Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Z pekla zachráněná Čikyna musela na vážnou operaci. S drahou léčbou pomáhají Psí andělé, přidáte se?

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
30. března 2023
05:00

Kříženka francouzského buldočka Čikyna (asi 6) zůstala se stovkou dalších zvířat po zemřelém majiteli. Žili v Brozanech na Pardubicku v obrovském nepořádku, protože majitel už péči o ně nezvládal. Čikyny se ujala záchranářka, která na místě pomáhala při odběru zvířat. Teď se jí snaží zlepšit život, a to i za cenu nákladné operace.

Čikyna živořila spolu s dalšími psy, králíky, papoušky, holuby, morčaty i kočkami v domě plném nepořádku, výkalů a harampádí, odkud ji po úmrtí majitele v únoru 2021 vytáhli psí záchranáři. „Žila na půdě, v patře, kam byl přístup jenom po žebříku. Byla z toho domu vytažená jako první, takže je to taková naše hvězda, naše jednička,“ řekla Monika Znamenáčková, která má nyní Čikynu u sebe v Jesenici v trvalé péči.

Zvířata z domu hrůzy odvezli záchranáři, byla mezi nimi i Čikyna Zvířata z domu hrůzy odvezli záchranáři, byla mezi nimi i Čikyna | Jana Ulrichová

Operaci zvládla

Fenka měla od začátku problémy s páteří. V posledních dnech se ale její stav natolik zhoršil, že musela podstoupit akutní operaci páteře. „Dopadla naštěstí dobře, bohužel se ale při ní zjistilo i selhání ledvin a jater, což je důsledek toho, v čem předtím žila. Zdárně s tím ale bojujeme, až se zlepší chůze, bude to zase zdravá, šťastná psí holčička,“ řekla Monika.

Monika Znamenáčková se Čikyny ujala Monika Znamenáčková se Čikyny ujala | Jana Ulrichová

Pomáhá i rodina

S léčbou Čikyny pomáhá Monice celá rodina. „Musí pravidelně rehabilitovat. Každé tři hodiny chodí ven, musíme jí přitom ještě pomáhat a vynášet ji,“ popsala. Dodala, že když měla fenka problém s ledvinami, nechtěla ani jíst. I to se ale díky léčbě a dietě srovnalo. „Teď baští jako o život, chutná jí,“ dodala.

Nákladná léčba

Operace a léčba Čikyny je finančně náročná. Spolek Pes nejvěrnější přítel proto Monice s jejím hrazením pomáhá v rámci projektu Psí andělé. „Už jsme nad hranicí čtyřiceti tisíc korun za operaci, léky a kontroly. Nějaké další kontroly ji ještě čekají, a také rehabilitace,“ vysvětlila Monika s tím, že zatím se v rámci tohoto projektu vybralo deset tisíc korun.

Čikyna operaci páteře zvládla, zdá se, že bude zase běhat se svou smečkou Čikyna operaci páteře zvládla, zdá se, že bude zase běhat se svou smečkou | Jana Ulrichová

Jak pomoci

Prognóza je naštěstí dobrá. „Vypadá to, že když všechno půjde tak, jak má, v což věříme, bude Čikynka šťastný pejsek, který se zase proběhne se svou smečkou,“ řekla Monika. Zájemci, kteří by fence zachráněné z pekla chtěli na léčbu přispět, mohou poslat libovolnou částku na číslo transparentního účtu 2200910219/2010 s heslem Čiky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi