Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi nakupují přímotopy. Bojí se, že nebude plyn? Frčí olejové radiátory i vařiče

Autor: ula - 
7. dubna 2022
05:00

Budeme muset kvůli cenám plynu sáhnout ještě hlouběji do peněženek? A co když bude Česko bez plynu? Takové otázky si zřejmě kladou Češi už od začátku konfliktu na Ukrajině, a tak se začali zásobovat. Vyplývá to z ankety Blesk Zpráv mezi prodejci elektroniky. Už v únoru obchodníci zaregistrovali větší zájem o přímotopy, elektrické deky a velké nabíjecí stanice. Když se začalo v médiích spekulovat, že by Vladimir Putin mohl některé země odstřihnout od dodávek plynu, o stovky procent začaly stoupat prodeje např. elektrických ohřívačů vody, olejových radiátorů nebo vařičů.

Stupající ceny pohonných hmot, ale také energií a strach, že Česko přijde o dodávky plynu z Ruska. To vše se zřejmě promítá do nákupního chování Čechů, kteří se obvykle v této době chystali na letní grilování. Nyní se jejich nákupní zvyklosti zcela změnily.

Vliv na to měl samořejmě začátek konfliktu na Ukrajině.

Elektrické vařiče jsou někde vykoupené

„V prodejnách DATART jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po přímotopech, elektrických dekách a vařičích, a to hned po začátku válečného konfliktu na Ukrajině. Zvýšený zájem je také po powerbankách a po velkých nabíjecích stanicích Ecoflow,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí řetězce Olga Dolínková.

Jedná se o přenosné bateriové stanice, jejichž ceny se pohybují od šesti tisíc až do 70 tisíc korun.

„Zboží máme dostatek, až na výjimky u elektrických vařičů, kde čekáme na další dodávky na přelomu dubna a května,“ uvedla Dolínková.

Češi vykupují elektrické ohřívače vody a přímotopy

„Na našich číslech vidíme, že se obava zákazníků z nedostatku plynu a rychle rostoucích cen energií propisuje do jejich nákupů. Zájem o krby a krbová kamna vzrostl již v lednu, a to o více než 100 procent. V posledních dvou měsících ještě roste. Od vypuknutí konfliktu na Ukrajině se dokonce ztrojnásobil,“ řekla Blesk Zprávám Pavla Hobíková z nákupní galerie Mall.cz

„K výraznému navýšení tržeb došlo také v sortimentu elektrických ohřívačů vody a různých druhů elektrických přímotopů, zde mluvíme o vyšších desítkách procent,“ dodala Hobíková.

Zájem stoupá i o krbová kamna

Skoky v segmentu s topením  a veškerým příslušenstvím k topení je na internetu jedním z těch, které i ve srovnání s loňským velmi silným rokem rostou. Uvedla to  mluvčí nákupního rádce Heureka.cz Adéla Berková. 

14:55
Dnes

„Od hybridního útoku Běloruska z listopadu 2021 proti Litvě, Lotyšsku a Polsku všichni víme, jak Putin a jeho spojenci využívají migranty k testování naší obrany a snaží se nás destabilizovat,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během návštěvy Finska. „Teď se Putin soustředí na Finsko,“ dodala.

Helsinky koncem loňského roku uzavřely 1340 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem v reakci na zvyšující se počet migrantů přicházejících z třetích zemí do Finska přes ruské území. Helsinky již dříve obvinily Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva to popřela. Na začátku dubna Finsko uzávěru pozemních přechodů prodloužilo na neurčito a na seznam přidalo několik přístavních hraničních přechodů.

14:33
Dnes

Mezi osmi zabitými ruským bombardováním v Dněpropetrovské oblasti je osmileté a čtrnáctileté dítě. Úřady původně informovaly, že zemřel i šestiletý chlapec, šéf vojenské správy regionu Serhij Lysak ale později uvedl, že ač byl v těžkém stavu, lékařům se ho podařilo zachránit.

Dnipro vyhlásilo den smutku.

14:00
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky bojující na frontě Doněcké oblasti, kde Rusové pomalu postupují. „Musíme si vždy vážit lidí, kteří dělají vše pro to, aby Ukrajina žila a vzdorovala okupantům,“ uvedl Zelenskyj na sociálních sítích.

V Doněcké oblasti ukrajinská armáda svádí boje už od roku 2014, před začátkem plnohodnotné ruské invaze z předloňského února tam válčila proti separatistům podporovaným Moskvou. Ukrajina v této části fronty posiluje budování obranných linií, ukrajinští činitelé varují, že ruské jednotky by tam později během jara nebo v létě mohly podniknout ofenzivu.

Zobrazit celý online

„Zájem o kategorii topení vzrostl v březnu o 55 % oproti loňskému březnu. V datech jsme významný nárůst zájmu o desítky procent zaregistrovali kolem 6. března, kdy se v médiích začalo objevovat mnoho informací souvisejících s možným dalším růstem cen energií,“ říká Michal Buzek, šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz. a pokračuje: „A o desítky procent meziročně rostl tento segment také v lednu.“

Meziročně rostoucí kategorie (za březen 2022) ze segmentu topení podle Heureka.cz: 

  • Tuhá paliva - + 66 %
  • Sporáky na tuhá paliva - + 52 %
  • Krbová kamna - + 38 %
  • Ohřívače vody - + 28 % 
  • Topidla - + 24 %
  • Kotle - + 20 %

Skokani týdne: Olejové radiátory

Dramatický skok se odehrál v kategorii přímotopů opět v dubnu, ale zatím podle mluvčí nelze soudit po pár dnech.

Poté, co se ukázalo, že Vladimir Putin by chtěl platit za plyn v rublem a odborníci včetně vlády začali řešit, kolik má Česko zásob plynu, prudce stoupla poptávka např. po olejových radiátorech nebo teplovzdušných ventilátorech. A podle Heureka.cz jde o skutečně skok o desítky procent jen za posledních 7 dnů:

  • Olejové radiátory 761.66 %
  • Vařiče 616.69 %
  • Topidla 275.77 %
  • Teplovzdušné ventilátory 227.32 %
  • Tuhá paliva 197.21 %
  • Sporáky na tuhá paliva 137.85 %
  • Krbové vložky 111.16 %

Na dračku jdou i elektroběžky

Podle Berkové navíc lidé začali masivně řešit nákupy elektrokoloběžek a elektrokol. „Je možné, že lidé se tak rozhodli kvůli vyšším cenám benzínu, nebo se chystají na jaře opět vyrazit do přírody právě na elektrokolech,“ myslí si mluvčí z Heureka.cz 

Video  Ministr Síkela o zemním plynu z Ruska: Rublem platit nebudeme! Dodávky jsou stabilní  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa