Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hackeři napadli datové schránky. Uživatelé se o bezpečnost bát nemusí, ujišťuje Rakušan

Aktualizováno -
5. ledna 2023
15:33
Autor: ČTK - 
5. ledna 2023
14:25

Při hackerských útocích na datové schránky nebyla dotčena bezpečnost uživatelů a dat. Na dotaz ČTK to na dnešní tiskové konferenci řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Systém je podle něj pomalejší, problémy jsou s přístupem ze zahraničí.

„Datové schránky fungují. Bezpečnost uživatelů datových schránek, přístup k datům a podobně nebyla žádným způsobem dotčena. Nedošlo k žádnému ohrožení bezpečnosti jako takové,“ řekl Rakušan. Také mluvčí České pošty Matyáš Vitík ČTK řekl, že data a další osobní údaje nebyly napadeny. „Řeší to odborníci z vnitra, České pošty, O2 a speciální útvar policie,“ uvedl.

Na řešení podle Rakušana pracují experti a veškerými kybernetickými útoky se zabývá i nově zřízený policejní útvar Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. „Situace se řeší, v současné době útoky stále přetrvávají,“ uvedl. „Odražení útoků je úspěšné v tom nejdůležitějším – v zachování bezpečnosti a ochraně dat. A to se všechno povedlo,“ uzavřel Rakušan.

Nový útvar pro boj s kybernetickou kriminalitou, extremismem a terorismem vznikl loni v létě vyčleněním dvou struktur z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Začal fungovat od letošního 1. ledna.

Mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Marek Vala nechtěl k útokům na datové schránky sdělit žádné informace.

Datové schránky jsou od letošního roku povinné i pro živnostníky, spolky a další právnické osoby. Celkem se do března jejich počet zvýší o 2,2 milionu zhruba na 3,9 milionu. Naopak dobrovolné zůstalo používání datové schránky pro soukromé fyzické osoby. Schránku si dosud musely povinně zřídit úřady nebo právnické osoby, dobrovolně si ji pak mohl založit každý občan.

V úterý napadli hackeři web a mobilní aplikaci státního železničního dopravce České dráhy (ČD). Stránky ČD a aplikace Můj vlak mohly být několik hodin nedostupné. „O útocích víme, se společností spolupracujeme, více k tomu nebudeme sdělovat,“ uvedl mluvčí NÚKIB Vala.

Video  Blesk Podcast: Hackerský útok stojí od milionu, říká hacker Studeník.  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dynaty ( 5. ledna 2023 21:24 )

po Rakušanově ujištění se začínám bát a to dost

e.lesanova ( 5. ledna 2023 16:12 )

Ujišťování Rakušana muselo hackery rozesmát, je jasné, že datovky budou terčem, který půjde bez problémů prolomit...

Zobrazit celou diskusi