Tibetskou vlajku v pátek vyvěsili na budovu magistrátu pražští radní. „Tibetskou vlajku vyvěšujeme na budovy hlavního města již mnoho let, jejím vyvěšením chceme podpořit mezinárodní kampaň, která poukazuje na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu ze strany komunistické Číny, a zároveň tím podpořit i samotné Tibeťany,“ řekl ČTK mluvčí města Tadeáš Provazník. Jde tak podle něj o symbolickou podporu.

Vlajka k podpoře Tibeťanů vlaje také například na budově radnice Prahy 5, 6 nebo 7. „Vyvěšení tibetské vlajky je vnímáno jako symbolická podpora Tibeťanů v jejich boji za lidská práva a národní identitu,“ uvedla radnice sedmé městské části. Vlajku vyvěsili také v Praze 11. „Před okupací jakékoli země se oči zavírat prostě nesmí,“ řekl místostarosta městské části Jan Jaroš (Praha 11 Sobě).

Pekarová Adamová uvedla, že Tibeťané vedou každý den boj o prosté bytí i o zachování vlastní kultury, kterou Čína systematicky a chladnokrevně ničí již desítky let. „Mají mou podporu,“ dodala.

Akce Vlajka pro Tibet se koná v řadě zemí každoročně 10. března, kdy při povstání v roce 1959 zemřelo přes 80 000 Tibeťanů. Statisíce dalších zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. Česká republika se k akci připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města.

Tibet obsadila čínská armáda v roce 1950. Peking trvá na tom, že je historicky nedílnou součástí čínského území. Tvrdí, že jeho vláda této oblasti přinesla prosperitu a stabilitu. Čínský komunistický režim odmítá obvinění tibetských exulantů a ochránců lidských práv z represí a porušování lidských práv.