Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin sází na „práskače“. Rusové můžou udávat i přes internet, „zrádci“ míří do vazby

Autor: sova - 
6. dubna 2022
05:00

Ruský vůdce Vladimir Putin se v současné krizi vyvolané invazí svých jednotek na Ukrajinu čím dál více spoléhá na udavačství mezi obyvateli. Rusové jsou úřady vyzýváni, aby donášeli na své přátele a rodinné příslušníky, kteří se kriticky vyjadřují k válce na Ukrajině. Uvádí to britský list Daily Mail. Vláda dokonce zřídila „horkou telefonní linku“ a webové stránky, na nichž je možné tyto „zrádce národa“ nahlásit.

Kreml údajně posílá občanům v několika regionech prostřednictvím SMS zpráv instrukce, jak na sebe navzájem donášet. „Kompromitované osoby“ jsou pak stíhány a zavírány do vězení. Případní udavači mohou vedle státem zřízené telefonní linky a webových stránek také využít speciální kanál na komunikační platformě Telegram.

Dvaadvacetiletá mladá prodavačka strávila minulý týden 24 hodin v cele poté, co se před jedním cizím mužem v moskevském baru zmínila, že nesouhlasí s válkou na Ukrajině. „Pustil se se mnou do hádky a prohlašoval, že Putin a válka jsou naprosto v pořádku,“ řekla žena listu Sunday Telegraph.

Poté, co byl agresivní muž z baru vykázán, do hodiny na místo přijela policie a požádala ženu a její přátele, aby vyšli ven. „Přišli si pro nás,“ uvedla žena a dodala, že ji bezpečnostní složky přes noc umístili do vazby a pak jí uložili pokutu za „diskreditaci ruských ozbrojených sil“. 

Udání i za ozdobený strom v ukrajinských barvách

Podobný případ se odehrál v ruském městě Penza. Žáci tamní školy tajně nahráli svou učitelku, jak pronáší protiválečné komentáře. Mezi dalšími nahlášenými osobami byla například žena ze Sibiře, která na své zahradě ozdobila strom modrými a žlutými stuhami – tedy ukrajinskými národními barvami. Do vazby putoval také muž z Moskvy, který ve svém okně vyvěsil ukrajinskou vlajku, nebo policista, kterého „uvědomělí občané“ slyšeli, jak kritizuje Putinovu invazi. Svědectví obětí udavačů shromáždila ruská lidskoprávní organizace OVD-Info.

„Jsem přesvědčen, že tato přirozená a nezbytná samoočista společnosti jen posílí naši zemi, naši solidaritu, soudržnost a připravenost čelit jakékoli výzvě,“ nechal se už dříve k aktivitám udavačů v zemi slyšet Putin.

Rusové nechtějí mlčet

V současném Rusku je nezákonné vystupovat proti invazi na Ukrajinu nebo s ní projevovat nesouhlas. Dokonce je zakázáno ji nazývat „válkou“, přičemž úřady používají označení „speciální vojenská operace“ s cílem údajné denacifikace a demilitarizace sousedního státu.

Mnozí Rusové ale s takovým jednáním nesouhlasí. Jen během soboty bylo na 14 různých protiválečných demonstracích v Ruské federaci zatčeno 176 lidí.

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

12:02
Dnes

Evropský parlament pravděpodobně odsoudí Svobodou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku prezidenta Vladimira Putina, píše s odvoláním na návrh usnesení agentura APA. Europarlament má o právně nezávazné rezoluci týkající se ruských pokusů o ovlivňování voleb do EP hlasovat dnes, materiál velmi pravděpodobně podpoří evropští lidovci, sociální demokraté, liberálové i zelení.

Rezoluce má vyjádřit znepokojení Evropského parlamentu nad novými obviněními z ruského vlivu a pokusy Moskvy o ovlivňování některých kandidátů a vměšování se do nadcházejících voleb.

FPÖ čelila kritice za přílišnou náklonnost k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi v minulosti už vícekrát. V prosinci roku 2016 podepsali představitelé strany Svobodných smlouvu „o přátelství“ se stranou Jednotné Rusko. V dnešním návrhu usnesení Parlament EU mimo jiné „vyjadřuje své znepokojení nad rakouským špionážním případem, v němž je bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který je údajně úzce spojen s politikem FPÖ Hansem-Jörgem Jeneweinem, obviněn ze špionáže pro Rusko a nezákonného získávání osobních údajů z policejních databází, včetně předávání údajů z mobilních telefonů bývalých vysoce postavených rakouských úředníků ruské tajné službě“.

11:28
Dnes

Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. 

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v posledních době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. „Je to patová situace,“ dodal v projevu před Všeběloruským lidovým shromážděním - orgánu připomínajícím parlament, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády.

„Pokud nezačneme vyjednávat teď, Ukrajina postupně přijde o svůj stát a může přestat existovat. Ukrajina potřebuje mír,“ uvedl Lukašenko, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož vojska mimo jiné z běloruského území 24. února 2022 vpadla na Ukrajinu a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

Zobrazit celý online

Putin má zkušenosti z KGB

Putin tak tímto dává mnohým vzpomenout na podobnou taktiku někdejšího sovětského diktátora Josifa Stalina, který používal svou tajnou policii NKVD k likvidaci všech, kdo se vyslovili proti komunistické straně.

V Rusku je to teď jako v roce 1937. Lidé se bojí a udávají se navzájem,“ uvedla vedoucí právního oddělení OVD-Info Alexandra Bajevová. Stalinova NKVD byla nakonec rozpuštěna a rok po smrti diktátora, v roce 1954, vznikla tajná policie s názvem KGB.

Jedním z jejích hlavních úkolů byl dohled nad obyvatelstvem a během jejího vrcholného období šlo o největší tajnou policií na světě s miliony informátorů jen v Sovětském svazu. Tehdejší představitelé, podobně jako jejich předchůdci s NKVD, na KGB pohlíželi jako na klíčovou instituci a spoléhali na ni. Mezi její agenty v letech 1985 až 1990 patřil i Vladimir Putin.

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa