Těm, kteří se obzvláště těší na sváteční atmosféru, se vyplatí si v sobotu 6. května přivstat! Už v 7 ráno našeho času se totiž ulice začnou plnit tematickými oslavami. V 9 začnou pochodovat vojenské kapely.

V 11 hodin místního času, tedy ve 12 hodin našeho, z Buckinghamského paláce vyjede královské procesí. Uprostřed pojede krásný tmavý kočár, v němž bude sedět král.

Moderní kočár

Jedná se o tzv. kočár Diamantového jubilea, jelikož ho k 60. výročí počátku své vlády před lety dostala Karlova matka Alžběta II. (†96). Kočár sice odpovídá historickým náležitostem, z hlediska vybavení je ale v podstatě moderní limuzínou. Vytápění nebo stahovací okénka nemohou chybět. Za kočárem pojede na koni v uniformě námořního důstojníka princezna Anna (72) a další členové rodiny.

Mezitím už se do Westminsterského opatství budou scházet první hosté. Celkem jich má být 2200, ačkoli jich bylo původně avizováno jen 2 tisíce. Opatství má kapacitu až 3 tisíce osob, prostor pro další hosty tedy ještě je. Mezi přítomnými bude i český prezident Petr Pavel s první dámou.

Zkrácené procesí

Královské procesí povede z Buckinghamského paláce přes Trafalgarské náměstí až do Westminsterského opatství. Procesí při korunovaci Alžběty II. bylo o poznání delší, Karel III. se ale obával o bezpečnost občanů. V ulicích se očekávají opravdu velké davy, a to byla přitom korunovace cíleně plánována mimo hlavní turistickou sezonu. I tak pojede král v procesí asi půl hodiny.

Poté už začne slavnostní obřad. Během Alžbětiny korunovace byly u opatství nachystány odpočinkové stany pro vzácné hosty, tentokrát ale žádné objednány nebyly. Jakmile král dorazí, projde západním portálem a půjde rovnou až k hlavnímu oltáři.

V okamžiku, kdy král dorazí k západnímu portálu zdobenému historickými věžemi, budou na ně vytaženy jeho standarty. Dále projde hlavní lodí do chóru a před hlavní oltář v korunovačním divadle.

Spojení s předky

Obřad začne zpěvem žáků westminsterské školy v latině na počest krále. Následuje první korunovační akt, tedy představení. Aktů bude celkem až sedm, včetně korunovace královny. Nejsvětějším momentem bude proces pomazání krále arcibiskupem z Canterbury – ten proběhne za citování Bible úplně stejně, jako tomu bývalo ve středověku. Karel se tak symbolicky napojí na své předky.

Po korunovaci ještě během obřadu odloží král korunovační korunu a místo ní si na hlavu posadí korunu imperiální. Následuje korunovační procesí v opačném směru než to královské.

Video
Video se připravuje ...

Expert Forejt a scénář korunovace Karla III.: Co nesmí nikdo vidět? Kdo Camille zakázal korunu? A o trapasech! Petr Macek

Fotogalerie
64 fotografií