Více než dva miliony doporučených dopisů s přístupovými údaji k povinné datové schránce rozešle během tří měsíců stát. Povinnost používat datovku vyplývá pro živnostníky, OSVČ, spolky i nadace z novely zákona. „Datovou schránku vám založí stát,“ říká Roman Vrba, ředitel odboru eGovernmentu ministerstva vnitra s tím, že tak stačí počkat na doporučený dopis s přihlašovacími údaji a návodem na přihlášení.

Konec dopisů

Podle Vrby bude až do konce března denně založeno zhruba 50 tisíc datovek. Informace o zřízení datové schránky bude posledním »papírovým« dopisem, který od úřadů dostanete. Řada nejen starších lidí ale má strach, že komunikaci přes datovou schránku sami nezvládnou a budou si za pomoc se zprovozněním i fungováním muset zaplatit. Problémy s počítačovou gramotností má totiž podle některých průzkumů každý šestý člověk.

Co je datová schránka

Zjednodušeně řečeno e-mailová schránka, která slouží pro kontakt s úřady. Na rozdíl od běžného e-mailového účtu je ale »ověřená« a stát si tak může být jistý, že komunikuje přímo s vámi. Elektronické dokumenty zasílané přes datovku mají stejnou právní platnost jako klasické dokumenty.

Jak fungují datové schránky
Autor: Infografika Blesk

Kdo ji musí mít?