Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tisíce domů pod vodou a evakuace místních. Británii sužují záplavy po silném dešti

Autor: ČTK - 
5. ledna 2024
15:16

Po silných deštích se dnes rozvodnily velké řeky po celé Británii, informovala agentura Reuters. Britská vláda vydala v souvislosti s nepříznivým počasím více než 300 varování před povodněmi a dopravní společnosti oznámily vážné narušení provozu; škody zatím utrpělo asi 1 000 domů.

Série bouřek v posledních týdnech způsobila, že dlouhotrvající srážky, které začaly ve čtvrtek, dopadly na promočenou půdu a rychle způsobily, že se již tak rozvodněné řeky a vodní toky v Anglii a Walesu vylily z břehů. Bouřlivé počasí vedlo v posledních dnech k záplavám i v jiných částech Evropy.

Řeka Trent ve střední Anglii se rozvodnila a přiměla místní úřady k vyhlášení závažné události. Londýnští hasiči uvedli, že museli ve čtvrtek pozdě večer dopravit do bezpečí asi 50 lidí poté, co se vylil kanál na východě hlavního města. „Probudili jsme se, jak mnozí lidé uvidí, do velmi mokré situace v celé zemi,“ řekla BBC Caroline Douglassová, ředitelka agentury pro životní prostředí, která má na starosti řízení akcí při povodních.

Zaplavené domy

Douglassová uvedla, že zatím bylo zaplaveno asi 1 000 domů. Společnost Great Western Railways uvedla, že její tratě ve třech oblastech jižní části země byly uzavřeny. Uzavřeny byly také silnice v nejhůře postižených lokalitách.

Na dnešek meteorologové předpovídají další déšť, i když ne v takové intenzitě jako přes noc, a očekávají, že poté bude následovat sušší počasí.

Video  V Mrákotíně na Jihlavsku došlo k narušení hráze rybníka.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi