„Zemřel nejstarší československý voják, jeden z posledních pěti ze západní fronty, poslední z bitvy o Francii 1940. Major Ervín Hoida, žijící dlouhodobě nedaleko Liverpoolu ve Velké Británii, zemřel ve věku 105 let. Čest jeho památce,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Veterán Ervín Hoida  byl posledním, který s legionáři prošel celou západní frontu, bojoval u Dunkerku, byl i posledním naším veteránem v Anglii. Osobně se znal i s hrdiny protinacistického odboje Kubišem a Gabčíkem.

Hoida s rodinou utekl před nemeckou hrozbou, původně chtěl až do Dominikánské republiky, zůstal ale ve Francii, kde se přidal k československým legionářům. „Mohl jsem bojovat i za Francouze. Chtěl jsem jakkoliv pomoci,“ zavzpomínal dříve. Později měla jeho jednotka zázemí v Anglii.

Životní dárek

Historik Jiří Klůc sepsal knihu s jeho životním příběhem. „Vychází z rozhovoru, který se mi podařilo pořídit, další materiály poskytla rodina. Vzniká unikátní příběh muže, který je jen o měsíc mladší než Československá republika,“ řekl.

Historik Klůc dříve zmapoval i příběh jiného veterána Josefa Müllera, o němž vyšla kniha Příběh čs. židovského vojáka.

Úprk před nacisty i komunisty

Ervín Hoida pocházel z židovské rodiny, před nacisty prchl týden poté, co v roce 1939 obsadili Ostravu. Když se v roce 1945 po osvobození Československa do rodné vlasti vrátil, musel záhy opět pryč. Spadeno na něj měli komunisté. Usadil se ve Velké Británii, nyní žije ve Wirralu u Liverpoolu.

Vyznamenán ministryní

V posledních letech ztratil Hoida veškeré kontakty s rodnou zemí a v Británii žil tak trochu zapomenut. Loni na jaře mu udělala radost česká armáda, když se mu ozval generál Vratislav Beran. Ten pak osobně dovezl Hoidovi vyznamenání Kříž obrany státu, udělený ministryní Janou Černochovou.

VIDEO: Lýdia Kovářová: Její rodina se Němců nebála a ukrývala partyzány.

Video
Video se připravuje ...

Lýdia Kovářová: Její rodina se Němců nebála a ukrývala partyzány youtube.com_PametNaroda/BPŽ

Fotogalerie
6 fotografií