Markéta Fišerová (63) se počítala v 80. letech mezi nadějné herecké osobnosti. Zahrála si například v seriálech My všichni školou povinní nebo Třetí patro, zazářila i v pohádce O štěstí a kráse. Po právu patřila tehdy mezi velmi krásné, mladé a talentované umělkyně, co neměly nouzi o práci. „Dodnes nedokážu pochopit, že jsem se zrovna já mohl tehdy Markétě líbit,“ vzpomínal po letech Marek Eben, který se s ní oženil před neuvěřitelnými čtyřiceti jedna lety.

„Seznámili jsme se na konzervatoři, ona chodila o dva ročníky níž. Kupodivu uháněla ona mě, a já se jí docela bál. Byla to taková sopka a nevěděl jsem, jak by to s mojí tichou povahou šlo dohromady. Ale líbila se mi hrozně. Založil jsem si tehdy kapelu a vzal si ji jako zpěvačku. Nevěděl jsem, že to bude mít takový konec,“ posteskl si Eben. Život Markéty Fišerové byl totiž poznamenaný řadou nešťastných událostí. 

Například že jen pár dnů po předčasném porodu zemřelo jejich vytoužené miminko. „Po přechozené chřipce dostala Markéta nejdříve zánět srdečního svalu, a pak měla dokonce tuberkulózní nález na plicích. Vzápětí nato s Markem otěhotněla. Její Terezka se ale narodila v sedmém měsíci a za několik dní jí umřela,“ nechala do soukromí slavného manželského páru nahlédnout Světlana Nálepková (62) v knize Světlana – Na houpacím koni. Manželé už se pak o dítě nikdy nepokoušeli.

V knize Nálepkové je popsán i další dramatický okamžik v životě Fišerové - okamžik, kdy na ni sáhla smrt... a nechybělo mnoho k tomu, aby tu už dnes nebyla. „Dívala se na televizi, obraz se jí začal podivně mlžit a najednou ji tak silně rozbolela hlava, až křičela bolestí. Pak upadla do bezvědomí a probrala se až za sedm neděl. Mozková příhoda, ucpaná céva, příčina neznámá,“ píše Nálepková.

Video
Video se připravuje ...

Kostková ze StarDance o Marku Ebenovi: Nejsme kámoši! Petr Macek, Petr Soukup, Markéta Reinischová

Doktoři tehdy herečce nedávali moc šancí„Odvezl jsem ji do nemocnice s tím, že něco špatného snědla, a druhý den ráno mi řekli, že je v bezvědomí a pravděpodobně to nepřežije,“ vzpomínal na hrozivý den roku 1986 její manžel. Markéta se pak probrala ochrnutá nejen v obličeji, ale i na těle, půl roku za ni musely dýchat umělé plíce. Postupem času se díky rehabilitacím naučila trochu pohybovat.

V té době k ní Eben nechtěl pouštět návštěvy, snažil se o ni pečovat sám. Ve chvílích, kdy ji Markéta nejvíce potřebovala, navíc zemřela její milovaná maminka - podlehla rakovině. A to jí bylo teprve padesát let... I to se na Fišerové podepsalo.

Přátelé, co Markétu navštívili, byli z jejího stavu zaskočení. „Byl to pro nás šok. Seděla schoulená na vozíku, co říkala, jsme nerozuměli… jen ty krásné vlasy… to byla ona,“ vzpomínala Nálepková, která si své přítelkyně velmi váží za statečnost a radost ze života.

Se svou nemocí se totiž Fišerová naučila žít - a co víc, stala se velkou oporou svému muži, známému moderátorovi oblíbené show plné elegance a noblesy, tedy StarDance ...když hvězdy tančí. „Markéta se ze své schoulené polohy v kolečkovém křesle pořád směje. Je to ona, která tahá Marka z depresí, je to ona, která si nepřipouští žádné špatné nálady a ukazuje nám smysl a radosti bytí. Je téměř soběstačná, sama se nají, sama se na umělohmotném křesílku ve vaně umyje,“ dodává Nálepková.

Fotogalerie
40 fotografií