„Obecně platí, že o zvýšení výživného je možné požádat pouze při »změně poměrů«,“ vysvětluje advokát Roman Moussawi. Nejde tak soud o víc peněz žádat každých pár měsíců a zkoušet, jestli soudce nebude mít lepší náladu. To, co zákon nazývá »změnou poměrů«, přitom není jakákoli změna v životě rodiny. Koupí psa nebo drahou dovolenou tak argumentovat nemůžete.

„Typickými situacemi může být změna zdravotního stavu rodičů či dítěte (například úraz, vážné onemocnění, nutnost nákladného léčení), ale třeba i pouhý nástup dítěte na další stupeň vzdělávání,“ uvádí advokát.

Právě přechod dítěte na vyšší (nákladnější) stupeň vzdělávání je podle něj jedním z nejběžnějších důvodů pro zvýšení výživného. „Dítě například musí nově někam dojíždět, vydávat vyšší finanční prostředky na učební pomůcky atd. Soud v takových případech prakticky vždy výživné přiměřeně zvýší,“ dodává Moussawi.

Mgr. Roman Moussawi
Autor: archiv Blesku

Částku určí soudce

Rodič míní, soudce mění. Tak by se dal shrnout boj o alimenty. I když ministerstvo spravedlnosti vydává orientační tabulku alimentů, poslední slovo má konkrétní soudce.

„Ne všichni soudci se doporučující tabulkou řídí a vždy taky záleží na tom, jak vás soudce vnímá. Z praxe mohu říct, že pokud soudci »sednete«, tak vám sice určitě nepřizná dvojnásobek, ale zhruba 20 % můžete většinou ovlivnit,“ uvádí advokát.

Navíc záleží i na praxi obvyklé u konkrétního soudu. Stejný případ by tak usoudů v různých krajích mohl skončit jinak vysokými alimenty.

Důvody, které bodují