Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kauza večírku po teroru: Jurečka pařil do půl čtvrté. Návrh na hlasování o odchodu sám nepodá

Video se připravuje ...
Autor: J. Kopřiva, T. Belica, trm, ČTK - 
8. ledna 2024
11:45

O svém konci ve vládě uvažuji, prohlásil včera vicepremiér Marian Jurečka (42, KDU-ČSL). Důvodem je kauza večírku na rezortu práce v den střelby na filozofické fakultě. Ministr se opět omluvil, že neukončil akci dřív, a přiznal, že se na ministerstvo vrátil. Byl tam navíc až do půl čtvrté do rána, jak sám v neděli potvrdil. V pondělí Jurečka řekl, že sám návrh na celostátním výboru strany, aby straníci hlasovali o jeho odchodu z postu ministra práce, sám aktivně nepodá. Výbor se sejde v úterý.

Poprvé se Jurečka za dřívější neukončení večírku omluvil ve vyjádření pro Blesk. Včera tak učinil v Otázkách Václava Moravce v ČT a dodal, že i komunikace z jeho strany – kdy napřed k věci mlčel a poté jeho vyjádření vyvolalo jen další pochybnosti – byla chybná.

„Za celý tento postup můj, jednak neukončení včas té akce i za špatně vyhodnocenou komunikaci v reálném čase, se omlouvám, věřte, že mě to velmi mrzí, velmi štve,“ kál se vicepremiér.

Anketa

Je Jurečkova omluva za večírek po střelbě na FF UK dostatečná?

Omluva stačí
Nevysvětlil to
Měl by rezignovat

Hodina a půl

Jurečka také vysvětloval, jak to bylo s jeho informováním před 19. hodinou. Až tehdy se totiž podle svého předchozího vyjádření dozvěděl více zpráv o střelbě. Tu masový vrah spustil ve tři odpoledne a brzy o ní už věděla prakticky celá země včetně toho, že si vyžádala mnoho životů.

„Vánoční setkání bylo dlouhodobě plánováno a začalo po 15. hodině. Informace z Úřadu vlády členům vlády přišla v 17:03 SMS. Já jsem si bohužel tu SMS přečetl v 18:26, na ni jsem v 18:26 reagoval a v 18:36 jsem dával vyjádření na veřejnost,“ vysvětloval Jurečka s tím, že bylo chybou, že už v tuto chvíli setkání neukončil, i to, že neměl plnohodnotný dosah informací v reálném čase.

A připustil, že se střelba na merendě řešila mj. i díky lidem, kteří dorazili později. „Myslím si, že to setkání rozhodně v druhé části, kdy se informace o tom postupně dostávaly, tak to bylo v debatách mezi námi reflektováno,“ dodal vicepremiér.

Asi 30 lidí

Vicepremiér uvedl, že večírek končil včetně hudby a občerstvení jeho odchodem na vládu. A potvrdil svědectví, která přinesla MF Dnes, že se po vládě na ministerstvo vrátil.

„Bylo kolem půl jedenácté… vracel bych se tam tak či tak. Došel jsem do kanceláře, udělal jsem nezbytně nutné věci. A došel jsem ještě dolů do atria, kde zůstalo zhruba 30 lidí, spíše okruh bližších spolupracovníků, se kterými jsme tam zůstali. Já jsem tam zůstal s nimi,“ řekl Jurečka.

Web Extra.cz přinesl video, na kterém má být zachyceno veselí na ministerstvu ještě o půlnoci. Podle svědka také hrála hudba. Vicepremiér včera uvedl, že když se na rezort vrátil, pouštěli si lidé hudbu z mobilu nebo přes přenosný reproduktor.

Počká na výbor

Jurečka pak připustil, že se mu honí hlavou myšlenky na rezignaci. „Včera (v sobotu – pozn. red.), když jsem o tom s premiérem mluvil, tak jsem řekl, že jsem připraven i zvážit to, pokud on by to i takto vyhodnotil, nabídnout svoji rezignaci. To stejné proberu i u nás na jednání celostátního výboru,“ řekl Jurečka. Sám ale aktivně nepodá návrh, aby straníci hlasovali o jeho odchodu. "Nebudu aktivně dávat návrh na usnesení, které by mělo vést k hlasování o mém odvolání," uvedl Jurečka k mimořádnému úternímu jednání širšího vedení strany. Předpokládá, že ještě před výborem proberou situaci i lídři koaličních stran na jednání takzvané K5. Jurečka řekl, že mu někteří členové kabinetu psali. "Nevnímám to tak, že by kdokoliv z koaličních partnerů navrhoval, že by chtěl, abych rezignoval," sdělil šéf resortu práce.

Místopředsedkyně lidovců Jelínková míní, že Jurečka resort práce řídí dobře. "To je důležitým bodem v tom, že ho budeme podporovat. Já osobně ho budu podporovat," řekla Jelínková, která je Jurečkovou politickou náměstkyní na ministerstvu.

O tom, že by skončil, se bavil i se svým okolím. „Ten názor tady nebyl. Ale zvažuji to, není mi to jedno, chápu, že jsem neudělal rozhodnutí správně, že jsem pochybil,“ dodal.

Fiala hlavu nechce

K věci se včera znovu vyjádřil i premiér Petr Fiala (59, ODS). V Partii na CNN Prima News řekl, že mu Jurečka věc vysvětlil a že teď je na něm, aby ji vysvětlil také lidem.

„On musí získat zpátky ztracenou důvěru. To, že se omluvil, je dobře,“ řekl předseda vlády. Podle něj se každý s tou situací nějak v danou chvíli musel vyrovnat a vyhodnotit ji.

„Někdo to prostě nevyhodnotil dobře, toto je chyba a je zbytečné chodit kolem horké kaše. Je na místě maximální omluva, nebyla tam projevená dostatečná empatie. A pan vicepremiér Jurečka je si toho vědom,“ komentoval věc Fiala. Svého koaličního partnera se ale odvolat nechystá.

„Kdybych měl pocit, že nemá být vicepremiérem ve vládě, tak bych už ty kroky potřebné udělal,“ dodal premiér. Ten také včera mluvil o tom, že se žádné změny v jeho vládním kabinetu nechystají.

Rakušan má otázky

Ohledně práce policie před střelbou na fakultě i během zásahu se objevuje řada otázek. Některé má i ministr vnitra Vít Rakušan (45, STAN) a očekává, že na ně dostane odpovědi.

„Některé spekulace jsou založené na fámách, které policie jasně vyvrátila. Jsou ale otázky, které jsem si vygeneroval i já nebo policejní prezident. A klademe je oficiálním místům… Čekám, že se na drtivou většinu těch otázek pokusí odpovědět,“ řekl Právu. A podotkl, že dal policii pokyn, aby spekulace tento týden co nejjasněji vyvrátila. Ta má velkou tiskovku plánovanou na zítra.

 

AHel ( 2. února 2024 12:26 )

Bezpáteřní dobytek..

Uživatel_5375963 ( 19. ledna 2024 08:55 )

Do roka a do dne bude Boží soud.

Uživatel_5375963 ( 19. ledna 2024 08:53 )

To je trapné sprosté no Bůh s Vámi.

roxin ( 10. ledna 2024 16:24 )

Ale samozřejmě že pokračuje 😃 přece nemohou nechat Babiše vyhrát několikaletou kauzu čapák, PARTA HIC přece nemůže ztratit co si tak dlouho hýčkala a když na Babiše nebylo CO VYTÁHNOUT čapák vždy posloužil a POSLOUŽÍ U dalších voleb zase, protože 34% není jen tak a parta HIC ví že už vyhrát NEMŮŽE tak mají v záloze obnovený čapák, Francii a dá se znova použít i PANDORA, nebo myslíš že jim už na to voliči neskočí??? 😃

hulmihosoudruhu ( 10. ledna 2024 15:59 )

Pavel byl, na rozdíl od soudruha estébáka Babiše, na straně naší vlasti za každého režimu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa