zbrojní licence, který podniká v oboru zbraní a střeliva, oznámí policii převod zbraně nebo střeliva nebo právní jednání směřující k takovému převodu, které důvodně považuje za podezřelé,“ stojí v návrhu zákona.

Novinka v podobě hlášení podezřelého chování zákazníků je prodejcům dostupná již nyní. „Výzvu pro osoby, které podnikají v oboru zbraní a střeliva, jsme vystavili přímo na titulní obrazovce Centrálního registru zbraní do takzvané červené dlaždice. Což je taková funkcionalita, kterou používáme pouze v případě, že jim potřebujeme vyřídit něco, co má velkou důležitost,“ uvedl pro Seznam Zprávy Prchal.

Nově by do centrálního registru zbraní měli mít přístup i ošetřující lékaři. V současné době vydává posudek pro vydání zbrojního průkazu praktický lékař, který si může dle vlastního uvážení vyžádat posudek psychologa. Žádnými psychotesty, které jsou běžnou praxí v zahraničí, ale žadatel neprochází. Pokud ošetřujícímu lékaři bude známo, že je pacient držitelem zbrojního průkazu a že trpí nemocí, vadou nebo stavem, které omezují jeho zdravotní způsobilost, bude mít podle nového předpisu povinnost oznámit tento fakt policii.

Právě pečlivější evidence osob se zdravotními problémy je podle Prchala cestou, která může dopomoci k předejití útokům podobných tomu, který se odehrál v prosinci na Filozofické fakultě. V současné chvíli totiž policisté nemají možnost zjistit podrobnosti nákupu zbraně ani podrobnosti o kupujícím. „Nás žádný právní předpis neopravňuje k tomu, zkoumat, proč to (zbraň, pozn. red.) vlastně chce,“ vysvětlil Prchal. 

Další novinkou v připravované úpravě zákona je zkrácení lhůty pro pravidelný přezkum zdravotní způsobilosti držitelů zbraní z deseti na pět let. Policie bude mít navíc možnost zadržet zbraně jejich držitelům v případě zjištění bezpečnostního rizika. 

Modernizace centrálního registru zbraní

Ruku v ruce s novelizací zákona o zbraních a střelivu chystá vláda i modernizaci současného registru zbraní. Po začátku platnosti nového znění zákona se držitelé zbraní budou nově prokazovat pouze digitálními průkazy. „Až na výjimku, jakou je evropský zbrojní pas, jehož fyzická podoba je vyžadována v Evropské unii, budou doklady pouze ‚virtuální‘. Budete si k nim moci udělat pouze výstup z informačního systému,“ vysvětlil Prchal. 

Modernizace centrálního registru zbraní by měla být hotová do začátku roku 2026, kdy mají vejít v platnost i připravované změny zákona o zbraních a střelivu. 

Video  Policie ČR Zásah na FF UK  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa