Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Vešel se do dlaně, teď „potkává ryby“! Adam (14) po narození vážil jen 760 gramů

Autor: Ivan D. Hladík - 
5. září 2023
05:00

Vystrašená i šťastná byla maminka Gabriela Kubíková (41), když se jí 5. července 2009 narodil vytoužený syn Adam (14). Na svět totiž pospíchal, po předčasném porodu vážil jen 760 gramů, tedy asi jako čtyři pomeranče nebo dvě plechovky coly. Dnes je z něj kus chlapa, který nejraději číhá na úlovky s prutem u vody.

Že něco není v pořádku pocítila Gabriela Kubíková (41) dva dny před Adamovým předčasným narozením. Jelikož o předchozí miminko přišla ve 23 týdnu, více se pozorovala a nenechala nic náhodě. „Pocítila jsem lehké bolesti v břiše, proto jsem raději vyrazili do Ústav pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v pražském Podolí, aby mě prohlédli,“ popsala Blesku s tím, že ji ihned ubytovali a snažili se porod co nejvíce oddálit. „Všichni byli moc milí a empatičtí, já jsem byla samozřejmě ve stresu. Po narození syna jsem byla velmi vystrašená, ale zároveň šťastná, že je naživu a bojuje,“ uvedla. Od té chvíle už uběhlo více než 14 let, během kterých Adam nabral sílu, a že se vešel takřka do dlaně, už by dnes nikdo nehádal. „Nikdy jsem ani nepocítil, že jsem se narodil tak brzy,“ řekl Blesku.

Jeho máma dodnes vzpomíná na nasazení lékařů a sester ÚPMD, na den, kdy mrňous přesáhl váhu 1 kg. „Do té doby překonal spoustu překážek, se kterými si naštěstí jeho malinké tělíčko poradilo,“ pokračuje. Podle ní předčasně narozená miminka vyžadují hodně trpělivosti, ale stojí to za to! „Dokážou zázraky. I vybojovat si své místo na světě! Jak říkal pan doktor: Adámek je bojovník. Mně ta slova velmi pomáhala, byla to vzpruha pro psychiku.“ Po čase se narodili ještě dva Adamovi bráchové, nejmladšího maminka dokonce přenášela. „Jeden předčasný porod neznamená, že to tak je vždy,“ chtěla by uklidnit další maminky. A Adam zase vzkázat dalším miminkům, které pospíchají na svět. „Ať se nebojí, doktoři a sestřičky pro ně dělají vše, co je v jejich silách. Tak jako pro mě,“ říká.

Šupinatá budoucnost

Adam podle svých slov nikdy necítil rozdíl mezi sebou a vrstevníky. „Myslím, že ani kamarádi v mém okolí netuší, že jsem se narodil tak malý,“ řekl. Dnes sní o tom, že si jednou otevře obchod pro rybáře. „Ale na jakou školu půjdu, zatím nevím, přemýšlím nad obchodní akademií.“ Volný čas už teď nejraději tráví u vody a občas se mu podaří úctyhodný úlovek. „Zatím největší byl jeseter se 130 cm a 13,5 kg. A také jsem měl velkou radost z kapra, který měl 85 cm,“ dodal.

Tady dávají naději

Ústav pro péči o matku a dítě v Praze – Podolí se ročně stará o hladký průběh více než 5000 porodů. Disponují tu největší novorozeneckou jednotkou intenzivní péče v Česku. Připomínají, že ročně se u nás narodí asi 8500 dětí předčasně, nejrizikovější skupinu tvoří děti s porodní hmotností pod 1000 g. „Místo porodu je jedním ze zásadních faktorů, které ovlivňují konečný zdravotní stav předčasně narozeného dítěte,“ řekl Blesku primář pediatrie ÚPMD Zbyněk Straňák. „Specializovaná péče v porodnici a v péči o novorozence může pomoci minimalizovat rizika a poskytnout dítěti nezbytnou odbornou podporu po propuštění,“ uvedl také. „Pravděpodobnost trvalých následků u předčasně narozených klesá s rostoucí délkou těhotenství. Tedy, čím déle dítě zůstává v děloze, tím vyšší je jeho šance na zdravý vývoj. Nicméně, každý takový porod je individuální a závisí na mnoha faktorech, jako je zralost orgánů dítěte, váha při narození, přítomnost případných komplikací atd.,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi