Ať už jde o jejich kapsy, anebo drahocenný čas, který dosud museli trávit papírováním. Zatímco tedy ministr financí Zbyněk Stanjura (58, ODS) hledá, kde by ušetřil, na podnikání, které považuje za budoucnost, se nebojí »utratit« miliardy!

NAVÝŠENÍ LIMITU

Od nového roku se navýší limit ročního obratu pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty ze současného 1 milionu korun na 2 miliony korun za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Tato hranice se, jak informoval rezort, upravuje po 18 letech, a pro daňové poplatníky, tedy OSVČ, to znamená souhrnnou úsporu kolem 10 miliard korun – o stejnou částku ročně logicky přijde i státní rozpočet.

OSVČ díky změně budou mít méně administrativních povinností, včetně povinnosti registrovat se jako plátci DPH, a plnit s tím řadu souvisejících úkolů (vedení evidence pro účely DPH, podávání daňových přiznání, kontrolních hlášení). Je nastaveno přechodné opatření, aby ti, kteří vyššího obratu nedosáhli, mohli ze systému DPH vystoupit. Více informací najdou OSVČ na webu Generálního finančního ředitelství.

MÉNĚ DAŇOVÝCH PŘIZNÁNÍ

Od nového roku bude muset daňové přiznání podat každý, jehož roční zdanitelné příjmy přesáhnou 50 tisíc korun – dosud byl tento limit 15 tisíc korun. Ti, kteří mají další příjmy ze zaměstnání, budou pracovat s limitem 20 tisíc korun namísto současných 6 tisíc korun.

Změna se dotýká také nepodnikajících fyzických osob. Nebude se na ně vztahovat povinnost podávat daňová přiznání a další formulářová podání elektronickou formou. Lidem tedy nebudou automaticky zřizovány datové schránky. Důvodem je ochrana těch s nižší elektronickou gramotností.

»MILEJŠÍ« KONTROLNÍ HLÁŠENÍ

Stát o polovinu sníží pokuty (s výjimkou pokuty 1 000 korun) za pozdní podání, respektive nepodání kontrolního hlášení fyzickým osobám, společnostem s ručením omezením s jediným společníkem fyzickou osobou a čtvrtletním plátcům DPH. Lhůta pro podání následného kontrolního hlášení se pak prodlužuje na 17 dnů od vyzvání finančního úřadu do datové schránky plátce.

Pásma paušální daně

Se změnou limitu na DPH se posouvá také hranice příjmů ze samostatné činnosti pro vstup do paušálního režimu daně. Místo stejné zálohy se odstupňují tři pásma, která jsou odvozena od výše příjmu a výdajového paušálu.

Pro většinu OSVČ se nic nezmění, jen budou v tzv. I. pásmu a budou platit zhruba 6208 korun měsíčně (toto se každoročně počítá dle vývoje hrubé mzdy, třeba pro rok 2022 šlo o 5994 korun měsíčně). Rezort financí odhaduje, že vstup do paušálního režimu daně nově splní až o 60 tisíc OSVČ víc, ale že do něj vstoupí zhruba polovina z nich. Veřejné rozpočty kvůli tomu přijdou asi o 600 milionů korun ročně.

ROZDĚLENÍ

I. PÁSMO:

OSVČ s ročními příjmy do 1 milionu Kč

OSVČ s ročními příjmy do 2 milionů Kč s uplatnitelným 80procentním výdajovým paušálem

OSVČ s ročními příjmy do 1,5 milionu Kč s uplatnitelným 60procentním výdajovým paušálem

II. PÁSMO:

OSVČ s ročními příjmy do 1,5 milionu Kč, kteří se z důvodu nižšího výdajového paušálu nevešli do prvního pásma

OSVČ s ročními příjmy do 2 milionů Kč s uplatnitelným 60procentním výdajovým paušálem

III. PÁSMO:

ostatní OSVČ s ročními příjmy do 2 milionů Kč

Pásma paušální daně
Autor: archiv Blesku

Končí kontroverzní evidence

Co vymyslel Andrej Babiš (68, ANO), se musí zrušit. Takhle vnímala opozice rozhodnutí vlády, a posléze i Sněmovny a Senátu, zatočit s elektronickou evidencí tržeb (EET).

Evidence, kdy se každá transakce obchodníka posílala elektronicky státní správě, aby se nemohly »šmelit« daně, byla trnem v oku řadě podnikatelů. Někteří si stěžovali na registrační pokladny, jiní, že stačil výpadek proudu či internetu, a už nemohli evidovat. Rozdávaly se i nesmyslné pokuty, jako u krnovského prodejce, který nezaúčtoval koláček za 10 korun a nebýt soudu, platil by »flastr« 11 tisíc. 

Zaměstnanci platí 

Opozice a odbory ale zase říkají: zaměstnanci budou daně odvádět a budou kontrolováni, ale živnostníci si budou hovět v šedé zóně. Každopádně vyšší bere a koalice nakonec nechtěla EET povolit ani jako dobrovolnou. Šéf státní kasy  Zbyněk Stanjura (58, ODS) v tom nevidí smysl. Podotýká také, že většina transakcí už je nyní karetních, takže stejně zanechávají elektronickou stopu a že jde o takovou administrativní zátěž, že se stát bez výnosů EET (odhad 4,2 miliardy korun navíc ročně) obejde.

 

Video
Video se připravuje ...

Daňové přiznání 2023 Videohub