Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Škody na ukrajinských budovách: 100 miliard korun za týden! EU chce pomoci s obnovou

Autor: mav - 
5. května 2022
07:01

Kyjevská škola ekonomiky (KSE) vyčísluje škody ruské invaze na Ukrajinu. Dělostřelecké granáty, rakety a nálety likvidují domy, továrny i silnice tempem v přepočtu desítek miliard korun za týden. A celkové škody na ekonomice Ukrajiny budou astronomické.

Od 24. února, kdy prezident Vladimir Putin poslal svá vojska na Ukrajinu, do 2. května vycházejí škody na zničené ukrajinské infrastruktuře na 92 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč). Statistiky vypracovali odborníci KSE, stojí za nimi i úřad prezidenta a ministerstva ekonomiky, infrastruktury a reintegrace dočasně okupovaných území.

Statistiky započítávají různé kategorie infrastruktury. Obytných domů bylo zničeno o souhrnné ploše 333,7 milionu čtverečních metrů, v hodnotě skoro 30 miliard dolarů (700 mld. Kč). Stejně vysokou hodnotu mají silnice, o které Ukrajina přišla - o délce 23 800 kilometrů.

Dále například 195 továren a průmyslových podniků; 940 středních a vysokých škol, 543 školek; 82 úředních budov a 97 náboženských; 24 obchodních domů a 151 skladišť; 90 tisíc aut; 11 civilních letišť a stejně tolik vojenských; 231 zdravotnických institucí. A také největší – a unikátní - přepravní letoun světa, An-225 Mrija v hodnotě 300 milionů dolarů.

Jen za poslední týden, končící druhým květnem, údajně škody vyšplhaly na 4,5 miliardy dolarů (105 mld. Kč). A to ještě autoři dodávají, že se vše zničené registrovat nestíhá: „Tyto odhady nejsou kompletní, informace o četných škodách a likvidacích mohou chybět kvůli nemožnosti občanů, místních i státních úřadů rychle zaznamenat škody v každém městě, obci, vesnici atd.“

Už teď takto vyčíslené přímé škody představují 60 % hrubého domácího produktu Ukrajiny. Za rok 2020 činil HDP 155,6 miliardy dolarů (3,6 bilionu Kč; Česká republika ho měla o polovinu vyšší).

Ovšem to se jedná jen o přímé škody na budovách a technice. Ukrajinská ekonomika trpí i prostě tím, že lidé nemohou chodit do práce – muži odešli na frontu, ženy z ohrožených oblastí zase dál do bezpečí, ať už na západ Ukrajiny, nebo dál do Evropy. A nemálo jich samozřejmě bylo raněno nebo zahynulo. V dubnu tak Mezinárodní měnový fond odhadoval, že se za letošek ekonomika propadne zhruba o 35 % a dopady budou znát ještě několik let.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

„Podle odhadů ministerstva hospodářství a KSE celkové ekonomické ztráty Ukrajiny kvůli válce, beroucí v potaz jak přímé ztráty kalkulované tímto projektem, tak nepřímé ztráty (pokles HDP, zastavení investic, odchod pracovních sil, dodatečné náklady na obranu a sociální podporu atd) se pohybují od 543 k 600 miliardám dolarů,“ neboli až 14 bilionů korun. To znamená skoro čtyřnásobek ukrajinského HDP – tedy součet všeho zboží a služeb, co země s více než 40 miliony obyvatel vyprodukuje za čtyři roky.

Jak připomněl deník Guardian, MMF už poskytl 1,4 miliardy dolarů nouzové pomoci, Světová banka mobilizuje finanční podporu cca 2,5 miliardy. Britský premiér Boris Johnson hovořil o „Marshallově plánu pro Ukrajinu“, s odkazem na hospodářské úsilí obnovy (západní) Evropy po 2. světové válce, financované z USA.

A k obdobné pomoci nyní vyzvala i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová: „Navrhuji začít pracovat na ambiciózním balíčku obnovy pro naše ukrajinské přátele. Měl by přinést masivní investice, jež by pokryly potřeby i nezbytné reformy,“ ohlásila 4. května (spolu s dalším balíčkem sankcí na Rusko včetně ropného embarga). Stejně jako Marshallův plán by i ten pro Ukrajinu měl pomoci s reformami, aby se ukrajinská ekonomika přiblížila ke standardům EU. „Balíček obnovy přinese stabilitu a jistotu potřebnou k tomu, aby se země stala atraktivní destinací pro přímé zahraniční investice. A nakonec to vydláždí cestu pro budoucnost Ukrajiny v Evropské unii.“

Video  Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu  - Reuters/ Ria Novosti
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa