Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zdražování vodného a stočného 2024: Připlatíte si až 20 procent, varuje ekonom. Jak ušetřit?

  • Autor: DVL,ČTK,swp - 
    7. 1. 2024
    17:59

    Od Nového roku v rámci vládního konsolidačního balíčku došlo k navýšení DPH na vodné a stočné o 2 procenta. Za růstem cen však stojí také inflace, vysoké ceny energií či nutnost investovat do modernizace vodárenských soustav. Ceny se přitom v některých městech od sebe dramaticky liší. Proč tomu tak je, to vysvětlují v reakcích pro Blesk Zprávy hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek a ekonomka Hana Zídková z Vysoké škole ekonomické (VŠE) v Praze. Kolik peněz si lidé připlatí v jednotlivých krajích? A jak ušetřit?

  • 1.Co stojí za zdražováním?

    Ceny vodného a stočného se ve všech krajích zvyšuje. Důvodem je v první řádě od Nového roku schválený vládní konsolidační balíček. V něm stojí, že se cena vodného a stočného přesouvá z 10 procentní sazby DPH na sazbu 12 procentní. To však není jediným důvodem, proč vodovody a kanalizace zdražují.

    Podle toho, co uvedli mluvčí jednotlivých společností, stojí za zvýšenou cenou více faktorů – například inflace, ceny energií, ceny chemikálií či nutnost investovat do modernizace vodárenských soustav. „Ceny vodného a stočného stoupají ze dvou důvodů. Prvním jsou vyšší náklady na čištění vody, což zahrnuje náklady na energie, nezbytné chemické látky a mzdy. Druhým důvodem jsou investice do vodárenských společností,“ upřesnil pro Blesk Zprávy hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

    „Jako první mě napadá růst sazby DPH z 10 procent na 12 procent od 1. ledna 2024. Dodavatelé toto zvýšení DPH přenášejí do cen, které platí spotřebitelé. Určitě to však není jediný důvod. Dalšími faktory budou ceny energií, které vodohospodářské společnosti musí platit. Dále ceny stavebních prací a materiálů, které jsou potřeba při opravách jejich infrastruktury,“ dodává pro Blesk Zprávy ekonomka Ing. Hana Zídková, Ph.D. z Fakulty financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické (VŠE) v Praze.

    Ceny v jednotlivých městech se od sebe nicméně v některých případech dramaticky liší. Co za tím stojí? „Ceny v jednotlivých městech se tak liší zejména kvůli rozdílné výši investic do vodohospodářské infrastruktury,“ vysvětlil Marek.

    Nemusí to být však jediným důvodem. „Ceny jsou regulovány tak, aby nepřekročily sociálně únosnou částku. V různých regionech je maximální cena stanovena odlišně. Nejvyšší je v Praze, nižší je například v Jihočeském kraji. Ceny závisí na různých faktorech,“ ujasnila Zídková.

    A o kolik procent si domácnosti v průměru připlatí? „V letošním roce lze očekávat zvýšení vodného a stočného zhruba o 10 – 20 procent,“ řekl Marek Blesk Zprávám.

  • 2.Ceny v Praze a středních Čechách

    Praha

    Pražané si připlatí za vodu. Na vodném a stočném zaplatí nově 144,88 koruny za metr krychlový, což je meziročně o 13 procent více. Dříve platili lidé v metropoli 128,18 koruny za metr krychlový.

    Středočeský kraj

    Obyvatelé Kladna, Mělníka a dalších obcí za vodné a stočné v roce 2024 zaplatí o 25 procent víc, cena za metr krychlový bude 175 Kč. Cena vodného a stočného v Mladé Boleslavi a v dalších městech a obcích Mladoboleslavska od příštího roku stoupne v průměru o 5,9 procenta na 128,79 korun za metr krychlový. Vodné a stočné v Příbrami se od ledna nemění, kvůli nárůstu sazby DPH však lidé zaplatí o dvě procenta více. Místo dosavadních 101,67 Kč za metr krychlový budou platit 103,52 Kč. Lidé na Berounsku v příštím roce také zaplatí víc za vodu. Společnost Vodovody a kanalizace Beroun (VAK Beroun) zvedla od ledna ceny vodného a stočného o více než 14 procent na 139,33 Kč za metr krychlový.

  • 3.Jak je na tom Morava?

    Jihomoravský kraj

    Vodné a stočné zdraží lidem ve městech nejvýše o 13 korun, a to ve Vyškově na 123,19 koruny za metr krychlový. O osm korun podraží v Břeclavi na 137,20 Kč. Nejdražší voda zůstává v Blansku, kde lidé zaplatí 146,98 koruny. V ostatních městech je nárůst do pěti korun. V Brně lidé zaplatí 105,53 koruny, v Hodoníně 104,41 a ve Znojmě 134,21 Kč.

    Moravskoslezský kraj

    Cena vody na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku stoupne od ledna o 14,23 korun na 132,75 korun za metr krychlový včetně DPH. Zvýšení činí 12 procent. Cena vody v Ostravě stoupne o 12,43 koruny na 109,47 koruny za metr krychlový včetně DPH. Cena vodného a stočného v Bruntále od nového roku vzroste o téměř devět procent na 114,76 korun za metr krychlový.

    Olomoucký kraj

    Na Olomoucku a Prostějovsku příští rok zdraží vodné a stočné zhruba o 11 procent. Na Olomoucku lidé za metr krychlový pitné vody zaplatí bez DPH vodné 51,97 koruny a stočné 56,37 koruny, celkem tedy 108,34 koruny. Na Prostějovsku bude od 1. ledna vodné stát 58,36 koruny a stočné 57,93 koruny. Za metr krychlový dodané a odvedené pitné vody odběratelé na Prostějovsku zaplatí 116,29 koruny. Na Přerovsku od 1. ledna vzrostla cena metru krychlového pitné vody včetně DPH o 4,26 koruny na 108,26 koruny ze 104 korun.

    Zlínský kraj

    Zdražení se týká i Zlínského kraje. Cena vodného a stočného bude od roku 2024 na Zlínsku 115,91 koruny bez DPH za metr krychlový, tedy o 9,38 procenta více než v předchozím roce.  S ohledem na zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u vodného a stočného od ledna z deseti na 12 procent by lidé na Zlínsku měli platit s DPH 129,82 koruny za metr krychlový. Voda zdraží také na Vsetínsku, kde budou lidé od ledna platit za vodné a stočné 99,40 koruny za metr krychlový bez DPH, s dvanáctiprocentní daní to bude 111,33 koruny. Vodné a stočné na Kroměřížsku od začátku příštího roku také zdraží, a to o 4,56 procenta. Metr krychlový vody bude stát 110,99 koruny. Cena vodného a stočného na Uherskohradišťsku se po Novém roce ve srovnání s minulým rokem zvýší o 7,17 koruny. Lidé tam tedy včetně DPH zaplatí za metr krychlový vody 112 korun.

    Vysočina

    V největších městech Vysočiny se od ledna zvedne cena pitné vody se stočným o čtyři až osm procent. Cena pitné vody se stočným na Žďársku stoupne o 5,6 procenta na 129,82 koruny za metr krychlový. Zdražení se netýká Jihlavanů.

  • 4.Zdražování v dalších krajích

    Jihočeský kraj

    Vodné a stočné na rok zdraží obyvatelům Prachatic od ledna z předchozích 102,15 Kč na 106,9 Kč za metr krychlový vody. V Českých Budějovicích se od ledna cena za vodné a stočné zvýší jen mírně. Ve Strakonicích zdražilo vodné a stočné přibližně o osm procent, ze 119 na 129 Kč.

    Plzeňský kraj

    Cena vodného a stočného v Rokycanech vzroste meziročně o deset procent na 136,23 Kč za metr krychlový včetně DPH.

    Ústecký kraj

    Obyvatelé většiny Ústeckého kraje zaplatí od Nového roku na vodném a stočném o 14 korun za metr krychlový víc než v minulém roce. Cena za 1000 litrů se zvýší o zhruba 11 procent na 142,34 koruny. Zdražení zahrnuje i zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u vodného a stočného od ledna z deseti na 12 procent.

    Liberecký kraj

    Obyvatelé velké části Libereckého kraje zaplatí od Nového roku na vodném a stočném o 14 korun za metr krychlový víc než v předchozím roce. Například voda na Frýdlantsku zdraží od Nového roku o 4,6 procenta na 153,48 Kč za metr krychlový, nárůst ale zahrnuje i zvýšení sazby daně z přidané hodnoty. O osm procent stoupne od příštího roku cena za vodu pro domácnosti z 22 obcí, které zásobuje VHS Turnov. Cena za metr krychlový jim oproti roku 2023 vzroste o 11 Kč na 148,99 koruny. Zdražení zahrnuje i zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u vodného a stočného od ledna z deseti na 12 procent.

    Karlovarský kraj

    Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech, kam patří většina obcí Karlovarska i některé obce Sokolovska, Tachovska či Chomutovska, zvýší v příštím roce cenu vodného a stočného v průměru o pět procent.

    Pardubický kraj

    Vodné a stočné v Pardubicích od ledna také zdraží. Nová cena je více než 148 korun. Dále vodné a stočné na Chrudimsku zdraží celkově asi o devět procent. Vodné zdraží z dosavadních 52,35 koruny za metr krychlový na 57,08 koruny, stočné z 52,71 koruny na 57,08 koruny. Vodné a stočné v České Třebové na Orlickoústecku a v okolních obcích zdraží o čtyři a tři procenta. Voda bude nově stát 95,37 za metr krychlový, nyní je to 90,42 koruny. Vodárny v Jablonném nad Orlicí také zdraží odběratelům vodné a stočné. Zvýší se o 8,10 koruny na 116,59 koruny za metr krychlový.

    Královéhradecký kraj

    Cena vodného a stočného ve stotisícovém Hradci Králové a v dalších městech a obcích na Hradecku od 1. ledna 2024 v průměru stoupne o 14,7 procenta na 146,73 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Například v jedenáctitisícovém Rychnově nad Kněžnou cena vodného a stočného vzroste o 8,6 procenta na 86,40 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Cena vodného a stočného na Jičínsku vzroste o 12 procent na 106,34 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Dále společnost Vodovody a kanalizace Trutnov (VAK) zdraží vodné a stočné v průměru o 6,7 procenta na 109,7 koruny za metr krychlový dodané a odkanalizované vody. Cena vody v patnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku vzroste o 5,5 procenta na 111,53 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. A společnost Vodovody a kanalizace Náchod (VAK) zdraží od ledna vodné a stočné v průměru o 9,1 procenta na 109,98 koruny za metr krychlový dodané a odkanalizované vody.

    Video  Petr Pavel vyšel vstříc Fialově vládě: Rozhodl se podepsat úsporný balíček.  - Sociální síť X - Petr Pavel
    Video se připravuje ...

  • 5.Jak ušetřit?

    • Dávejte si kratší sprchy, při umývání vlasů či mydlení vodu vždy vypněte a sprchujte se s nízkoprůtokovou sprchovou hadicí.
    • Nedávejte si koupele.
    • Jednou za rok vyměňte záchodové klapky.
    • Opravte všechno, z čeho vám odtéká voda. Dejte si pozor na protékající záchod.
    • Kohoutek vždy ihned, když už vodu nepotřebujete, zavřete.
    • Vyměňte zastaralé spotřebiče, jako jsou myčky anebo pračky.
    • Přestaňte umývat nádobí rukama a místo toho si pořiďte myčku.
    • Myčku vždy pusťte až bude zcela naplněná, to samé platí i pro pračku.

bleskovka ( 8. ledna 2024 05:18 )

Šetřte vodou a vodárny ji opět zdraží,aby se jim srovnal zisk,to už tady bylo. 😁😁😁

amerlock ( 7. ledna 2024 21:28 )

víte proč je stočné tak drahé?
Stačí si přečíst článek na seznamu a vysvětlení je jasné, v odpadních vodách je straaaašně moc Covidovu a na čištění se tak musí vynaložit hoooooooodně peněz, přeci 😁 😃
http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/au­dio-podcast-ptam-se-ja-narust-covidu-v-odpadnich-vodach-je-bezprecedentni-rika-biochemik-2430­93#dop­_ab_va­rian­t=0&do­p_sou­rce_zo­ne_na­me=zpr­avy.sz­nhp.bo­x&sou­rce=hp­&seq_n­o=1&ut­m_cam­paig­n=ab­test24­4_hpdo­p_com­ments_­varBB&­utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

votomtoje ( 7. ledna 2024 20:32 )

Nezapomenu na přes dvacet let staré výlevy vodohospodářských firem, když voda byla za nějakých 30 Kč i se stočtym, že se musí zdražit, aby se vytvářela rezerva na rekonstrukci sítí atp. Čas uplynul, rezervy žádné voda na trojnásobku ceny a zdražuje se tak, že je u nás voda dražší než v západních zemích! Když mohou,že?

y1xcvbnm ( 7. ledna 2024 19:28 )

To jsou rady, kupte nové pračky myčky , on temn prod taky něco stojí , dřív se pověsilo prádlo, dnes jsou to dvě kWh, to samé s myčkou a pračkou . Pořád chleba o dvou kůrkách . Už nejde nic ušetřit , pouze tím že se vůbec nemýt , neprát, jíst z papíru , tudíž nmýt nádobí, nevytírat, nesplachovat . Hrozné .

Zobrazit celou diskusi