Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslední slova Anny Frankové: Co řekla kamarádce těsně před smrtí?

Autor: rc - 
7. června 2023
07:15

Od dětství byla Hannah Pick-Goslarová blízkou přítelkyní Anny Frankové. Rozdělila je až válka. V roce 1942, když šla Hannah svou kamarádku navštívit, dozvěděla se, že je rodina pryč. Myslela si, že odjeli do Švýcarska. Ve skutečnosti se ale Anna s blízkými skrývala před nacisty. Kamarádky se potkaly až po letech v koncentračním táboře, kde se viděly naposledy. Ve svých memoárech Hannah zavzpomínala na poslední Annina slova.

Hannah Pick-Goslarová se svou rodinou původně bydlela v Německu. Nicméně poté, co se Hitler dostal k moci, se s rodinou přestěhovala do Nizozemska. Právě tam se v roce 1934 setkala s Annou Frankovou. Jelikož byly sousedky a chodily spolu do školy, rychle se spřátelily. Trávily společně hodně času, ale to se změnilo v červenci roku 1942. Hannah šla svou kamarádku navštívit, když se dozvěděla, že je celá rodina pryč.

Shledání v Bergen-Belsenu

Jak podle britského deníku The Sun píše Hannah ve své knize „Má přítelkyně Anna Franková“, myslela si, že odjeli do Švýcarska, kde bydlela Annina babička. Netušila, že se rodina ukrývala před nacisty v tajných místnostech v kanceláři Otto Franka. Pravdu se dozvěděla až později, kdy se s Annou setkala v koncentračním táboře v Bergen-Belsenu.

Poslední slova

Jelikož otec Hannah pracoval jako náměstek ministerstva vnitra, později byla v koncentračním táboře i s rodinou držena odděleně od ostatních v „lepších podmínkách“. I tak se ale dívce podařilo v noci dostat ven a tajně se setkat s Annou.

Jakmile se kamarádky uviděly, rozplakaly se. „Anna mi rychle vysvětlila, kde byli,“ napsala Hannah. „Schovávali jsme se v otcově kanceláři,“ řekla jí tehdy. „Byli jsme tam přes dva roky. Dva roky jsem nevyšla ven,“ dodala s tím, že je někdo zradil. Anna a její blízcí později skončili v koncentračních táborech.

Začátkem roku 1945 v Bergen-Belsenu vypukla epidemie tyfu. Annina sestra Margot se nakazila a zemřela. To Annu zdrtilo. „Nikoho už nemám,“ svěřila se Hannah krátce před smrtí. Anna se později stejně jako její setra nakazila tyfem a zemřela. 

Video  Nový seriál přináší Světlo naděje do života Anne Frankové  - DisneyPlus, idh
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi