Zákazy, příkazy a kontroly. Ukrajují soukromé mobily vteřiny z pracovní doby? Zakážeme je pod hrozbou pokuty! Tráví zaměstnanci v šatně nebo sprše příliš času? Natočíme je! Sedí dlouho na záchodě? Napracují si to! Zdají se vám tyhle praktiky k neuvěření? Jsou to reálné příklady ze života českých zaměstnanců!

Jak se na podivné požadavky šéfů dívá zákoník práce, vysvětluje Ombudsman Blesku Mgr. Matouš Vrběcký z advokátní kanceláře FKM Legal.

Zákaz mobilů? Jen v pracovní době!

■ Ve firmě nám zakázali pod pokutou 500 korun používání soukromých mobilů na pracovišti. Zákaz platí pro vnitřní i vnější prostory, a dokonce i firemní parkoviště. Mají na to právo?

„Používání soukromého mobilu v práci může zaměstnavatel omezit či zakázat,“ potvrzuje Mgr. Vrběcký.

V pracovní době totiž musí zaměstnanec odvádět svou práci tak, jak to má v pracovní smlouvě. „Zaměstnavatel má právo na to, aby zaměstnanec plně využíval svoji pracovní dobu efektivně. Záleží tedy na zaměstnavateli, jakou úroveň přísnosti a důslednosti zvolí,“ vysvětluje. Zakázat užívání mobilu ale šéf může jen v pracovní době. Během pauzy na oběd tak nemůže být mobil tabu, stejně tak jako je možné ho používat po skončení pracovní doby na firemním parkovišti.

Osobní prohlídky: Žena ženu, muž muže