Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Palestinská rodina našla útočiště v zoo. Hladoví spolu se lvy a opičkami

Autor: mav - 
1. ledna 2024
19:20

Obyvatelé Pásma Gazy po izraelských varováních, případně po útocích, z velké většiny opustili své domovy a hledali útočiště ve snad bezpečnějších zónách zejména na jihu území. Domovem rozvětvené rodiny Džoma‘aových se stala zoologická zahrada v Rafáhu.

Téměř všichni z 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy byli vyhnáni ze svých domovů kvůli bombardování, které proměnilo většinu území v trosky. Mnoho lidí se nyní tísní ve městě Rafáh u egyptské hranice, jejich přístřešky plní ulice i prázdné pozemky. A také prostranství mezi klecemi v soukromé zoo, prázdnými i plnými. V areálu vyrostlo množství plastových stanů, mezi palmami visí na šňůrách prádlo.

„Mnohé rodiny byly zcela vyhlazeny. Celý náš klan nyní přebývá v této zoologické zahradě,“ popsal reportérovi agentury Reuters Adel Džoma’a, který uprchl z města Gaza. „Život mezi zvířaty je milosrdnější než to, co nám dávají válečná letadla na obloze.“

Jedna opička je už tak zesláblá, že ani sama nežere, lidé se do ní snaží nacpat aspoň trošku jídla. Čtyři další už pošly. A potrava se nedostává ani pro lvy. Samice od října ztratila polovinu své hmotnosti - zatímco dřív dostávala každý den kuřecí maso, teď pro ni jen občas najdou nějaký chléb. A pro její dvě mláďata to samé: „Krmíme je chlebem namočeným ve vodě, abychom je aspoň udrželi naživu. Situace je opravdu tragická,“ říká pro Reuters provozovatel zahrady Ahmed Džoma’a.

Malá soukromá zoo vznikla roku 1999, palestinsko-izraelským konfliktem trpěla už několikrát - izraelské buldozery ji jednou zničily, po obnově zase zvířata trpěla hladem, nedostatečným zázemím a špatnou péčí. Například čtyři lvíčata umrzla, jak popsala BBC. Jinou lvici zase částečně zmrzačili, když jí neodborně, zahradními nůžkami, ostříhali drápy, aby si s ní mohli hrát návštěvníci.

Proto roku 2019 mezinárodní nezisková organizace na ochranu zvířat Four Paws pomohla zoo evakuovat a přežívající zvířata převezla do lepších podmínek mj. v Jordánsku a Jižní Africe. Záměr zoo zcela zavřít ale zjevně nevyšel, nyní tam zase provozovatel má lvy, ptáky a opice. Teď v zahradě trpí hlady společně zvířata i desítky lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi