Podle odborníků jsou Češi často ledabylí a nedůslední a zapomínají některá zvýhodnění uplatňovat. Zbytečně se tak připravují o peníze. Základ daně je možné snížit o takzvané nezdanitelné části základu daně nebo využít slevu na dani. A letos si dokonce můžete odečíst větší částky než vloni. Vyšší oproti loňsku je především sleva na poplatníka (o 3000 Kč) a školkovné (o 1000 Kč).

Důležité termíny

Termíny podání daně z příjmu se liší podle toho, jestli jej podáváte v papírové podobě nebo elektronicky a sami nebo s poradcem.

● do 3. 4. – podáváte sami, v papírové podobě

● do 2. 5. – podáváte sami, elektronicky

● do 3. 7. – přiznání zpracoval daňový poradce

Jen formulář nestačí

Jen vyplnit formulář nestačí. Zároveň musíte odevzdat dokumenty, na základě kterých uplatňujete slevy na daních nebo si snižujete daňový základ.

Rada: Pokud přiznání podáváte v papírové podobě, udělejte si kopii. Při předání na podatelně si na ni nechte razítkem potvrdit převzetí.

Uplatněte slevu na dani

Základ daně je možné snížit o položky, které jsou ze zákona nezdanitelné. Nejčastější jsou:

Sleva na poplatníka

„Každý poplatník, byť by odpracoval jen zlomek roku, má nárok na slevu na poplatníka ve výši 30 840 Kč,“ říká daňový poradce Petr Kchimel ze společnosti Grinex.

Rada: Nárok na slevu mají všichni daňoví poplatníci, tedy např. i výdělečně činní studenti nebo důchodci.

Sleva na dítě

Rodiče můžou uplatnit slevu na dítě ve výši 15 204 Kč, u druhého dítěte částku 22 320 Kč, u třetího a dalšího 27 840 Kč (u postiženého dítěte se částky zdvojnásobují). Uplatnit slevu může jen jeden rodič a musí s dítětem žít ve společné domácnosti.  

„U této slevy se navíc jako u jediné dá jít i do mínusu – tedy, je-li sleva vyšší než samotná daň, vznikne daňový bonus, který vám stát vyplatí, ale pouze za předpokladu, že měl poplatník příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání alespoň ve výši 97 600 Kč,“ upozorňuje Jana Jáčová, šéfka účetní firmy UOL Účetnictví.

Sleva pro invalidy a ZTP/P

Invalidé 1. a 2. stupně uplatňují slevu na dani ve výši 2520 Kč, ve 3. stupni 5040 Kč. Slevu 16 140 Kč můžou uplatnit držitelé průkazu ZTP/P.

Sleva na »chudého« manžela

V případě manžela s nízkými příjmy je možné využít slevu až 24 840 Kč. „Maximální příjem manželky či manžela nesmí přesáhnout 68 000 Kč za rok, do této částky se ale nepočítá rodičovský příspěvek, porodné či přídavek na dítě a další dávky státní sociální podpory. Pokud je manžel či manželka držitelem průkazu ZTP/P, sleva se dvojnásobí,“ říká Jana Jáčová.

Studentská sleva

Studenti mohou uplatnit částku 4020 Kč. Když splňují podmínky pro slevu jen po část roku, uplatňují 335 Kč za každý »splněný« měsíc.

Školkovné

Slevu za umístění dítěte do školky, tzv. školkovné, je možné uplatnit ve výši 16 200 Kč za každé dítě navštěvující školku nebo dětskou skupinu. Rodič, který uplatňuje slevu, ale musí s dítětem bydlet v jedné domácnosti.

Rada: Nezapomeňte...

....vyplnit své telefonní číslo a e-mail, aby vás v případě nějaké chyby mohli úředníci kontaktovat.

…podpis, protože jinak je přiznání neplatné. Pokud daňové přiznání podáváte on-line, potřebujete elektronický podpis a datovou schránku, nebo ho můžete podat přes portál Moje daně.

Odečtěte maximum

Kromě tzv. přímých slev je možné si základ daně snížit i o tzv. odčitatelné položky.

Odběry krve

Za jeden odběr lze odečíst 3000 Kč, u dárců orgánu, kmenových buněk nebo kostní dřeně 20 000 Kč.

Dary a charita

Dobročinné dary je možné odečíst do výše 30 % základu daně. Celková hodnota musí dosahovat aspoň 1000 Kč, nebo přesáhnout 2 % základu daně.

Vzdělávání

Platba za zkoušky, které ověřují výsledky vašeho dalšího vzdělávání, sníží základ až o 10 000 Kč

Odborové příspěvky

Příspěvky je možné odečíst maximálně do 3000 Kč.

Penzijní pojištění

Sníží základ daně až o 24 000 Kč ročně. Podmínkou je poslat více než 12 000 Kč ročně (bez státního příspěvku a příspěvků zaměstnavatele).

Životní pojištění

Až o 24 000 Kč je možné snížit základ daně v případě životního pojištění.

Úroky z úvěru na bydlení

Výše částky u zaplacených úroků z hypotéky nebo stavebního spoření (jen u nemovitosti sloužící k bydlení) se řídí datem pořízení. „Pokud k tomu došlo před 1. lednem 2021, horní hranice pro odpočet je 300 000 Kč. Po tomto datu jde nejvýše o 150 tisíc Kč za rok,“ uvádí Jáčová.

Kdo musí podat daňové přiznání

Přiznání k dani z příjmu fyzických osob musíte nejčastěji podat, když:

  • máte pouze příjmy ze zaměstnání, ale minimálně v jednom měsíci jste měli souběžné příjmy od dalších zaměstnavatelů a nejednalo se o příjmyzdaňované srážkovou daní
  • vaše veškeré zdanitelné příjmy přesáhly hranici 15 000 Kč
  • kromě příjmů ze zaměstnání jste měli i vedlejší příjmy (např. z pronájmu), které překročily 6000 Kč
  • předčasně jste ukončili smlouvu o životním pojištění nebo penzijním připojištění, které jste si v minulosti odečítali od základu daně nebo vám přispíval zaměstnavatel

Živnostníci musí daně řešit elektronicky

Přes 2,2 milionu lidí letos musí podat svá daňová přiznání elektronicky. Nová povinnost souvisí se zřízením povinné datové schránky pro OSVČ, spolky a právnické osoby. Za nedodržení povinnosti hrozí pokuta. Finanční úřady ji ale nebudou udělovat bez předchozího varování. Správce daně nejprve na novou povinnost upozorní. Kdo bude výzvu ignorovat, dostane pokutu až 1000 korun.

Rada: Bez datovky můžete i na papíře

Patříte mezi poslední vlnu nových majitelů datových schránek a nemáte ještě datovku aktivní? Máte dvě možnosti:

● Pokud už máte své daňové přiznání připravené, můžete využít výjimku a růžový papírový formulář poslat poštou nebo odevzdat na finančním úřadu osobně, aniž by za to hrozila nějaká sankce.

● Můžete počkat, dokud vám přihlašovací údaje nepřijdou, a poslat přiznání elektronicky nebo přes portál Moje daně do 2. května.

 

Video
Video se připravuje ...

Daňové přiznání 2023 Videohub

Fotogalerie
5 fotografií