Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký sjezd šéfů evropských parlamentů v Praze: Vystrčil s Pekarovou pozvali 52 delegací!

Aktualizováno -
24. dubna 2023
14:22
Autor: ČTK - 
24. dubna 2023
09:40

V Praze dnes začala dvoudenní parlamentní konference zemí Evropské unie. Lídři evropských Parlamentů se zabývají ruskou agresí vůči Ukrajině a reakcí EU v širším geopolitickém kontextu, v úterý pak bude ústředním tématem role EU v globální spolupráci demokracií a problém závislosti členských států na totalitních režimech. Na konferenci bylo podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) pozváno 52 zahraničních delegací.

Konferenci předcházelo jednání Vystrčila a šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) se zástupci kandidátských zemí do EU, konkrétně Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Moldavska, Severní Makedonie, Srbska, Albánie, Turecka a Ukrajiny. Před polednem se ještě uskuteční zasedání takzvané Trojky EU, tedy Česka, Slovinska, Španělska a Evropského parlamentu.

Pekarová Adamová v projevu na konferenci uvedla, že je přesvědčena o tom, že se Rusům nedaří a ani nepodaří převzít na bojišti na Ukrajině iniciativu.  Podle zástupkyně dolní komory Parlamentu je třeba odmítnout tezi, že dodávkami zbraní Ukrajině se přilévá olej do ohně. Jednat o míru lze podle ní pouze z pozice síly. Evropě podle Pekarové Adamové také chybí jasná představa, jaké vztahy chce mít s Ruskem po konci války. Vést o tom debatu je zásadním úkolem, míní.

„Ukrajinská armáda dnes kontroluje výrazně více území, než při našem loňském setkání. Ztráty jsou sice stále vysoké - jak mezi vojáky, tak mezi civilisty, ale Rusům se nedaří, a jsem přesvědčena, že se jim již nepodaří, převzít na bojišti iniciativu,“ řekla Pekarová Adamová na úvod panelu věnovaného ruské agresi proti Ukrajině a reakci EU.

Podpora Ukrajiny mezi Evropany podle ní možná už není tolik emotivní, nicméně dramaticky neklesá. V této souvislosti také varovala před demagogií a vědomou polarizací veřejného mínění.

Před Evropou je podle Pekarové Adamové pět hlavních úkolů. Prvním je otázka rozšíření EU, přičemž směřování Ukrajiny k členství v bloku by mělo být reflektováno v procesu obnovy země, míní. Dalším úkolem je bezprostřední pomoc, včetně například odminování ukrajinského území. „Odhaduje se, že množství min, které byli Rusové schopni instalovat během roku, by se současným tempem odstraňovalo po dobu minimálně deseti let,“ řekla.

Hovořila též o nutnosti dodávek zbraní pro Ukrajinu. „Musíme si uvědomit, že se rozhoduje na bojišti. Proto je třeba naprosto odmítnout tezi, že dodávkami zbraní bránícímu se napadenému státu jen přiléváme oleje do ohně. Je to právě naopak. I ti, co vyzývají k diplomatickému řešení, by měli uznat, že jednat o míru lze pouze z pozice síly,“ poznamenala. Dodávky zbraní jsou k tomu podle ní nezbytnou podmínkou.

Metály od Zelenského

Už v neděli večer přivítala Pekarová Adamová v centru Pražská křižovatka předsedkyně evropských parlamentů. Vystrčil přijal předsedu dolní komory britského parlamentu Lindsayho Hoylea a předsedu Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka, jenž mu předal státní vyznamenání Ukrajiny – Řád knížete Jaroslava Moudrého II. třídy. Pekarové Adamové jej Stefančuk předá dnes.

Řád šéfům obou českých parlamentních komor udělil prezident Volodymyr Zelenskyj za mimořádné osobní zásluhy o posílení ukrajinsko-české mezistátní spolupráce, podporu státní suverenity a územní celistvosti Ukrajiny.

Video  Vystrčil o pravidelné schůzce ústavní čtyřky: Není dobře, pokud spolu lidé nekomunikují.  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

1917 ( 24. dubna 2023 17:42 )

K tomu by se hodil dodatek z Páralových Slavností sněženek: To zas bude kolem nablito! Tu dvojku Svetrové báby a Tchjwance nám může celý svět závidět, to se opravdu hned někde jinde neuvidí!!!

Pavel Pokorny ( 24. dubna 2023 16:54 )

Prehlidka naprosto zbytecnych lidi jenom kvuli tomu, aby si ty nase dve figurky nasbiraly nejake metaly. Kdyz vidim tu Pekar, tak mam soucit s jejim manzelem a chapu, ze nemaji deti

jajas ( 24. dubna 2023 16:41 )

Tvl. ta Pekárka šetří jak může! Proč se stále s*e*r*e*m*e* do EU? Já být jimi, tak někam raději zalezu a snažím se něco dělat s tou příšernou situací v česku....že se nestydí se tak stále vystavovat? Co si stále chtějí dokazovat? Jsme na tom málem nejhůř, ale v machrování jsme mistři světa!

Uživatel_5522193 ( 24. dubna 2023 15:27 )

Na žranice a výlety penize mají 😥

krapotkin ( 24. dubna 2023 14:19 )

Pravá chvíle, kdy by, podle návodu ruského redaktora, bombardovat Prahu. Stejně z nic dobrého pro Čech nevzešlo.

Zobrazit celou diskusi