Po dlouhých 7 letech příprav vyrostl na jaře v ulici Tržiště, coby kamenem dohodil od americké ambasády, nový bytový dům s galerií. Stavba je skoro hotová. Investorem se stal jeden z nejbohatších Čechů a mecenáš umění, miliardář Oldřich Šlemr. Ten se nechal v rozhovoru pro Magazín E15 slyšet, že dvě podlaží budovy chce věnovat galerii pro pořádání výstav. Na architektonické realizaci se dohodl s profesorem Ladislavem Lábusem. 

Obyvatelé nesouhlasí

Ačkoliv je architekt Ladislav Lábus znám svým citlivým přístupem při navrhování staveb v historickém prostředí, pro část obyvatel působí novostavba jako pěst na oko. Na sociálních sítích se strhla mela. Místním vadí bezcitné vykácení zeleně včetně jasmínu a jejich nahrazení stavbou, která podle nich kazí genius loci úzké uličky s více než stoletou historií. S místními se prý navíc nikdo o novostavbě nebavil. „Obludárium na Malé Straně,“ častoval na sociálních sítích budovu uživtael Daniel P. a dodal: „Tak, ještě vířivku a bude to dokonalé.“ 

Podobný pohled zastává také radní Prahy 1 pro oblast veřejného prostoru Kateřina Klasnová (bez stranické říslušnosti). „Jsem také Malostraňačka a ačkoliv je pan architekt Lábus renomovaný architekt, tak se mi tato budova nelíbí,“ sděluje Blesku. Do okolí historické Malé Strany se jí budova nehodí a nesouhlasí ani se zastavováním každého volného centimetru čtverečního v Praze 1, navíc na úkor zeleně.  

„Stejně tak nesouhlasím s návrhem investorů, kde také figuruje pan Šlemr, na zastavění náměstí Miloše Formana na Starém Městě. Je škoda, že skupina miliardářů bojuje za zastavění náměstí ke komerčním účelům, místo toho, aby tam vznikla odpočinková zóna se zelení,“ uvádí.

Všechno proběhlo podle pravidel

Jak uvádí Odbor památkové péče hl. m. Prahy, původně stály v zahradě zbytky zděného přízemního stavení na půdorysu písmene L, zastřešeného pultovou střechou zvedající se ke slepému štítu zadního traktu sousedního objektu. „Zahrada byla neudržovaná. Ohradní zeď  i budova byly v havarijním stavu. Objekt byl již v předchozích projednáních schválen k demolici,“ shrnuje stav věcí před stavbou Jiří Skalický, ředitel odboru památkové péče.

Při projednávání návrhu s projektantem se do místa zvolila jednoduchá architektura, která by svým vzezřením neatakovala sousední objekty. Tvar objektu byl vybrán tak, aby kopíroval přilehlou ohradní zeď. „Dle informací, co má MHMP OPP k dispozici, bylo od začátku se všemi sousedy komunikováno,“ upozorňuje Jiří Skalický. 

Na základě požadavku sousedního domu se například posunul vjezd do objektu. Také proběhla jednání s Rumunskou ambasádou i se zástupci objektu AMU. „Všichni sousedé byli účastníky řízení, tudíž své připomínky mohli vznést v rámci stavebního řízení na MČ Praha 1, odboru výstavby,“ dodává. Navíc prý OPP zatím žádné stížnosti ze strany obyvatel nezaznamenal. Na vyjádření architekta Ladislava Lábuse zatím Blesk čeká. 

Video
Video se připravuje ...

Domky ve Zlaté uličce: Takto vypadají uvnitř! A surfování na Vltavě v Praze: Jak to ustát? Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Fotogalerie
6 fotografií