Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konec levných energií, propouštění i pády kryptoburz: Světová ekonomika dostala v roce 2022 zabrat

  • Autor: ČTK - 
    29. 12. 2022
    18:47

    Málokdy se stává, že by se ekonomická situace ve světě během jednoho roku natolik změnila, jako tomu bylo letos. Rok 2022 ale bude etapou, na kterou dlouho nezapomenou nejen ekonomové. Ať už to byla energetická krize a mimořádně vysoká inflace, zvyšování úrokových sazeb nebo pád kryptoměnových burz, neuběhl téměř žádný den, aby se nic nestalo. Podívejte se, co všechno letošní rok na ekonomickém poli přinesl.

  • 1.Leden

    2. – Ruské ministerstvo energetiky oznámilo, že těžba ropy v Rusku se v roce 2021 zotavila z útlumu vyvolaného pandemií a zvýšila se o více než dvě procenta. V průměru tak činila 10,52 milionu barelů denně.

    – Americká automobilka Tesla oznámila, že v roce 2021 dodala na trh rekordních 936 172 elektromobilů, což je proti předchozímu roku nárůst o 87 procent.

    3. – Jihokorejská automobilka Hyundai Motor uvedla, že v roce 2021 zvýšila celosvětový prodej o 3,9 procenta na 3,89 milionu vozů.

    – Americká technologická společnost Apple se stala prvním podnikem na světě, jehož tržní hodnota dosáhla tří bilionů dolarů (zhruba 66 bilionů Kč).

    – Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se shodli na tom, že novým generálním tajemníkem se stane kuvajtský odborník na ropný trh Haísám Ghais. Oficiálně se funkce ujal 1. srpna, ale OPEC řídil již od úmrtí Nigerijce Mohammada Barkinda, který zemřel 5. července.

    4. – Čínská telekomunikační společnost China Mobile získala z prodeje akcií 48,7 miliardy jüanů (téměř 168 miliard Kč), což z ní udělalo největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v zemi za posledních deset let.

    6. – Francie uložila společnostem Google a Facebook Ireland vysoké pokuty za to, že uživatelům zkomplikovaly odmítnutí souborů cookie, které sledují chování na internetu. Google má zaplatit 150 milionů eur (3,7 miliardy Kč) a Facebook Ireland 60 milionů eur (1,5 miliardy Kč).

    – Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO): Ceny potravin loni vzrostly o 28 procent, byly nejvyšší za deset let.

    – Berlín oznámil, že inflace v Německu se loni zvýšila na 3,1 procenta, je tak nejvyšší od roku 1993.

    7. – Německý koncern Daimler oznámil, že značka BMW loni vystřídala Mercedes v čele trhu s luxusními vozy. Celosvětový prodej luxusních osobních automobilů Mercedes-Benz se loni snížil o pět procent na 2,05 milionu.

    10. – Americký výrobce videoher Take-Two Interactive se dohodl na převzetí konkurenta Zynga, který se zaměřuje na hry pro chytré mobilní telefony. Hodnota transakce činí 12,7 miliardy dolarů (zhruba 273 miliard Kč).

    11. – Americká společnost Boeing oznámila, že v roce 2021 dodala 340 letadel, což je téměř dvojnásobek oproti roku 2020. I tak ale v tomto ohledu výrazně zaostala za evropským Airbusem, který loni dodal 611 strojů.

    12. – Bylo oznámeno, že odbyt německého automobilového koncernu Volkswagen se v loňském roce snížil o 4,5 procenta na desetileté minimum 8,9 milionu vozů.

    14. – Německý statistický úřad oznámil, že německá ekonomika se loni vrátila k růstu, HDP se zvýšil o 2,7 procenta po předloňském propadu o 4,6 procenta.

    17. – Peking uvedl že čínská ekonomika loni vzrostla o 8,1 procenta, nejrychleji za deset let.

    – Automobilka Renault oznámila, že jí v roce 2021 třetím rokem klesl prodej, dostal se pod 2,7 milionu vozů.

    18. – Americká softwarová společnost Microsoft oznámila, že koupí za 68,7 miliardy dolarů (zhruba 1,5 bilionu Kč) vývojáře her a vydavatele interaktivního zábavního obsahu Activision Blizzard. Po dokončení transakce bude Microsoft třetí největší herní firmou na světě podle výše tržeb za společnostmi Tencent a Sony. Evropská komise 8. listopadu zahájila vyšetřování plánovaného převzetí. Bojí se narušení konkurence.

    – Světová turistická organizace (UNWTO) ve své zprávě uvedla, že mezinárodní turistika loni zůstala hluboko pod úrovní z doby před pandemií.

    25. – Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 4,4 procenta. To je o půl procentního bodu méně, než čekal v říjnu.

    26. – Tribunál Soudního dvora EU z části zrušil pokutu 1,06 miliardy eur pro společnost Intel, která v roce 2009 dostala tehdy rekordní pokutu za to, že se pokusila vytlačit z trhu svého konkurenta.

    26. – Šéf automobilky Tesla Elon Musk oznámil, že Tesla loni zvýšila čistý zisk o 665 procent na rekordních 5,5 miliardy dolarů.

    27. – Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank oznámila, že v loňském roce více než zečtyřnásobila čistý zisk na desetileté maximum 2,5 miliardy eur (61,4 miliardy Kč).

    – Americké ministerstvo obchodu ve svém rychlém odhadu uvedlo, že americká ekonomika loni vzrostla o 5,7 procenta, nejvýrazněji od roku 1984.

    28. – Francouzský statistický úřad INSEE uvedl, že francouzská ekonomika loni vzrostla o sedm procent, nejvíce za 52 let.

    31. – Společnost Sony Interactive Entertainment, kterou vlastní nadnárodní konglomerát Sony Group, oznámila, že kupuje za 3,6 miliardy dolarů (bezmála 78 miliard Kč) amerického herního vývojáře Bungie.

  • 2.Únor

    1. – Bylo oznámeno, že společnost Silvergate Capital převezme za 182 milionů USD (3,9 miliardy Kč) blockchainovou platební síť a další intelektuální majetek společnosti Diem Association. To je podnik pro digitální měnu podporovaný společností Meta Platforms, dříve Facebook.

    – Největší švýcarská banka UBS oznámila, že má za loňský rok nejvyšší zisk za 15 let, zvýšila čistý zisk o 13,7 procenta na 7,46 miliardy dolarů (téměř 162 miliard Kč).

    – Americká telekomunikační společnost AT&T oznámila, že v rámci transakce za 43 miliard USD (928,4 miliardy Kč) oddělí svou mediální součást WarnerMedia do samostatné firmy a tu spojí s firmou Discovery.

    2. – Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) oznámilo, že v EU se loni poprvé prodalo více hybridních aut než vozů s dieselovým motorem.

    – Evropská komise schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie, na něž mají členské země Evropské unie zásadně odlišné názory. Komise v takzvané taxonomii vyšla vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtějí na jádro a plyn sázet při odstavování elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu. V červenci to schválil Evropský parlament.

    3. – Britská centrální banka ve snaze omezit prudce rostoucí inflaci zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na 0,50 procenta.

    8. – Evropská unie ve snaze snížit závislost na dovozu nedostatkových mikročipů oznámila, že uvolní 11 miliard eur (266 miliard Kč) na podporu jejich vývoje v Evropě.

    – Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že loni zvýšila tržby o 95 procent na 81,3 miliardy dolarů (1,7 bilionu Kč), zejména díky vakcíně proti covidu-19.

    10. – Evropská komise zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky EU na čtyři procenta, což je o tři desetiny bodu méně, než předpovídala na podzim.

    – Britsko-švédská farmaceutická společnost AstraZeneca, která je jedním z výrobců vakcíny proti covidu-19, oznámila, že loni zvýšila tržby o 41 procent na 37,4 miliardy dolarů (796 miliard Kč).

    – Francie v nadcházejících desetiletích postaví nejméně šest nových jaderných reaktorů, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron.

    11. – Britský statistický úřad uvedl, že britská ekonomika se loni zotavila z propadu a vzrostla o 7,5 procenta.

    14. – Svaz polovodičového průmyslu SIA oznámil, že celosvětové tržby z prodeje čipů se loni zvýšily o 26,2 procenta na rekordních 555,9 miliardy dolarů (přes 12 bilionů Kč).

    23. – Německá zajišťovna Munich Re oznámila, že loni více než zdvojnásobila čistý zisk na 2,9 miliardy eur (71 miliard Kč).

    24. – Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Lídři zemí EU se na summitu hned první den invaze shodli na zavedení prvního souboru sankcí proti Rusku. Postupně Unie přijala řadu dalších balíčků protiruských sankcí, invaze výrazně prohloubila krizi v energetickém sektoru i inflaci v celé Evropě.

  • 3.Březen

    1. – Provozovatel německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 propustil všech svých 140 zaměstnanců. Plynovod, který byl dostavěn v září 2021, nebyl nikdy spuštěn.

    2. – Začal platit třetí unijní balík protiruských sankcí, který mimo jiné vyřadila z mezinárodního platebního systému SWIFT sedm ruských bank.

    –Největší ruská banka Sberbank oznámila odchod z Evropy. Zdůvodnila to velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku, ruskou invazi na Ukrajinu ve svém vyjádření nezmínila.

    3. – Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů, do neinvestiční kategorie.

    4. – Ruské jednotky po prudkých bojích ovládly Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny, která je největší jadernou elektrárnou v Evropě. V září do elektrárny dorazil tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která později uvedla, že inspekce zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu. Areál zařízení je opakovaně ostřelován, z čehož se navzájem obviňují obě bojující strany.

    –Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh poprvé překonala hranici 200 eur (zhruba 5150 Kč) za megawatthodinu (MWh).

    8. – Rusko poprvé od napadení Ukrajiny otevřeně pohrozilo přerušením dodávek plynu, který do Německa proudí plynovodem Nord Stream 1, pokud Západ zakáže dovoz ruské ropy.

    – Evropská komise (EK) oznámila, že plánuje v letošním roce snížit závislost Unie na ruském plynu o dvě třetiny a ukončit závislost na ruských dodávkách plynu „mnohem dříve než v roce 2030“. Dosáhnout toho chce rychlejším přechodem na alternativní dodávky a čistou energii.

    – Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené státy zakazují dovoz ropy, zemního plynu a uhlí z Ruska. Tento krok udělaly kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

    15. – Největší italská pojišťovna Generali oznámila, že v loňském roce zvýšila provozní zisk o 12,4 procenta na rekordních 5,9 miliardy eur (146,3 miliardy Kč). Firma je po spojení s Českou pojišťovnou největším pojišťovacím ústavem na českém trhu.

    – Bylo oznámeno, že americká společnost Intel postaví v německém městě Magdeburg závod na výrobu mikročipů za 17 miliard eur (více než 422 miliard Kč).

    16. – Americká centrální banka (Fed) zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 0,25 až 0,50 procenta. Ke zvýšení úroků přikročila poprvé od konce roku 2018.

    18. – Belgická vláda se rozhodla prodloužit provoz svých dvou nejmladších jaderných elektráren o deset let oproti původnímu plánu, podle nějž je měla vyřadit z provozu po roce 2025.

    22. – Americká společnost Tesla oficiálně otevřela svůj nový závod na elektromobily v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína, je to zároveň její první továrna v Evropě.

    30. – Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že Polsko plánuje přestat používat ruskou ropu do konce letošního roku.

  • 4.Duben

    1. – Ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila, že se stahuje z Německa a že ukončila svou účast v německé divizi Gazprom Germania.

    7. – Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) uvedla, že za rok 2021 vykázala rekordní zisk 2,5 miliardy eur (61,3 miliardy Kč).

    13. – Britská maloobchodní společnost Tesco oznámila, že jí vzrostl v loňském fiskálním roce očištěný provozní zisk z maloobchodních aktivit o 35,8 procenta na 2,65 miliardy liber (77,65 mld. Kč).

    19. – Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil kvůli válce na Ukrajině odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,6 procenta, zatímco dosud růst odhadoval na 4,4 procenta.

    – Americká internetová televize Netflix poprvé připustila, že by mohla začít nabízet i levnější předplatné podpořené příjmy z reklamy.

    27. – Ruská společnost Gazprom zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Zdůvodnila to tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech. Poté přerušila dodávky plynu i do řady dalších zemí.

    28. – Akcionáři amerického vydavatele videoher Activision Blizzard schválili dohodu o převzetí podniku americkým softwarovým gigantem Microsoft za 68,7 miliardy dolarů (zhruba 1,6 bilionu Kč). Transakce je největším převzetím ve videoherním průmyslu. V listopadu převzetí začala zkoumat Evropská komise.

    – Ruský plynárenský gigant Gazprom oznámil, že loni zvýšil čistý zisk na rekordních 2,09 bilionu rublů (0,67 bilionu Kč) ze 135 miliard. Oproti roku 2020, který poznamenala koronavirová pandemie, těžil společnost z růstu cen ropy a plynu.

    29. – Rusko uhradilo v dolarech úroky ze svých dluhopisů, aby se pokusilo vyhnout vyhlášení platební neschopnosti. Moskva však musela využít prostředky, které nemá zmražené v západních zemích. Platbu v dolarech potvrdily i americké úřady.

  • 5.Květen

    4. – Měnový výbor americké centrální banky (Fed) podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do rozmezí 0,75 procenta až jedno procento. Zvýšení úroků je nejvyšší za posledních 22 let.

    5. – Společnost Intercontinental Exchange (ICE), která mimo jiné provozuje newyorskou akciovou burzu NYSE, oznámila, že převezme za 13,1 miliardy dolarů (303,6 miliardy Kč) firmu Black Knight. Ta poskytuje software a analýzu dat pro hypoteční úvěry.

    12. – Americký Senát schválil další mandát pro stávajícího guvernéra americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella.

    14. – Indie, druhý největší producent pšenice na světě, zakázala její vývoz.

    16. – EK ve své jarní makroekonomické prognóze uvedla, že letošní růst ekonomiky výrazně zpomalí na 2,7 procenta, zatímco krátce před začátkem války v únoru předpovídala čtyři procenta.

    18. – Ruská součást americké internetové společnosti Google vyhlásila bankrot.

    19. – Srí Lanka se poprvé za 74 let, kdy funguje jako samostatný stát, dostala do platební neschopnosti.

    20. – Mimořádně vzácný exemplář závodního automobilu Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé z roku 1955 se na soukromé aukci prodal za 135 milionů eur (3,3 miliardy Kč). Stal se tak nejdražším prodaným vozem všech dob.

    23. – Mezinárodní agentura pro energii (IEA) uvedla, že prodej elektromobilů se loni ve světě zdvojnásobil na rekordních 6,6 milionu.

    26. – Americký výrobce mikročipů Broadcom oznámil, že převezme za 61 miliard USD (1,4 bilionu Kč) poskytovatele cloudových služeb VMware. Byla to druhá největší akvizice v letošním roce.

  • 6.Červen

    2. – Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem oznámili, že budou od července zvyšovat těžbu výrazněji než doposud. Skupina nazývaná OPEC+ se dohodla, že těžbu v příštích dvou měsících zvýší o 648.000 barelů denně místo dosavadních 432.000 barelů denně.

    – Největší polská rafinérská společnost PKN Orlen a číslo dvě na polském ropném trhu, Grupa Lotos, oznámily, že jejich vedení schválila plán fúze. Evropská komise (EK) to schválila 20. června.

    7. – Evropský parlament (EP) schválil návrh, který by měl od roku 2035 zakázat prodej nových osobních aut a lehkých užitkových vozů se spalovacími motory. Opatření se netýká ojetých vozů a bude ještě předmětem dalšího unijního vyjednávání.

    9. – Evropská centrální banka (ECB) uvedla, že od 1. července ukončí nákupy aktiv, kterými léta podporovala ekonomiku eurozóny. Základní úrokovou sazbu nechala podle očekávání na rekordním minimu nula procent.

    14. června – Ruská státní plynárenská společnost Gazprom oznámila, že nutnost oprav omezila kapacitu plynovodu zhruba o 40 procent na 100 milionů krychlových metrů denně. Gazprom opatření zdůvodnil zpožděním při opravě kompresorových turbín německé společnosti Siemens Energy z Kanady. Německý ministr hospodářství Robert Habeck omezení dodávek označil za politicky motivovaný krok, kterým se Rusko snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu.

    15. – Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil pokutu 997 milionů eur (24,7 miliardy Kč), kterou EK v roce 2018 uložila za poškozování konkurence americkému výrobci čipů Qualcomm.

    – Americká centrální banka (Fed) zvýšila základní sazbu podle očekávání analytiků o 0,75 procentního bodu, tedy do pásma 1,50 až 1,75 procenta.

    22. – Evropský parlament na druhý pokus schválil reformu systému emisních povolenek, na níž se jako na klíčové součástí plnění klimatických závazků nezvykle rozdělení zákonodárci neshodli na předchozí červnové schůzi.

    24. – Summit Evropské unie schválil zavedení společné evropské měny v Chorvatsku. Země se tak od ledna 2023 stane dvacátým členem eurozóny. Ministři financí to schválili 12. července.

    28. – Další rozhodná podpora Ukrajiny, větší politický a ekonomický tlak na Rusko, důraznější ochrana klimatu a také výzva Číně, aby dodržovala lidská práva – to byly hlavní výsledky třídenního summitu skupiny světových ekonomik G7, který skončil v bavorském alpském zámku Elmau.

    – Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service oznámila, že Ruská federace je v platební neschopnosti, protože věřitelé nedostali na účet platbu úroků. Moskva selhání u obsluhy zahraničního dluhu dosud odmítala s odkazem na to, že peníze odeslala, ale věřitelé je nedostali kvůli západním sankcím uvaleným na Moskvu.

    30. – EU prodloužila bezplatný roaming do roku 2032. Zároveň oznámila s platností od 1. července další pravidla. Ta mají zaručit stejně kvalitní internet jako v domovské zemi, upozorňování na jinou než pozemní síť či zlepšený přístup k tísňovému volání v celé EU.

    Video  Plán Česka při odstavení dodávek plynu  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 7.Červenec

    1. – Mezinárodní agentury pro energii (IEA) oznámila, že EU v červnu kvůli prudkému snížení dodávek z Ruska poprvé dovezla více plynu ve formě zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA než prostřednictvím plynovodů z Ruska.

    6. – Poslanci Evropského parlamentu podpořili dočasné zařazení jádra a plynu mezi zelené investice. Na plénu odmítli námitku proti takzvané taxonomii prosazovanou zvláště levicovými frakcemi.

    8. – Německá energetická společnost Uniper, která je největším odběratelem ruského plynu v Německu, požádala vládu v Berlíně o stabilizační pomoc.

    12. – Jednotná evropská měna euro poprvé od roku 2002 sestoupila na paritu vůči americkému dolaru.

    13. – Jednotná evropská měna euro se poprvé od prosince 2002 propadla pod paritu s americkým dolarem.

    – Maďarsko vyhlásilo stav energetické nouze, jehož součástí je zákaz vývozu zdrojů energie. Zrušilo také mnoho let platný cenový strop u energií pro domácnosti s nadprůměrnou spotřebou a plánuje zvýšit domácí těžbu zemního plynu.

    15. – Agentura Bloomberg oznámila, že Evropa po šesti letech překonala Asii a stala se největším odběratelem americké ropy.

    18. – Největší německý výrobce elektřiny a rovněž dovozce ruského plynu RWE oznámil, že obdržel od Gazpromu vyrozumění, že ruská firma dál nemůže plnit své závazky z důvodu zásahu vyšší moci. Stejné sdělení dostal od Gazpromu také Uniper, který je největším dovozcem ruského plynu do Německa.

    21. – Evropská centrální banka (ECB) zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 0,50 procenta, ke zvýšení úroků tak přikročila poprvé od roku 2011.

    22. – Zástupci Ruska a Ukrajiny se podepsali pod dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem umožňující vývoz milionů tun obilí z ukrajinských černomořských přístavů, které byly zablokované v důsledku války. První loď s ukrajinským obilím vyplula z Oděsy 1. srpna.

    – Generální ředitel automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess se dozorčí radou společnosti dohodl na tom, že k 1. září opustí funkci. Nahradil ho dlouholetý šéf automobilky Porsche Oliver Blume.

    26. – Francouzský provozovatel telekomunikačních satelitů Eutelsat podepsal předběžnou dohodu o spojení s britským konkurentem OneWeb.

    – MMF v jarním výhledu zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok, slabší růst ale čeká i v roce příštím. Na letošní rok počítá s růstem HDP o 3,2 procenta, což je o 0,4 procentního bodu méně, než předpokládal v dubnové prognóze. Na příští rok počítá se zpomalením tempa na 2,9 procenta, proti jarnímu výhledu je to o sedm desetin procentního bodu méně.

    27. – V Angole našli růžový diamant o hmotnosti 170 karátů. Jde o největší drahokam tohoto druhu, jaký se vytěžil za posledních 300 let. Kámen dostal název Lulo Rose, a to podle dolu, kde byl vytěžen.

    – Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr dvoudenního zasedání zvýšil základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu do pásma 2,25 až 2,50 procenta.

    28. – Americký Kongres schválil balík 280 miliard dolarů (6,8 bilionu Kč) na podporu výrobců čipů a vědeckého výzkumu.

    30. – V USA jeden ze sázejících vyhrál jackpot loterie Mega Millions, který činí 1,337 miliardy dolarů (přes 32 miliard Kč). Je to třetí nejvyšší částka v dějinách amerických loterií.

  • 8.Srpen

    1. – Evropská unie poslala Ukrajině první miliardu eur (24,6 miliardy Kč) jako finanční příspěvek na řešení dopadů války s Ruskem.

    3. – Skupina producentů ropy OPEC+ se dohodla, že v září zvýší cílovou úroveň těžby jen o 100 000 barelů denně, což odpovídá zhruba desetině procenta globální spotřeby.

    4. – Ukrajina zastavila tranzit ruské ropy jižní větví ropovodu Družba, která vede do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta podle něj přestal ropu posílat dál kvůli neuhrazení tranzitních poplatků. Příčinou byly podle ruské strany restrikce zavedené Evropskou unií, které Ukrajině znemožnily přijmout platbu z Ruska. Tranzit ropy do České republiky ropovodem Družba byl obnoven 12. srpna.

    8. Americká farmaceutická společnost Pfizer, která patří k hlavním dodavatelům vakcín proti covidu-19, oznámila, že koupí za 5,4 miliardy dolarů (129,8 miliardy Kč) výrobce léků proti krevním chorobám Global Blood Therapeutics.

    9. – Americký Federální úřad pro letectví (FAA) schválil první dodávku stroje 787 Dreamliner společnosti Boeing od roku 2021.

    10. – Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk uvedl, že prodal v minulých dnech akcie firmy v hodnotě asi 6,9 miliardy dolarů (více než 165 miliard Kč). Akcie prodal pro případ, že by prohrál soudní spor se společností Twitter a nakonec ji musel převzít.

    13. – Americká Sněmovna reprezentantů schválila balík sociálních a klimatických opatření v hodnotě 430 miliard dolarů (přes 10 bilionů korun), který předložil americký prezident Joe Biden.

    16. – Cena klíčového termínového kontraktu na elektřinu na energetické burze European Energy Exchange (EEX) v Lipsku poprvé překročila 500 eur (zhruba 12.300 Kč) za megawatthodinu (MWh). Za poslední rok se tak zvýšila zhruba o 500 procent, vzhůru ji tlačí hlavně omezování dodávek ruského plynu.

    20. – Evropská komise oficiálně ukončila zpřísněný dohled nad hospodařením řeckého státu. Ten měl zajistit zavedení reforem, které Řecko slíbilo výměnou za úvěrovou pomoc od EU a MMF.

    22. – Cena termínového kontraktu na elektřinu na burze EEX v Lipsku poprvé překročila 700 eur (přes 17 200 Kč) za megawatthodinu (MWh).

    25. srpna – Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh přesáhla 300 eur za megawatthodinu (MWh).

    29. – Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, poprvé přesáhla 1000 eur (zhruba 24.600 Kč) za megawatthodinu (MWh). Výrazně naopak klesla velkoobchodní cena plynu pro evropský trh, klíčový termínový kontrakt zlevnil zhruba o pětinu.

    Video  Jak rostla cena elektřiny?  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 9.Září

    2. – Gazprom oznámil, že údržba jediné provozuschopné turbíny plynovodu Nord Stream 1 odhalila závady. Do jejich odstranění zůstane plynovod mimo provoz. Kdy by se dodávky tímto plynovodem mohly obnovit, ruská společnost neupřesnila.

    5. – Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem oznámili, že v říjnu sníží cíl těžby ropy o 100 000 barelů denně.

    – Americká sociální síť Instagram, která patří společnosti Meta, dostala v Irsku pokutu 405 milionů eur (9,9 miliardy Kč). Podle tamní Komise pro ochranu dat (DPC) to bylo za nakládání s osobními údaji teenagerů.

    7. – Americká technologická společnost Apple představila řadu nových modelů telefonů iPhone 14 a trojici nových hodinek Apple Watch.

    8. – Evropská centrální banka (ECB) na zasedání Rady guvernérů zvýšila svou základní úrokovou sazbu o rekordních 0,75 bodu na 1,25 procenta.

    14. – Tribunál Soudního dvora Evropské unie z velké části potvrdil rozhodnutí Evropské komise, že společnost Google zneužívala svůj operační systém Android k potlačení konkurence. Kvůli neshodě v jednom bodě však rekordní pokutu pro Google snížil o pět procent na 4,125 miliardy eur (101,4 miliardy Kč).

    21. – Německá vláda se dohodla na převzetí společnosti Uniper, která je v Německu největším dovozcem ruského plynu a která se dostala do existenčních problémů kvůli omezení dodávek ruského plynu a výraznému zvýšení ceny této energetické suroviny.

    – Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr dvoudenního zasedání zvýšil základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu do pásma 3,00 až 3,25 procenta.

    22. – Japonská vláda vstoupila na devizový trh, aby intervenovala na obranu měny, která k americkému dolaru za poslední rok ztratila asi 30 procent hodnoty. K intervenci na podporu měny japonské úřady přikročily poprvé od roku 1998.

    – Britská vláda oficiálně zrušila zákaz takzvaného frakování, tedy hydraulického štěpení, které se používá k těžbě plynu a ropy z břidlicových ložisek.

    – Americký výrobce letadel Boeing se dohodl s americkou Komisí pro kontrolu cenných papírů (SEC) na tom, že zaplatí 200 milionů dolarů (zhruba pět miliard korun), protože klamal investory ohledně bezpečnosti letounů 737 MAX. Ty byly po dvou smrtelných nehodách kvůli problémům se softwarem mimo provoz 20 měsíců.

    26. – Dánské úřady oznámily první úniky z poškozených plynovodů Nord Stream mezi Ruskem a Německem, jejichž většinovým vlastníkem je ruská společnost Gazprom. Hovořilo se o sabotáži a výbuších. Do 29. září byly vyřazeny z provozu obě části plynovodu Nord Stream 2, u plynovodu Nord Stream 1 zůstalo jedno potrubí ze dvou neporušené.

    27. – V Polsku byl slavnostně uveden do provozu plynovod Baltic Pipe, který se stane důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska a který bude schopen dodávat surovinu také odběratelům v okolních zemích

    29. – O akcie automobilky Porsche byl zájem, po vstupu na burzu otevřely na 84 eurech, v závěru se dostaly zpět na emisní cenu 82,50 eura. Primární veřejná nabídka (IPO) akcií Porsche byla největší na frankfurtské burze od roku 1996, kdy tam vstoupil Deutsche Telekom. IPO automobilku Porsche ohodnotila na 75 miliard eur (1,85 bilionu Kč).

    30. – Členské země Evropské unie se ve snaze zmírnit dopady aktuální energetické krize dohodly na snižování spotřeby elektřiny ve špičce a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv. Peníze odebrané energetickým společnostem plánují využívat na podporu zranitelných skupin obyvatel a podniků nebo na financování úsporných opatření.

    Video  Kamery zachytily podmořský výbuch a únik plynu z plynovodu Nord Stream.  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 10.Říjen

    1. – Ázerbájdžán začal jednat s partnery o zdvojnásobení kapacit plynovodů přivádějících plyn od Kaspického moře do Evropy.

    4. – Europoslanci schválili sjednocení nabíječek pro telefony a mnohá další zařízení.

    5. – Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem oznámili, že sníží produkci ropy o dva miliony barelů denně.

    6. – Soud ve Francii snížil Applu pokutu z 1,1 miliardy na 372 milionů eur.

    10. – Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získala trojice amerických vědců Ben Bernanke, Douglas Diamond a Philip Dybvig za výzkum bank a finančních krizí, který měl praktický význam při regulaci finančních trhů a řešení finančních krizí.

    11. – MMF zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na příští rok. HDP se má zvýšit o 2,7 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně, než předpokládal v červencové aktualizaci výhledu. Pro letošní rok MMF ve svém podzimním výhledu potvrdil předchozí odhad, podle kterého čeká růst HDP o 3,2 procenta.

    14. října – Americký řetězec supermarketů Kroger se dohodl na převzetí menšího konkurenta Albertsons, za kterého zaplatí 24,6 miliardy dolarů (přes 620 miliard Kč).

    17. října – Britská vláda oznámila, že zruší téměř všechny plánované daňové škrty, které předtím představil kabinet konzervativní premiérky Liz Trussové a které znepokojily trhy. Trussová nakonec odstoupila, nahradil jí bývalý ministr financí Rishi Sunak.

    18. – Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) oznámil, že americká společnost Meta Platforms, která je mimo jiné majitelem sociální sítě Facebook, musí prodat firmu Giphy provozující stejnojmennou platformu pro animované obrázky.

    19. – Bělorusko oznámilo, že kvůli sankcím, které vůči němu zavedly Spojené státy a Evropská unie, nedokáže splácet dluh v cizí měně.

    21. – Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se shodli na opatřeních proti vysokým cenám energií. Série dohodnutých kroků má snížit ceny energií, zajistit bezpečnost dodávek a omezit spotřebu. Lídři podpořili dobrovolné společné nákupy plynu či mechanismus cenové korekce v případě mimořádného zdražení. Případné zastropování ceny plynu, na něž mají členské země stále různé názory, spojil summit se splněním několika podmínek.

    25. – Výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol prohlásil, že svět zasáhla první skutečně globální energetická krize.

    – Ministři energetiky členských zemí EU se shodli na tom, že všechny novostavby v EU budou od roku 2030 povinně bezemisní, nové úřední budovy tuto podmínku musejí splnit už o dva roky dříve.

    27. – ECB zvýšila základní úrok o dalších 0,75 procentního bodu na dvě procenta.

    – EU se shodla na zásadním omezení prodeje nový automobil na benzín či naftu od roku 2035.

    28. – Miliardář Elon Musk převzal kontrolu nad internetovou společností Twitter a propustil její vedoucí pracovníky. Jediným ředitelem podniku se stal 31. října. Musk předtím naznačoval, že v jedné z největších sociálních sítí světa plánuje změny v zájmu „politické neutrality“ a posílení svobody slova. To vedlo k pozastavení placených aktivit na síti řadou velkých podniků.

  • 11.Listopad

    1. – Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson (J&J) oznámil, že se chystá koupit za 16,6 miliardy dolarů (téměř 409 miliard Kč) výrobce srdečních pump Abiomed.

    – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ruské útoky poškodily 40 procent energetické infrastruktury.

    2. – Americká centrální banka (Fed) podle očekávání opět zvýšila úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. Její základní sazba se tak dostala do rozpětí 3,75 až 4,00 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za téměř 15 let.

    3. – Ukrajinská Záporožská jaderná elektrárna byla po ostřelování a poničení zbylého vysokonapěťového vedení odpojena od sítě.

    – Britská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na tři procenta, přikročila tím k nejvýraznějšímu zvýšení úroků za 33 let.

    7. – Ukrajina znárodnila soukromé podíly v pěti strategických firmách spojených s několika podnikateli. Je mezi nimi například výrobce motorů Motor Sič nebo energetické společnosti Ukrnafta a Ukrtatnafta.

    8. – Rusko v reakci na západní sankce začalo prodávat Indii uhlí se slevou až 70 procent.

    – V americké loterii Powerball padl rekordní jackpot. Výherce, který si vsadil v Kalifornii, získá 2,04 miliardy USD, tedy zhruba 49,6 miliardy korun.

    9. – Americký miliardář Elon Musk prodal 19,5 milionu akcií výrobce elektromobilů Tesla za 3,95 miliardy dolarů (95,36 miliardy korun). Od dubna, kdy se stal největším akcionářem internetové společnosti Twitter, prodal akcie Tesly v hodnotě téměř 20 miliard dolarů.

    – Americká internetová společnosti Meta Platforms oznámila, že propustí více než 11 000 lidí, což je zhruba 13 procent její pracovní síly.

    10. – Nový majitel Twitteru Elon Musk v prvním e-mailu zaměstnancům napsal, že již nebudou moci pracovat z domova.

    – Evropská komise navrhla přísnější emisní limity pro nové osobní i nákladní automobily, které mají proti dnešním standardům dále snížit zplodiny oxidů dusíku a pevných částic vypouštěných do ovzduší. Norma Euro 7, která má automobily zdražit nejvýše o tisícikoruny, sladí limity pro benzinová a dieselová auta.

    – Dražba sbírky umění spoluzakladatele americké softwarové společnosti Microsoft Paula Allena vynesla po jejím druhém a závěrečném dni přes 1,62 miliardy dolarů (38,7 miliardy Kč). Je to dosavadní aukční rekord v případě umělecké kolekce.

    11. – EK zhoršila růst ekonomiky EU na příští rok na 0,3 procenta místo 1,5 procenta, jak předpokládala předpověď z léta. Důvodem je recese, kterou vyvolala válka na Ukrajině. Unijní exekutiva zároveň výrazně zvýšila odhadovanou míru inflace, kterou letos v průměru očekává na rekordních 9,3 procenta. Předchozí odhad byl o procentní bod nižší.

    – Němečtí poslanci schválili prodloužení chodu posledních tří jaderných elektráren do 15. dubna 2023. Nebudou tak trvale odstaveny ke konci letošního roku, jak Německo původně plánovalo. Zákonodárci tak podpořili rozhodnutí vlády sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze odložit kvůli energetické krizi trvalé zastavení výroby elektřiny z jádra.

    – Kryptoměnová burza FTX, která byla ve finančních potížích, vyhlásila ve Spojených státech bankrot a požádá o soudní ochranu před věřiteli. Její generální ředitel Sam Bankman-Fried oznámil, že na svůj post rezignuje.

    – Cena plynu pro evropský trh se propadla o více než desetinu, vrátila se tak pod hranici 100 eur (zhruba 2400 Kč) za megawatthodinu (MWh). K poklesu přispěly vysoké zásoby plynu a relativně teplé počasí v Evropě.

    14. – Polsko a Německo oznámily, že převezmou domácí aktiva ruské plynárenské společnosti Gazprom.

    – Bloomberg: Paříž připravila Londýn o pozici největšího akciového trhu v Evropě.

    – Americký internetový obchod Amazon oznámil, že hodlá zrušit kolem 10 000 pracovních míst, což by představovalo největší propouštění v historii tohoto podniku.

    – Americká internetová společnost Google se dohodla, že zaplatí 391,5 milionu dolarů (přes devět miliard Kč), aby urovnala obvinění ze strany 40 členských států USA, že používala nezákonné praktiky při sledování polohy uživatelů.

    – Státy EU se shodly s Evropským parlamentem na rozpočtu Unie na rok 2023, v němž bude 186,6 miliardy eur (přes 4,5 bilionu Kč).

    15. – Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov odjel ze summitu G20 na Bali ještě před jeho koncem a oficiálním přijetím závěrečného prohlášení, ve kterém většina států G20 ostře odsoudila válku na Ukrajině a vyzvala k bezpodmínečnému stažení Ruska z ukrajinského území.

    16. – Americká kosmetická společnost Estée Lauder oznámila, že kupuje módní značku Tom Ford za 2,8 miliardy dolarů (65,6 miliardy Kč). Je to její dosud největší akvizice.

    – Americká makléřská společnost Genesis, která obchoduje s digitálními aktivy, zastavila výběry ve své úvěrové divizi. Na možné vyhlášení bankrotu se kvůli své „významné expozici“ vůči FTX připravuje kryptoburza BlockFi, napsal list The Wall Street Journal (WSJ).

    21. – Největší německá letecká společnost Lufthansa oznámila, že hodlá přijmout celkem 20 000 zaměstnanců.

    22. – EK navrhla stanovit nejvyšší prodejní cenu plynu v klíčovém virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku na 275 eur (6700 Kč) za megawatthodinu (MWh).

    23. – Po masivních ruských vzdušných úderech na Ukrajinu byly odpojeny všechny energetické bloky v Rivnenské, Jihoukrajinské a Chmelnycké jaderné elektrárně.

    25. – Společnost Ingka Group, která vlastní většinu obchodních domů IKEA, v uplynulém finančním roce zvýšila provozní zisk o devět procent na 2,04 miliardy eur (49,8 miliardy Kč).

    28. – Irští regulátoři kvůli ochraně dat vyměřili firmě Meta, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, pokutu 265 milionů eur.

    – Americká půjčovna kryptoměn BlockFi vyhlásila bankrot.

    – Americká technologická společnost Apple už prakticky přestala inzerovat na twitteru, uvedl majitel této sociální sítě Elon Musk.

    29. – Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol oznámil, že Rusko navždy přišlo o Evropu jako svého největšího energetického klienta.

    30. – Nejvyšší orgán konsorcia Transalpinského ropovodu (TAL) schválil rozšíření ropovodu, který vede z italského Terstu do Německa a Rakouska a ČR je na něj napojená přes produktovod IKL.

    – Německá společnost Uniper, která je největším dovozcem ruského zemního plynu do Německa, zahájila arbitrážní řízení proti ruské společnosti Gazprom Export.

žanyn ( 30. prosince 2022 12:28 )

Každému musí být jasné, že momentálně soudobým řešením jsou hyabridy s rekuperací energie. Minimálně by to zlepšilo ovzduší ve městech a kolonách....

žanyn ( 30. prosince 2022 12:25 )

Čína a USA - ergo kdo nejvíc znečišťuje? Prostě největší ekonomiky. APP. Také si zkuste přepočítat omo znečštění na obyvatele. Bylo by to zajímavé. USA na prvmím místě...

Jirik-ta ( 30. prosince 2022 04:49 )

Jirik-ta ( 30. prosince 2022 04:48 )

K deseti největším znečišťovatelům? Asi si Ukrajina a zbrojní průmysl celého světa.

Jirik-ta ( 30. prosince 2022 04:46 )

Když jim jde hlavně o co nejvyšší cenu. Ale proč?

Zobrazit celou diskusi