Botanická zahrada byla založena v roce 1969. Přes 20 let ji veřejnost mohla navštívit jen ve dnech otevřených dveří, celoročně přístupná je od srpna 1992. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15 000 druhů stromů a květin. V 90. letech do správy získala památkově chráněnou vinici svaté Kláry, kterou mohou zájemci navštívit každý den. Před 20 lety byl otevřen tropický skleník Fata Morgana, který je otevřený vždy v úterý až neděli.

Rekordní návštěvnost

„Návštěvnost Botanické zahrady Praha má v posledních letech stoupající tendenci. V předloňském, a následně tedy i v loňském roce 2023 šlo o historicky nejvyšší návštěvnost,“ uvedl Černý. „Přispívá k tomu větší otevřenost zahrady a její komunikace směrem k veřejnosti a zejména zajímavé akce, které lákají větší množství návštěvníků, ať už se jedná o oblíbené výstavy, nebo vinobraní,“ dodal.

„Budujeme i nové expozice, tudíž je zahrada zajímavější,“ řekl. Zahrada se v loňském roce rozšířila o výstavní prostor, kde se mohou konat i přednášky nebo workshopy. Propojila také lávkou areál venkovních expozic a areál u skleníku Fata Morgana.

Další zvýšení návštěvnosti trojská zahrada očekává podle Černého i v letošním roce. Letos plánuje otevřít zrekonstruovaný viniční domek s degustačním prostorem nebo další nové expozice, řekl Černý.

Video
Video se připravuje ...

Nechte se pozvat na krátkou procházku trojskou botanickou zahradou. Takové pohledy jen tak nezažijete! David Malík

Fotogalerie
102 fotografií