Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pavlovi mezi smetánkou na královské recepci: Karla III. pozval prezident do Česka!

Aktualizováno -
5. května 2023
22:07
Autor: trm, vja, ČTK - 
5. května 2023
19:00

Británii dělí poslední hodiny od první korunovace panovníka po 70 letech. Král Karel III. v předvečer ceremoniálu, který se odehraje ve Westminsterském opatství, přivítal zahraniční hosty včetně českého prezidenta Petra Pavla na recepci v Buckinghamském paláci. S Karlem III. měl prezident možnost prohodit několik slov, sdělil při následném brífinku. Páteční program zakončil setkáním s krajany v československé hospůdce. Úřady a podniky v Londýně i jinde se mezitím připravují na rušný víkend plný společenských událostí.

Pavlovi se na páteční recepci vydali hned po návštěvě české ambasády, kde se setkali s potomky československých vojáků, kteří sloužili za druhé světové války v Británii. Po recepci v Buckinghamském paláci prezidentský pár zamíří ještě na neformální setkání se studenty a krajany žijícími v Británii v londýnské restauraci Bohemia House. Na slavnostní recepci paní Eva zvolila slušivý bledě modrý kostýmek, prezident pak oblékl elegantní tmavě modrý oblek s bílou košilí a decentní kravatou. 

Míříme do Buckinghamského paláce. Slavnostní recepci Karla III. pro zahraniční hosty korunovace jsme si s Evou nemohli nechat ujít,“ napsal prezident na sociální sítě.

S Karlem III. měl prezident možnost prohodit pár slov. „Řekl bych, že tolik modré krve na jednom místě jsem ještě neviděl,“ komentoval Pavel akci v královském sídle, když večer dorazil na setkání s krajany v restauraci Bohemia House. „Když jsme se tam shromáždili, seznámili se spoustou představitelů monarchií evropských i mimoevropských, tak přišel král Karel III. a během asi půlhodinky se tam se všemi pozdravil, i s námi, a pak pokračoval dál,“ popisoval průběh recepce.

Britský král podle něj při zmínce o České republice „zazářil“ a vzpomínal na své návštěvy Česka. „Tak jsem mu akorát řekl, že u nás bude vždy vítán... Pozval jsem ho, samozřejmě,“ dodal prezident. Novinářům také sdělil, že na recepci mluvil s první dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou nebo s belgickým králem Filipem.

Na sobotní korunovaci se prý český prezident velmi těší. „Samozřejmě se těším, protože je to první taková událost po 70 letech, a ty, které jsem měl možnost tady navštívit, tak byly většinou smutné. Jednalo o pohřeb princezny Diany a zdálky jsem sledoval i pohřeb královny (Alžběty II.). Teď je to přece jenom záležitost, která je mnohem veselejší, takže opravdu se na to těším,“ sdělil novinářům.

Korunované hlavy i první dámy z USA a Ukrajiny

Spojené státy zastoupí v Londýně první dáma USA Jill Bidenová, která se na slavnostní recepci vydala v doprovodu své vnučky Finnegan. Ještě před tím stihla schůzku s manželkou britského premiéra Rishiho Sunaka Akshatou Murthy.

Na recepci dorazila společně s premiérem Denysem Šmyhalem i první dáma Ukrajiny Olena Zelenská. Lze očekávat, že i ona se zdrží na sobotní korunovační ceremoniál.

Událost podobného rozsahu si samozřejmě nemohly nechat ujít ani korunované hlavy z řady nejen evropských monarchií. Dorazil tak například i španělský král Felipe VI. s královnou Letizií, švédský panovník Carl XVI. Gustaf v doprovodu své dcery nebo dánská korunní princezna Mary a korunní princ Frederik. Z o něco větší dálky pak Karlovi III. přijeli pogratulovat jordánský král Abdalláh II a jeho manželka Rania, japonský korunní princ Fumihito nebo bhútánský král Jigme Khesar.

Královská rodina v posledních dnech nacvičovala jednotlivé fáze korunovačního programu, tak aby sobotní obřad i následný průvod centrem metropole proběhl bez nejmenšího zádrhelu. Korunovaci provází také masivní bezpečnostní operace: v londýnských ulicích při ní bude přes 11.000 policistů.

V souvislosti s královským ceremoniálem se během víkendu napříč Británií uskuteční stovky různých oslav a charitativních akcí, přičemž hospody, bary a kluby v Anglii a Walesu mají dnes a v sobotu prodlouženou otevírací dobu. Do Londýna přijíždějí davy návštěvníků, aby mohli být svědky jedinečné historické události.

Mezi nimi jsou i pozvaní představitelé 203 zemí světa jako třeba americká první dáma Jill Bidenová, která zastupuje Spojené státy, a také český prezident Pavel a jeho manželka Eva. Stovky hostů dnes v podvečer čeká recepce v Buckinghamském paláci, na níž budou kromě politických lídrů také členové zahraničních královských rodin.

Video  Kuchař o speciálním korunovačním menu. Na čem si pochutná nový britský král?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

roxin ( 7. května 2023 06:52 )

Stepan přesně tak!

Stepan Bandera ( 6. května 2023 19:27 )

Komunistický rozvědčík a jeho politručka jsou děsná ostuda. Nebýt listopadu 89, dělali by oba kariéru v Kremlu.

krapotkin ( 6. května 2023 17:31 )

Zelenská má ty šaty koupený za peníze, které tam poslal Fiala.

krapotkin ( 6. května 2023 17:29 )

To je Catherine taky a je žena budoucího krále.

krapotkin ( 6. května 2023 17:27 )

S tou katolizací jsi trochu vedle. Mají totiž svoji anglikánskou církev (založil ji Jindřich VIII, aby se mohl rozvést, ostatním manželkám usekl hlavy a měl od nich pokoj), což jsou spíš protestanti.

Zobrazit celou diskusi