Maminka byla v půli června hospitalizována ve zlínské porodnici kvůli problémům v těhotenství s dvojčátky. Porod se uskutečnil předčasně ve 24. týdnu, jedno z dětí bohužel zemřelo.

A u druhého, Davida, začal nesmírně náročný boj o život. „Narodil se s porodní váhou 630 gramů, start do života měl tedy mimořádně složitý. Několik týdnů byl napojen na plicní ventilaci, na monitor životních funkcí, dostával transfuze a měl všechny typické komplikace extrémně nezralých novorozenců,“ řekl Blesku primář novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Jozef Macko.

Stále to bolí

Pro maminku Marii je vše neuvěřitelně náročné. „Nejdřív to byl šok, bolest, strach, jak to dopadne. Musela jsem si zvyknout na všechny přístroje kolem Davídka, vše jsem postupně zvládala díky zdravotníkům i psycholožce,“ říká maminka, která teď míří s už čtyřkilovým klučíkem domů na Slovácko. „Smrt jednoho z dětí pořád bolí, ale soustředím se na Davídka,“ říká maminka.

Malý bojovník

„David je takový náš rekordman. O svůj život musel bojovat mnohem déle než jiné předčasně narozené děti. Postupně rehabilitoval, cvičil, strávil u nás spolu s maminkou pět měsíců. I díky ní, která se rychle naučila vše potřebné, svůj boj vyhrál,“ raduje se spolu s rodinou vrchní sestra oddělení Marcela Pumprlová.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak funguje resuscitační lůžko, které pomáhá předčasně narozeným dětem? Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Fotogalerie
3 fotografie